20februari

Bronnen voor AngularJS

angularjs-logoAls docent merk je regelmatig dat je in trainingen en cursussen teruggrijpt op dezelfde bronnen. Zo ook in mijn training over AngularJS. Vaak verwijs ik naar eenzelfde blogpost, documentatiepagina of video op YouTube. En elke keer moet ik deze weer opdiepen uit mijn lijstje met Favorieten of uit mijn Diigo-links. Omdat de documentatie bij AngularJS zelf nou niet bepaald uitblinkt in leesbaarheid, voorbeelden en duidelijkheid (er is verbetering zichtbaar, maar echt handig vind ik ze nog steeds niet), heb ik er hier enkele op een rijtje gezet. Voor mezelf, maar ook als handig startpunt voor de lezer.

High level-achtergronden bij AngularJS

Waarom zou je – als bedrijf – je developmentcyclus omzetten naar, of uitbreiden met AngularJS? Wat is eigenlijk AngularJS en wat kan het voor mijn front-end development betekenen?

  • An overview of AngularJS for managers – blogpost van Fifod.com. Bekijkt meer op een high-level niveau wat er nodig is in de organisatie om (ook) Angular-projecten te gaan doen.K
  • Keynote NG-Conf 2014– Keynote van de eerste wereldwijde AngularJS-conferentie in januari 2014. Misko Hevery (maker van AngularJS) legt uit hoe Angular ontstaan is en waar het naar toe gaat. Een blik in het verleden, heden en de toekomst (roadmap).
  • [update] How do I “think AngularJS” if I have a jQuery background?  - uitgebreide post op Stackoverflow.com. In het antwoord wordt veel duidelijk over de manier waarop Angular werkt en hoe je daar het beste op kunt inspringen als je zelf vanuit een jQuery-achtergrond de switch maakt.
  • My Experience with AngularJS – The super heroic framework (…) – het blogartikel zelf bestaat voornamelijk uit onderstaande graphic – die ook mijn gevoelens voor AngularJS uiterst correct weergeven – maar lees vooral ook de commentaren onder de blogpost. Erg leerzaam en veel verschillende invalshoeken.

My feelings about AngularJS over time.

Beginnen met AngularJS – het totaalplaatje

Een serie totaal-overzichten, waar in alle gevallen een (eenvoudige) app wordt gemaakt, en een groot deel van de Angular-technieken aan de orde komt: een snel overzicht en gebruik van directives, modules, controllers, services en (soms) nog meer.

  • AngularJS Fundamentals in 60-ish minutes – Dan Wahlin laat in iets meer dan een uur zien hoe je een basis AngularJS-app maakt. Deze video is langzamerhand uitgegroeid tot een standaard-inleiding voor AngularJS.
  • A Step-by-Step Guide to Your First AngularJS App – een blogpost over het maken van een Formule1-app waarbij je via een open API live data opvraagt uit een database met F1-resultaten. Onder meer het gebruik van Ajax-calls met $http wordt hier getoond. Mede leerzaam omdat een andere techniek wordt gebruikt voor het ontwikkelen van controllers en services die via DI in de hoofdmodule worden ingevoegd.
  • AngularJS Sticky notes Pt. 1 – Architecture – Een totaalplaatje van een app om sticky notes te maken, met nadruk op de architectuur. Hier zijn services het uitgangspunt in plaats van een onderdeel dat later erbij wordt geïntroduceerd als best practice om in gegevensvoorziening te voorzien in je app. Dit ‘omgekeerd denken’ kan net net handig zijn om je op het goede spoor te zetten.
  • Searching the iTunes API asynchronously with Angular JS – artikel over een korte app waarmee je de openbare iTunes-API kunt doorzoeken en de resultaten presenteren.
  • JukeTube – Een AngularJS-YouTube videospeleer. Weinig uitleg, maar een compleet project om te downloaden bij Github en zelf de code te bestuderen.

AngularJS-ervaringen

Veel programmeurs hebben na verloop van tijd hun ervaringen in het werken met Angular op papier (of in ieder geval: op een blog) gezet. Er is veel te leren van hun fouten en ervaringen. Vaak geven ze ook een aantal tips om zelf dergelijke vergissingen te vermijden. Lees:

AngularJS en PhoneGap

Ik geef ook veel PhoneGap-trainingen, en zie langzamerhand dat AngularJS ook in deze omgeving doordringt, ten faveure van bijvoorbeeld ‘losse’ libraries als jQuery Mobile. De volgende artikelen gaan over het inzetten van AngularJS in een PhoneGap-project.

  • The Definitive Guide to Angular on Mobile – Hoe gebruik je bijvoorbeeld de module ngTouch in een mobiel project en hoe kun je met $swipe veeggebaren afvangen? Ongeveer halverwege wordt ingegaan op het omzetten van de webapp naar een standalone app met Cordova/PhoneGap.
  • AngularJS, PhoneGap and angular-seed. Let’s Go! – artikel over het gebruik van angular-seed om snel een project met basisstructuur te starten en vervolgens Angular en PhoneGap in te zetten.
  • Apps with AngularJS – combinatieartikel over het werken met AngularJS, PhoneGap en het Ionic-framework voor de user interface-elementen. Met veel nuttige verwijzingen naar meer online literatuur.

$http, services, interceptors en meer

Tot de lastigste onderdelen van het framework behoren (mijns inziens) onderdelen als het werken met promises, de low-level services $http en $resource en het gebruik van interceptors, bijvoorbeeld om gebruikers in een Angular app te authenticeren tegen een RESTful service/API. Deze artikelen hebben mij erg geholpen bij het begrijpen van de materie.

cookie-token-auth

Overige algemene blogs en literatuur

Een aantal personen in de community schrijven bijna altijd op hoog niveau. In plaats van hun individuele artikelen te noemen, verwijs ik naar de blogs zelf.

  • Dan Wahlin Blog – Eerder noemde ik al de 60-ish minutes video van Dan Wahlin, op zijn blog staan tal van andere nuttige artikelen en video-links (hij produceert ook de Web Weekly video-edition, met breder front-end webdevelopment nieuws over CSS, HTML5 en JavaScript).
  • John Papa – Ik volgde in Las Vegas een workshop van John Papa en dacht op voorhand dat ik al aardig wist hoe de vork in de steel zat. Ik vergiste me... Volg zijn blog voor meer artikelen over AngularJS en tal van andere frameworks (Breeze, Durandal en meer).
  • John Lindquist, egghead.io-  met een serie video-tutorials over AngularJS. Er is een betaald #pro-abonnement, maar veel video’s zijn ook gratis toegankelijk.
  • ng-newsletter – abonneer je op ng-newsletter, een wekelijkse nieuwsbrief met AngularJS-nieuws en verwijzingen. Hoog niveau.

AngularJS-training

<shameless plug>
Zijn bovenstaande adressen een stap in de goede richting, maar wil je liever in een wat rustiger tempo kennismaken met AngularJS, met begeleiding en feedback op je vorderingen? Neem dan contact op voor een
AngularJS-training. In twee of drie dagen maak je onder leiding van een ervaren docent (ondergetekende :-) kennis met dit uitgebreide JavaScript-framework. Ik laat je precies zien hoe je AngularJS kunt inzetten, hoe niet (!) en wat de knelpunten zijn die je kunt tegenkomen in productie-omgevingen.
</shameless plug>

Heb je zelf andere ervaringen, of meer nuttige links? Laat het weten, dan breidt ik het artikel uit!

Peter Kassenaar
-- 20 februari 2014

Reacties zijn gesloten