24mei

Vooruitblik-Handboek JavaScript en jQuery

cover

Het is inmiddels ruim 16 jaar (!) geleden dat mijn Basiscursus JavaScript 1.2 verscheen. Een eeuwigheid in computerland. Ook de opvolger, Basiscursus JavaScript 1.5 uit 2002 is al hoogbejaard. Beide boeken zijn inmiddels dusdanig verouderd dat ik ze niemand meer kan aanbevelen. Ook als je ze nog tegenkomt op Marktplaats.nl of bij De Slegte: laten liggen.

Wacht liever nog even op de opvolger, het Handboek JavaScript en jQuery. Dat ben ik nu aan het schrijven en uitgave wordt later dit jaar verwacht (zomer 2013).

Op deze pagina geef ik alvast een kleine vooruitblik wat je kunt verwachten en zal ik updates plaatsen over de voortgang en verschijningsdatum. Het oudste updatebericht staat onderin. Begin daar dus met lezen als je deze pagina voor het eerst bezoekt.

4. Update – 5 augustus 2013

Slecht nieuws van de uitgever.

Helaas is hij er niet in geslaagd het boek tijdig te (laten) redigeren voor uitgave in augustus. Dat is een tegenvaller. Uitgave wordt nu in september verwacht. Houd dit blog in de gaten, of volg mij op Twitter (@PeterKassenaar) voor de laatste stand van zaken.

3. Update – 1 juli 2013

Het jQuery-deel is ook gereed. Daarmee is het boek klaar en ingeleverd bij de uitgever! Er is een terzake kundige redacteur aangetrokken (Peter Doolaard, zelf auteur van het Handboek HTML5 en CSS3) en deze gaat er in juli –tijdens mijn vakantie- mee aan de slag.

Daarna kan het boek worden opgemaakt, gedrukt en gedistribueerd. Naar verwachting ligt het dan medio augustus in de winkels.

Het jQuery-deel heeft nog een aantal kleine wijzigingen ondergaan.

  • Hoofdstuk 13 gaat uitsluitend over jQuery-plug-ins: wat zijn het, waar vind je ze en hoe gebruik je ze. In detail wordt gekeken naar de plug-ins Form Validation en Cycle2. Het gebruik hiervan wordt als algemeen voorbeeld beschouwd voor alle overige plug-ins.
  • Hoofdstuk 14 gaat geheel over jQuery UI. In dit omvangrijke hoofdstuk wordt de structuur van jQuery UI besproken en worden weer een aantal kenmerkende functies er uitgelicht die kunnen dienen als startpunt voor de rest van de bibliotheek. Aan de orde komen onder meer de widgets datepicker, slider, tabs en meer. Ook het werken met jQuery UI thema’s wordt besproken.

Het was een hele klus, en ik denk dat het boek behoorlijk omvangrijk zal worden. Maar het wordt tevens een compleet up-to-date overzicht en perfecte leergang voor JavaScript en jQuery.

Het enige oorspronkelijk Nederlandstalige werk van dit niveau en deze omvang.

2. Update – 17 juni 2013

Het JavaScript-deel is afgerond. De doelstelling is om nog voor het begin van de schoolvakantie (vrijdag 28 juni 2013) het complete manuscript gereed te hebben, maar het is nog niet zeker of dat lukt.

In het JavaScript-deel zijn de volgende wijzigingen opgetreden:

  • De oorspronkelijke hoofdstukken 7 en 8 zijn samengevoegd tot één hoofdstuk 7 waarin zowel het DOM als de core JavaScript DOM-functies worden besproken.

In het jQuery-deel zijn de volgende wijzigingen opgetreden.

  • De oorspronkelijke hoofdstukken 9 en 10 zijn samengevoegd tot één hoofdstuk 8 waarin zowel de ontstaansgeschiedenis van jQuery als de selectorsyntaxis wordt besproken.
  • Het hoofdstuk met veelgebruikte jQuery-functies is naar voren gehaald en wordt hierna besproken.
  • Uit dit hoofdstuk hebben de functies voor jQuery-animaties en  -effecten een apart hoofdstuk gekregen.
  • Daarna worden de Ajax-functies behandeld.

De uiteindelijke indeling van het jQuery-deel wordt als volgt:

  • 8. Kennismaken met jQuery
  • 9. HTML- en CSS-functies in jQuery
  • 10. Events afhandelen
  • 11. jQuery animatiefuncties
  • 12. jQuery en AJAX
  • 13. jQuery plug-ins gebruiken
  • 14. Meer doen met jQuery

 

1. Update – 24 mei 2013

Het Handboek JavaScript en jQuery is bedoeld voor de beginnende programmeur. Enige HTML- en CSS-voorkennis wordt bekend verondersteld. Je leert vanaf het eerste begin programmeren. Het is daarom ook geschikt als algemene inleiding in het programmeren (met toevallig JavaScript als toepassingsgebied). Het gaat uit twee delen bestaan.

  • In het eerste deel worden de core JavaScript-functies en –syntaxis besproken: hoe werken variabelen, lussen, functies, accolades en puntkomma’s, statements, enzovoort.
  • In het tweede deel wordt deze kennis toegepast op het DOM, oftewel de webpagina in de browser. Je leert eerst de pure JavaScript DOM-functies, maar gaat dan al snel over op toepassing via jQuery. Je leert hierin onderdelen in de pagina selecteren en vervolgens bewerken, animeren, event afvangen en verwerken en meer.

Heel globaal zou je daarom kunnen stellen dat het eerste deel vooral theoretisch is (hoewel je veel voorbeeldcode en oefeningen direct in de browser uitvoert) en het tweede deel vooral praktisch is (hoewel je daarin ook nog nieuwe achtergronden leert zoals het werken met callback-functies en asynchroon- en unobtrusive programmeren).

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen en oefeningen om de stof te herhalen. Het boek is daarmee erg geschikt voor zelfstudie, scholen en opleidingen. Van de voorbeelden kun je de broncode downloaden, de oefeningen moet je zelf maken ;-).

Globale inhoudsopgave

Ik ben het boek nu aan het schrijven, dus onderstaande inhoudsopgave is subject to change. Er kunnen onderdelen afvallen, nieuwe hoofdstukken bijkomen of in volgorde worden gewisseld. Laat het weten als je er opmerkingen over hebt!

  1. Deel I: Kennismaken met JavaScript
  2. Werken met statements, data en variabelen
  3. Operatoren
  4. Functies, arrays en objecten
  5. Voorwaardelijke statements en de program flow beïnvloeden
  6. Het JavaScript Event model
  7. Werken met het DOM
  8. JavaScript DOM-functies en –methodes
  9. Deel II: Kennismaken met jQuery
  10. De jQuery selector syntaxis
  11. jQuery Events en de jQuery API
  12. Veelgebruikte jQuery functies
  13. Webapps maken met jQuery en AJAX
  14. jQuery plug-ins gebruiken
  15. Voorbeelden en toepassingen

Heb je opmerkingen of vragen over de inhoud? Laat dan een reactie achter onder dit artikel, of neem contact op.

-- Peter Kassenaar
24 mei 2013

Reacties zijn gesloten