22januari

Windows 10 en Microsoft HoloLens – de toekomst

Op de langverwachte persbijeenkomst die Microsoft op 21 januari 2015 organiseerde was het grote nieuws niet Windows 10 zelf met al zijn nieuwe snufjes en verbeteringen, maar het konijn dat Microsoft aan het einde uit de grote hoed toverde: Microsoft HoloLens. De kaken van de aanwezigen in de zaal vielen collectief omlaag.
- “Holograms?” 
- “Yes. Holograms”.

HoloLens projecteert hologrammen in de wereld waarin je je op dat moment bevindt

Als je mijn Twitter feed die avond toevallig hebt gevolgd, dan heb je gezien dat ik er behoorlijk enthousiast over ben. Voor als je het nog niet hebt gezien: HoloLens projecteert real time hologrammen in de wereld waarin je op dat moment aanwezig bent. Je kunt met diverse apps interacteren met die projecties en zo games spelen, met anderen converseren, afstandsonderwijs volgen en meer. Bekijk hier de introductievideo. Nog korter:

“Hololens is voor mij de meest opwindende introductie sinds de aankondiging van de iPhone in 2007.”

Ja, lach maar. Ik wacht wel even. Misschien moet ik zelf over vijf jaar ook smakelijk lachen om deze uitspraak, maar op dit moment durf ik de stelling wel aan dat Microsoft hiermee een winnaar in handen heeft. Dit is de toekomst van gaming, design, voorraadbeheer, medische handelingen, praktijkonderwijs, apparaatonderhoud en wie weet wat nog meer als de API’s voor het hologramprogrammeren eenmaal in handen van de community komen.

Ik ga hier niet alle kenmerken herhalen die ook al in de artikelen op de diverse nieuwssites worden genoemd. Lees zelf bijvoorbeeld:

  • Tweakers – inleidend artikel met commentaren
  • The Verge – Hands on ervaringen met HoloLens
  • Engadget – Artikel met speculaties over de technische specificaties.

Waarom HoloLens een succes kan worden

Belangrijke redenen die volgens mij doorslaggevend kunnen zijn waarom Hololens wel een succes wordt, terwijl bijvoorbeeld Google Glass dat niet zijn geworden en Oculus Rift nog lang niet de verspreidingsgraad heeft die de makers voor ogen hadden:

  • Hololens heeft geen front-side camera, zoals bijvoorbeeld Google Glass wel had. Met alle privacy-issues van dien. Met Hololens kun je je weliswaar samen in een virtuele wereld begeven, maar er is geen gevaar dat nietsvermoedende omstanders ongemerkt worden gefilmd en buiten hun medeweten op Facebook belanden, of erger. Goede keuze van Microsoft. [zie ook update, hieronder].
  • Hololens kent een view-throughmechanisme. Dat betekent dat je niet afgesloten wordt van de buitenwereld, maar dat hologrammen aan jouw bestaande wereld worden toegevoegd. Je kunt door de donkere lens gewoon anderen blijven zien, met anderen spreken en interacteren. Je bent niet asociaal in je eigen VR-wereld opgesloten, maar communicatie blijft mogelijk. Essentieel.
  • Door dat view-throughmechanisme hoeft Hololens niet de wereld opnieuw te berekenen en te creëren.  Het hoeft ‘alleen maar’ hologrammen op de al bestaande wereld te projecteren. Dat is nog voldoende uitdaging voor de rekenkracht van de processor (in HoloLens HPU, Hologram Processing Unit genoemd), maar maakt het een stuk eenvoudiger dan bij Oculus Rift, die de complete wereld moet berekenen, inclusief jouw interactie ermee. Dit voorkomt dat je projecten op grofkorrelige tafeltjes in een pixelige omgeving moet manipuleren. Alle rekenkracht kan worden aangewend voor de hologrammen. Heel slim.
  • Je hoeft HoloLens niet continu te dragen. Waar bij Google Glass werd verwacht dat je het geeky object de hele dag op je neus droeg, zal dat bij HoloLens niet het geval zijn. Net zoals je nu op de bank gaat zitten met je tablet of in je stoel neerploft om tv te kijken, zo zul je straks op de bank gaan zitten en zet je dan HoloLens op om informatie op te zoeken of er mee te interacteren. Of ga je voor je Xbox staan - als dat nog nodig is - om een HoloGame te starten (dat laatste woord heb ik zelf verzonnen ;-). Oftewel: HoloLens is een specifiek apparaat, waar Google Glass een generiek doel had. En mede daarom is mislukt.

MineCraft live in je eigen huiskamer. Opslaan en de volgende dag doorspelen!

Nogmaals, de geschiedenis zal uitwijzen of HoloLens het succes wordt waar Microsoft op hoopt, maar ik geef ze een goede, heel goede kans.

Update – 23 januari 2015. Ik werd er via Twitter door @GerjanOnline op gewezen dat de HoloLens wel degelijk frontside camera’s heeft. Dit is uiteraard juist. Zonder frontside camera’s zou het apparaat immers totaal geen beeld van de omgeving kunnen opnemen om de hologrammen te kunnen projecteren. Het artikel op Engadget spreekt van “at least four cameras or sensors on the front”. Ik blijf er wel bij dat het doel van HoloLens in dit opzicht anders is dan bij Google Glass. De camera’s worden niet gebruikt voor opnamen of filmbeelden, maar alleen om te berekenen waar de lens zich bevind en hoe de hologramwereld moet worden opgebouwd. Het zijn rekendevices. Geen registratiedevices. Ik verwacht ook dat Microsoft niet zal toestaan dat apps de camera’s hiervoor gaan gebruiken. Maar de toekomst zal dit moeten uitwijzen.

Houd de website http://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us in de gaten voor het laatste nieuws, en volg https://twitter.com/hololens voor Twitter-updates. Het is de toekomst.

 

Peter Kassenaar
-- 22 januari 2015

Reacties zijn gesloten