07juli

Dreamweaver CS5 – upgraden of niet?

 

 

Cover Handboek Dreamweaver CS5 Vorige maand is het Handboek Dreamweaver CS5 verschenen. In de aanloop naar het verschijnen hiervan schreef ik een aantal columns voor de nieuwsbrief van computerboek.nl.

De laatste column wil ik hier graag herpubliceren, omdat ik nog regelmatig vragen krijg over het wel-of-niet-upgraden naar een nieuwe versie van software. Hopelijk is dit artikel hierbij een beetje behulpzaam.

Dreamweaver CS5 – upgraden of niet?

Gedurende de afgelopen verkiezingsperiode was de onlinedienst Stemwijzer.nl ongekend populair. Bij de stemwijzer kan een bezoeker over dertig politieke stellingen zijn mening geven. Aan het eind van de rit rolt er een advies uit, welke partij het beste bij zijn of haar voorkeur past. De stemwijzer geeft een onbevooroordeeld oordeel over de voorkeur van de bezoeker. Dat is natuurlijk veel objectiever dan de verkiezingspropaganda van de partijen zelf.

Nu bestaat er niet zoiets als een stemwijzer voor software. Dat is wel eens jammer, want regelmatig krijg ik van lezers en cursisten de vraag 'of upgraden de moeite waard is'. Want iedereen weet natuurlijk wel dat wanneer je die vraag voorlegt aan de softwareboer zelf, het antwoord altijd 'ja, natuurlijk. Liever gisteren dan vandaag!' luidt.

Ook voor Dreamweaver CS5 is deze vraag de laatste weken al weer verschillende keren voorbij gekomen. Daarom bij gebrek aan een CS5-stemwijzer, hierbij mijn onbevooroordeeld en hopelijk nuttig advies.

1. De belangrijkste toevoeging aan Dreamweaver CS5 is zonder twijfel de ondersteuning voor CMS'en zoals Joomla!, Drupal en WordPress. Als u daarom regelmatig sites ontwikkelt met deze systemen of hier templates voor bouwt, dan is de upgradevraag een 'no-brainer'. Direct doen. Liever gisteren dan vandaag. De opties om CMS-sites in Live View direct binnen Dreamweaver te tonen en te bewerken zijn enig in zijn soort in webdesignland.

2. Gebruikt u Dreamweaver om dynamische sites en webapplicaties met PHP te onderhouden? Ook dan kan de upgradevraag zonder twijfel positief worden beantwoord. De Dreamweaver-mogelijkheden voor codehinting en inzicht in PHP-klassen en objecten begint eindelijk volwassen te worden. Sneller werken en veel minder typefouten en opzoekwerk maken een upgrade al snel de moeite waard.

3. Hetzelfde kan worden gezegd als u regelmatig JavaScript-bibliotheken gebruikt in uw sites. Denk hierbij aan tools als jQuery, MooTools en (uiteraard) Adobe Spry. De JavaScript-ondersteuning is vergelijkbaar met die van PHP, en biedt in CS5 ook codetips, aanvulling van functieparameters en meer. Helaas ontbreekt een JavaScript-debugger nog in de Live View van Dreamweaver CS5, hiervoor moet u alsnog omzien naar gespecialiseerde tools van Mozilla Firefox (Firebug) of Internet Explorer.

4. Adobe geeft ook hoog op van de verbeterde CSS-controle. Nu is het zeker handig dat u binnen de Dreamweaver-ontwerpomgeving het (visuele) effect kunt beoordelen van het selectief in- en uitschakelen van CSS-regels. Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden vooralsnog beperkter dan in Firebug of vergelijkbare tools. Relatief eenvoudig CSS-opmaakwerk kan nu binnen de Dreamweaver-werkomgeving en dit bespaart zeker roundtrips naar de browser. Maar bij meer ingewikkelde lay-outs of CSS-opties moet u toch alsnog schakelen naar een externe tool en gaat de tijdwinst verloren. Daarom: als u nu tevreden bent met de combi Dreamweaver CS4 (of eerder) en aanvullende externe CSS-tools, dan is een upgrade voor wat betreft dit onderdeel niet beslist noodzakelijk.

5. Nieuw zijn ook de CS-Live diensten in Dreamweaver, zoals Adobe Browserlab, SiteCatalyst NetAverages en Acrobat.com . Ofschoon dit stuk voor stuk beslist nuttige toevoegingen zijn, acht ik ze niet van dusdanig 'must-have'-niveau dat ze een upgrade verplicht maken. Als u hierop uw hoop had gevestigd, bekijk dan eerst op de site van Adobe of u werkelijk niet zonder deze diensten kunt. Ze zijn ook zonder Dreamweaver CS5 te gebruiken (met CS4 bijvoorbeeld). Alleen zijn ze in CS5 handig gebundeld onder één knop. Da's alles.

6. De ondersteuning voor Photoshop-bestanden, andere externe media en samenwerking met overige Adobe-producten is ook in eerdere versies van Dreamweaver al zeer goed. Deze zijn in CS5 op een vergelijkbaar niveau gebleven. Hetzelfde geldt voor het maken van 'gewone' statische websites met behulp van HTML, CSS, afbeeldingen, sjablonen enzovoort. Als dit uw dagelijks werk is, dan kunt u de upgradeprijs beter in uw zak houden. Dergelijk werk is in CS5 fantastisch geregeld, maar was ook eerder al erg goed.

Hopelijk helpt dit u bij uw beslissing of een upgrade de moeite waard is. Rest nog de vraag of de aanschaf van een boek om te leren werken met Dreamweaver CS5 noodzakelijk is. Ook daarvoor kan ik u een prima advies geven, zij het dit keer niet geheel onbevooroordeeld.

Ja, natuurlijk! Liever gisteren dan vandaag. Het 'Handboek Dreamweaver CS5' lijkt mij een uitstekende keuze. ;-)

Peter Kassenaar.
7 juli 2010

Reacties zijn gesloten