09juli

Tot ziens Yindo

Rond 2003-2004 had ik het plan opgevat dat het misschien een goed idee zou zijn de boeken die ik schreef ook digitaal te distribueren. Online. Ik schreef hiervoor een website in HTML en Flash. Herinner je, het was de tijd van cd-roms bij tijdschriften en boeken, inbelverbindingen en mondjesmaat ADSL-internet. Van e-books of e-readers had nog niemand gehoord. De introductie van de iPad zou nog zes jaar op zich laten wachten.

Mijn toenmalige uitgever zag niets in het plan, maar uitgeverij Van Duuren Media reageerde enthousiast en na verdere verkenningen en testversies in 2007-2009 lanceerden we in 2010 de dienst Yindo. Yindo is een elektronische bibliotheek met streaming e-books voor een breed publiek (studie, wetenschap, populair, ICT enzovoort). In Yindo zijn inmiddels ruim 3.000 titels van meer dan 40 uitgeverijen vertegenwoordigd. Ik schreef daarover voor het eerst in dit artikel, daarna nog vaker op dit blog en in allerlei andere (online) media.

YindoLogo5

Yindo werd goed – hoewel sceptisch – ontvangen, en behaalde in 2012 onder meer een tweede plaats in de Accenture Innovation Award voor beste nieuwe ontwikkelingen op ICT-gebied.

Fast forward.

Vandaag kondig ik aan terug te treden als mede-oprichter en –directeur van Yindo. Mijn plek zal worden ingenomen door Michiel de Rond, die de laatste jaren als architect, databasebeheerder en –programmeur al veel werk heeft verzet voor Yindo. Hij kent het product door en door en ontwikkelde bijvoorbeeld revolutionaire diensten als het verstrekken van leeslicenties op basis van IP-range (zodat uitgaven binnen een bedrijf of school gelezen kunnen worden, maar niet daarbuiten. Zo kunnen wij uitgevers een aantrekkelijke fee uitkeren met de verzekering dat hun uitgaven niet ‘op straat’ liggen, of illegaal gekopieerd in het zwarte circuit belanden).

Dienst voor consumenten

De belangrijkste reden voor mijn vertrek is het feit dat Yindo zich niet heeft weten te ontwikkelen tot de brede, consumentgeoriënteerde dienst voor online lezen die ik voor ogen had bij de start van het product. Mijn visie was dat binnen enkele jaren de top-10 van Nederlandse boeken te lezen zou zijn op Yindo en dat in abonnementsvorm alle boeken te lezen zouden zijn op laptop, tablet, smartphone enzovoort. In alle bescheidenheid, ik dacht toen al aan een ‘Netflix’ of ‘Spotify voor boeken’. Ik ben er trots op dat dit gelukt is. Wij hebben het eerste product in de markt gezet dat deze visie realiseert.

Tegelijkertijd doet doet het me pijn te zien dat de waarde hiervan – om allerlei politieke redenen – niet is doorgedrongen tot de Nederlandse uitgeefwereld.

Technisch gezien en qua usability is er uiteraard nog van alles te verbeteren aan Yindo (ik programmeerde onder andere de eerste versies van de database, de user interface voor desktop- en mobiel gebruik). Maar ondertussen hebben wij wel een stabiel en storingsvrij platform in de markt gezet waar duizenden gebruikers al jarenlang naar tevredenheid gebruik van maken. Elke uitgever kan zich aansluiten, zonder up-front kosten en kan zijn uitgaven zonder gevaar voor piraterij en zonder verfoeide kopieerbeschermingen (DRM) aanbieden tegen zelf vast te stellen prijzen.

Echter, klaarblijkelijk spenderen (concern-)uitgeverijen –op enkele uitzonderingen na- liever tonnen aan eigen producten of apps met een beperkte inhoud en dito lezerskring, dan zich aan te sluiten bij een bestaand platform dat zich al jarenlang bewezen heeft. De afgelopen jaren zagen we onder meer Elly’s Choice, Riddo, Bliyoo, Blendle en andere namen voorbij komen, om nog maar te zwijgen van de fors gesubsidieerde producten die Openbare Bibliotheken mochten bouwen voor uitleen van e-books. Dit zonder dat deze versplintering leidde tot meer functionaliteit (er is geen enkele app of site verschenen die iets biedt dat Yindo niet kan) of tot een beter, breder en duidelijker aanbod voor de Nederlandse consument.

Versnippering viert helaas hoogtij. Elke uitgever is koning op zijn eigen eiland.

Toekomst voor Yindo

Omdat wij op deze manier niet konden bouwen aan een compleet portfolio voor Yindo (immers: 3.000 titels lijkt heel wat, maar is in feite te weinig. Zonder content, geen lezers en geen bekendheid), heeft Yindo zich de afgelopen jaren – overigens succesvol - ontwikkeld tot een meer service-georiënteerd platform voor uitgevers en hogescholen voor online lezen, architectuur en dienstverlening rondom (e-)books.  Dat is ook erg belangrijk, maar niet de kant van de zaak waarmee ik de meeste affiniteit heb. Mijn hart ligt meer bij eindgebruikers, front-end development en –technieken dan bij databasebeheer en architectuur.

Daarom draag ik graag mijn aandeel in Yindo over aan vers bloed en wens de overige partners alle succes van de wereld. We gaan als vrienden uiteen.

Yindo is en blijft verreweg de beste, veilige en meest complete oplossing voor uitgevers om hun boeken online aan te bieden. Daar ben ik van overtuigd.

Uitgevers, neem contact op met Bob van Duuren of Wouter Vermeulen en laat je verrassen door de veelzijdige mogelijkheden die dit platform biedt!

 

Peter Kassenaar
-- 8 juli 2015.

Reacties zijn gesloten