14augustus

jQuery UI Cookbook – book review

Cover jQuery UI Cookbook

jQuery UI is een uitgebreide bibliotheek met tal van visuele componenten die user interfacedesigners kunnen gebruiken om attractieve websites te ontwerpen.

Nergens is de jQuery-slogan write less, do more zo van toepassing als in jQuery UI. Dat gezegd hebbende, is de bibliotheek natuurlijk niet 100% perfect of direct geschikt voor elke taak. Ervaren ontwikkelaars zullen onderdelen van jQuery UI naar eigen behoefte willen uitbreiden, of aanpassen voor de interface die ze aan het ontwikkelen zijn. Welkom jQuery UI Cookbook.

 

Kookboek

Het kookboek biedt ruim 70 'recepten' waarmee je naar hartenlust kunt hacken in de jQuery UI-code om op deze manier doelen te bereiken waarvoor de standaardmiddelen en configuratieopties niet toereikend zijn. Bijvoorbeeld: je weet waarschijnlijk al dat jQuery UI een tab-widget biedt waarmee je snel een tabblad interface maakt op basis van je HTML-code. Maar wat nu als je de tabs wilt uitbreiden met aanklikbare pictogrammen naast de tekst, zonder handmatig losse <img /> tags in de code te schrijven?

Of je wilt de widget Accordeon uitbreiden zodat je ook met de Tab-toets tussen onderdelen kunt navigeren, of je wilt met drag-an-drop inhoud tussen accordeons verslepen? Dit boek legt dat perfect uit, tezamen met nog tientallen andere voorbeelden van kleinere en grotere ingrepen in de bibliotheek.

Veel code

Maar pas op. Er staat code in dit boek. Veel code. Je zult je handen uit de mouwen moeten steken en diep in de functies moeten duiken die het hart van jQuery UI vormen. Je moet beschikken over solide achtergrondkennis van JavaScript en jQuery om te weten wat je eigenlijk aan het doen bent en om de recepten in het boek te kunnen aanpassen zodat ze perfect in je eigen projecten passen. En dit begint direct op pagina 1. Er is niet zoiets als een rustige start, om vervolgens kalm en rustig het eerste voorbeeld in te glijden. Het gaat meer van: "Bam! Kijk, zo doe je het,

(function ($, undefined) {
	$.widget("ab.accordion", $.ui.accordion, {
		_create: function () {
			// heel veel andere code …
		}
	})
})(jQuery);

Dus als je nieuw bent in jQuery UI of jQuery-development in het algemeen, is dit boek niet geschikt voor jou. Het legt niet uit wat jQuery UI is, waar je het kunt halen en hoe het basisgebruik is. In plaats daarvan worden alle widgets in de bibliotheek op alfabetische volgorde besproken. Hoofdstuk 1 gaat over de Accordion. Vervolgens gaat het over Autocompletes, Buttons, Datepickers, Dialogs enzovoort. Het boek besluit met een hoofdstuk over Widgets en de manier waarop je zelf vanaf het nulpunt je eigen widgets zou kunnen maken.

Conclusie

Ben jij tevreden met de basismogelijkheden en lay-out van jQuery UI? Prima. Laat dit boek lekker op de plank liggen. Maar voor ieder ander kan ik het van harte aanbevelen. Als je het niet gebruikt voor het uitbreiden van jQuery UI, dan leer je in ieder geval iets over de manier waarop je jQuery plug-ins kunt schrijven en jQuery-uitbreidingen in zijn algemeenheid programmeert.

Mijn enige wens is dat de auteur ook voorzien zou hebben in een inleidend hoofdstuk, waarin jQuery UI wordt geïntroduceerd en de basis kort wordt uitgelegd (voor als je bijvoorbeeld een ervaren ontwikkelaar bent, maar toevallig nieuw bent op het gebied van jQuery UI).

Het zou ook prettig zijn geweest als hij behalve de widgets nog andere onderdelen uit de bibliotheek meer in detail zou hebben besproken, zoals Effects, Interactions en/of Utilities zoals het object Position. Maar zelfs met deze kleine tekortkomingen, is het jQuery Cookbook elke cent waard.

 

 

Deze review bij Amazon.com.uk (Engels)

Peter Kassenaar
-- 14 augustus 2013

[disclaimer: ik heb het boek van de uitgever gratis gekregen ter review. De uitgever heeft op geen enkele manier invloed gevraagd of uitgeoefend op de inhoud van dit artikel. Het is mijn persoonlijke mening.]

Reacties zijn gesloten