09oktober

Gastcollege ‘usability voor mobiele apparaten’ bij HvA

Logo Hogeschool van Amsterdam

Woensdag 9 oktober 2013 gaf ik een gastcollege ‘Usability op mobiele apparaten’ op deHogeschool van Amsterdam, afdeling Sport, Management en Ondernemen (SM & O).

Beknopte inhoud

In ongeveer een uur kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Waarom is usability belangrijk – waarom heb ik dit als specialisatie gekozen?
  • Een korte geschiedenis van mobiele communicatie.
  • Hoe worden mobiele apparaten op dit moment ingezet bij aankoop- en informatiebeslissingen? De verschuiving van bureaublad-devices naar mobiele devices is onherroepelijk ingezet. Mobiel internet gaat de rol van traditioneel (vast) internet overnemen. Je moet hier in de website of –app voor je onderneming of (sport)vereniging nu al rekening mee houden.
  • Wat is eigenlijk het verschil tussen een (mobiele) website en een App?

Drie concrete verschillen tussen desktop usability en mobile usability:

  • schermafmeting (en de gevolgen daarvan voor je design)
  • bediening: muis vs. touch (en de gevolgen…)
  • belangrijkste doel van de site identificeren (en de gevolgen…)
  • Deze drie aspecten werden daarna getoetst voor drie verschillende sites:
  • Het bleek dat er grote verschillen zijn tussen de sites onderling. Zo is de desktop-gebruikerservaring van Rio 2016 op veel punten nog wel voor verbetering vatbaar, maar is er wel gezorgd voor een geoptimaliseerde mobiele versie van de website. Bij NOC*NSF is dit beeld omgekeerd. De gebruikerservaring van de ‘gewone’ publiekssite is prima, maar is lastig bij mobiel gebruik. Hockey.nl laat min of meer hetzelfde beeld zien als rio2016.com.
  • Bij hockey.nl zijn bijvoorbeeld goede keuzes gemaakt in het terugdringen van de hoeveelheid menu-items in de navigatiestructuur. Zo biedt de mobiele versie snel toegang tot de belangrijkste functies van de site, zonder dat de gebruikersinterface overdadig vol aandoet.

Verschillende sites kennen verschillende sterke en zwakke punten. Het is niet zo dat een site compleet ‘mislukt’ of ‘onbruikbaar’ is, als een van de onderdelen niet goed is uitgewerkt. Het geeft wel aan dat dit betreffende aspect nader bekeken (en liefst verholpen) moet worden, om site-bezoekers op zowel desktop- als mobiele apparaten zoveel mogelijk tegemoet te komen.

Als een site responsive is, betekent dit dat de site zelf onderzoekt op welk type apparaat en schermbreedte hij getoond wordt. De site past zich vervolgens aan, aan het apparaat. Uiteraard moet dit wel door een programmeur worden ingesteld. Het gaat niet vanzelf.

Responsive design is de huidige trend in de webdesignwereld. Het maken van een responsive site is meestal wat duurder dan van een gewone site. Het onderhoud ervan kan vervolgens echter goedkoper omdat je maar één serie bronbestanden hoeft bij te houden.

Eerste dia presentatie usability mobiele apparaten

Presentatie

Je kunt de presentatie van dit college downloaden. Hij is beschikbaar in twee formaten:

Voor vragen over de presentatie of de rest van het gastcollege kun je contact opnemen via het contactformulier op deze site.

Peter Kassenaar
-- 09 oktober 2013

Reacties zijn gesloten