26oktober

Windows 7 uitbreiden - Microsoft Security Essentials

Al eerder blogde ik over de installatie van Microsoft Security Essentials. In dit blogbericht een column over dit onderwerp die ook is verschenen in de nieuwsbrief van Computerboek.nl. Deze column hoort bij het verschijnen van het Handboek Windows 7.

 

Windows 7 uitbreiden - Microsoft Security Essentials

Windows is in de loop der jaren steeds uitgebreider geworden. Het leek er zelfs een beetje op dat de kerntaak van Windows - het besturen van de computer en het organiseren van mappen en bestanden - een beetje op de achtergrond raakte. Met elke nieuwe versie van Windows werden nieuwe extra toepassingen meegeleverd. Zo werd Windows uitgebreid met Internet Explorer, Windows Media Player, Windows Media Center, Outlook Express, Windows Fotogalerie, Windows Movie Maker en dan ben ik er vast nog wel een paar vergeten.

Antivirus

Op één gebied waagde Microsoft zich echter niet: de bescherming van de computer tegen virussen en (later) malware, spyware en andere schadelijke software. Deze markt liet Microsoft over aan gespecialiseerde bedrijven zoals McAfee en Kaspersky. Officieel was dit omdat 'bescherming tegen virussen niet tot de kerntaken van het besturingssysteem behoort' (alsof het maken van digitale videofilmpjes dat wel is), maar officieus natuurlijk omdat Microsoft op zijn zachtst gezegd een discutabele reputatie had op het gebied van beveiliging van de computer.

Met de introductie van Windows Vista in 2006 werd het accent duidelijk verlegd naar een veiliger computerbeleving. Dit ging gepaard met de introductie van Gebruikersaccountcontrole, het hulpprogramma Windows Defender en een phishing-filter in Internet Explorer. Maar voor antivirus-toepassingen werd nog steeds naar andere fabrikanten gewezen. Vanuit het Beveiligingcentrum in Windows kon u zelfs rechtstreeks naar de website van antivirus-makers springen om daar een pakketje te bestellen.

Maar nu, eind 2009, heeft Microsoft ongeveer gelijktijdig met de introductie van Windows 7 voor het eerst een eigen compleet beschermingspakket op de markt gebracht. De bundel Microsoft Security Essentials biedt bescherming tegen virussen en kwaadaardige software en is gratis te downloaden vanaf de site van Microsoft.

Microsoft Security Essentials

De concurrenten van Microsoft op antivirusgebied zoals Symantec, McAfee en Trend Micro hebben overigens geen goed woord over voor Microsoft Security Essentials, maar dat wekt uiteraard geen verbazing (directeur van BMW: 'Mercedes heeft nu een uitstekende auto gemaakt; u kunt hem gratis afhalen bij de dealer'. Dat bestaat natuurlijk niet). Onafhankelijk onderzoek laat echter zien dat Microsoft Security Essentials ruim 98% van alle virussen onderschept, hetgeen een erg goede score is vergeleken met andere toepassingen. Ook op het gebied van rootkit-verwijdering en andere enge dingen zijn de prestaties van Security Essentials indrukwekkend.

Zelf downloaden

Nee, Microsoft Security Essentials wordt niet standaard meegeleverd met Windows 7. Wijsgeworden door rechtszaken en torenhoge boetes op het gebied van mededingingswetgeving heeft Microsoft besloten de Security Essentials alleen als aparte download aan te bieden. Dit is overigens ook geheel in lijn met de rest van de bedrijfspolitiek door het besturingssysteem en aanvullende toepassingen (minus Internet Explorer) weer wat meer van elkaar te scheiden. Ook Windows Messenger, Windows Fotogalerie en Windows Live Mail (als opvolger van Outlook Express) worden niet meer standaard meegeleverd met Windows. Met ingang van Windows 7 moet u deze als een aparte bundel Windows Live Essentials downloaden.

MSE Downloaden

U zult daarom zelf wat moeite moeten doen door www.microsoft.com/security_essentials/ te bezoeken en het pakket te downloaden en te installeren. Hiermee is Microsoft evenwel voor het eerst een complete 'one-stop-shop' geworden voor installatie, onderhoud, beheer én beveiliging van uw computer.

Want ook het omgekeerde is inmiddels niet meer ondenkbaar. Dat Microsoft door boze klanten wordt aangeklaagd omdat het géén solide beveiliging meelevert met Windows. Die rechtszaken zijn ze nu in elk geval voor geweest.

Peter Kassenaar
-- 26 oktober 2009

(PS: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten en handige links. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam).

Reacties zijn gesloten