Waarom dit weblog?

Je hebt toch al een bestaande website? Waarom dan nu iets volledig nieuws? – Er zijn een aantal redenen waarom de huidige site niet verder wordt uitgebouwd en onderhouden. Ik zal ze hieronder kort toelichten.

Verouderde techniek – De oude site is nog geheel gebaseerd op classic ASP en VBScript. Hoewel ik daar tot enige tijd geleden prima mee weg kwam, kan het nu toch echt niet meer. Eigenlijk zou ik de hele site opnieuw willen programmeren op basis van het .NET 3.5-framework, SQL Server en Visual Studio 2008. Hier maak ik immers voor mijn dagelijks werk voor onze klanten ook gebruik van. Maar het ontbreekt me eenvoudigweg aan de tijd – en eerlijk gezegd ook de zin – om alle oude pagina's weer op te rakelen en in een nieuw jasje te hijsen. Want ook het visuele ontwerp van de oude site was (ahum) niet meer echt van deze tijd. Daarom heb ik het helemaal over een andere boeg gegooid.

Betere afhandeling van (lezers)vragen – Wekelijks ontvang ik vele mailtjes van lezers van mijn boeken. Tot nu toe heb ik die – voor zover de tijd dat toeliet – allemaal individueel beantwoord. Maar dat voorkwam natuurlijk niet dat bijvoorbeeld een week later een andere lezer precies dezelfde vraag stelde. Die ik dan weer precies hetzelfde antwoord moest geven. Toegegeven, dat is een kwestie van even kopiëren en plakken, maar handig is anders. Door vaker voorkomende lezersvragen centraal te behandelen in een blog post, hebben ook andere bezoekers hier wat aan. Door een commentaar te schrijven kunt u bovendien actief deelnemen aan de discussie.

In plaats van rondzendlijst – Eerder was het de bedoeling dat er een nieuwsbrief of rondzendlijst zou komen om dit soort dingen af te handelen, maar dat is er door tijdgebrek nooit van gekomen. En ik denk ook dat een blog als dit – met een duidelijke archieffunctie – hier meer waarde in biedt. Advies: gebruik de zoekfunctie (rechtsboven) voordat u een vraag stelt!

Hogere updatefrequentie – Het laatste jaar is het bijwerken van de site er steeds bij ingeschoten. In de praktijk werd hij eigenlijk alleen nog bijgewerkt als er een nieuw boek verscheen. Dat is maar een aantal keer per jaar en niet wat je van een actieve site en dito auteur mag verwachten. Een blogbericht is snel geschreven. Ik verwacht dat dit het meer de moeite waard maakt regelmatig opnieuw een bezoekje aan de site te brengen, of je te abonneren op de RSS-feed van dit blog.

Breder spectrum aan onderwerpen – Nee, vreest niet! Ik zal dit blog niet vervuilen met verhaaltjes over onze huiskat (die hebben we niet), of bezoekjes aan de visboer (daar ga ik nooit naar toe). Hoewel ik een periodieke familiaire update niet uitsluit, zal ik me voornamelijk proberen bezig te houden met de gebieden waarop ik als professional werkzaam ben: schrijven, usability en programmeren. Tegelijk wil ik niet dat het een 'me too' blog wordt van linkjes die al op duizenden andere pagina's staan. ("Heb je het al gelezen? Bill Gates stopt bij Microsoft!") Ik hoop voldoende eigen fantasie en inspiratie te kunnen opbrengen om daadwerkelijk wat toe te voegen.

Het is wat anders – En last but not least: het is weer eens wat anders. Ik moest wel haast de laatste persoon in het land zijn die nog geen eigen blog had. En dat wil ik natuurlijk niet op me laten zitten!

Tot voor kort was ik zelfs een complete blog-i-beet (zeg je dat zo? Ik bedoel dat ik digibeet was op bloggebied). Ik las ze niet. Had zelfs geen RSS-lezer of blog-account. Maar sinds ik bij zoekopdrachten voor mijn werk steeds vaker op blogs begon te belanden, ging ik toch mijn wenkbrauwen fronsen. "Zo'n blog, zeg. Dat is reuze handig, wist je dat?" sprak ik tegen mede-auteurs. Meewarige blikken en zelfs regelrecht gegaap waren mijn deel. "Wat? Wist jij dan niet dat…." En "had je dan nog nooit…". Nou , nee dus. Ik wist dat ze bestonden, maar was er eenvoudigweg nooit aan toe gekomen mij er in te verdiepen. Laat staan er zelf een te beginnen. Maar 'voorschrijdend inzicht', zoals dat zo mooi heet, heeft mij doen inzien dat een blog-site waarschijnlijk de beste manier is om de online dienstverlening van ons bedrijfje verder uit te bouwen.

Veel plezier - Vragen? Opmerkingen? Tips voor een blog-post? U kunt ze altijd achterlaten via een commentaar op het blogbericht zelf, of anders contact opnemen via het blog.

-- Peter Kassenaar
1 februari 2008