24juni

Welkom bij de Web Development Library

wdl_logo

Geen enkel ander onderwerp staat de laatste jaren zo in de belangstelling als het ontwikkelen van goede websites en webapps. Bedrijven en organisaties nemen geen genoegen meer met eenvoudige HTML-websites of de standaardlay-out van een WordPress-site. Dit betekent dat ook de gereedschapskist van elke web developer steeds beter gevuld moet zijn. 

Traditioneel leerden ‘webmasters’ (kent u die term nog?) werken met grote totaalpakketten als Dreamweaver, Photoshop, Apache en MySQL. Maar tegenwoordig is het web anders. Compacter. Sneller. Afzonderlijke taken worden steeds vaker uitgevoerd door kleine en gespecialiseerde bibliotheken en tools. Er verschijnen wekelijks nieuwe JavaScript-uitbreidingen. Grote programma’s als Dreamweaver houden dat niet bij.

Stel dat je op dit moment werkt in Dreamweaver CS 5.5 (uit 2011) en kiest voor het maken van een nieuwe mobiele site. Je krijgt dan de versies jQuery 1.6 en jQuery Mobile 1.0.1 (!). Dat waren immers de actuele versies op het moment dat deze versie van Dreamweaver werd verscheept. Maar inmiddels zijn we aangeland bij jQuery 2.x en jQuery Mobile 1.4. Hetzelfde geldt voor andere ondersteunde bibliotheken die worden meegebundeld met developertools.

Kleinere, compacte tools

Nu schrijf ik al over webtechnologieën sinds 1998 en heb de opkomst (en ondergang) van FrontPage, Flash, Silverlight – en in zekere zin ook Dreamweaver – meegemaakt. De trend de afgelopen jaren is onmiskenbaar dat ‘standaarden’ die door één bedrijf zijn ontwikkeld (Microsoft, Adobe) tot mislukken gedoemd zijn, ten gunste van de open standaarden HTML, CSS en JavaScript.

Wat zijn immers de hot items van de afgelopen jaren?

  • Responsive Web Design – met baanbrekende CSS-tools als 960gs en Twitter Bootstrap.
  • JavaScript-bibliotheken als jQuery, jQuery Mobile en meer recent Knockout.js, AngularJS en afgeleiden.
  • HTML5 - met nieuwe elementen voor structuur, semantiek en media (audio, video, geolocation)
  • Mobiele websites en webapps, met tools als Apache Cordova (PhoneGap) en vergelijkbaar.
  • JavaScript op de server (NodeJS) en kleinere, NoSQL-databases als CouchDB en MongoDB in plaats van de bekende giganten MySQL, Oracle en SQL Server.

Kortom, stuk voor stuk kleinere, flexibele componenten die door developers onafhankelijk van elkaar ingezet, ontwikkeld en geüpdatet kunnen worden. Het zijn allemaal open technologieën.

Dit inzicht wordt gelukkig gedeeld door mijn fantastische uitgever Van Duuren Media, die dezelfde mening is toegedaan. Maar waar kan de moderne web developer informatie vinden over deze onderwerpen? Het idee voor de Web Development Library was geboren!

Web Development Library

9789059407589-kleinDe serie Web Development Library gaat bestaan uit een reeks compacte, Nederlandstalige boeken, waarin op een wat hoger niveau onderwerpen uit het vakgebied front-end web development worden behandeld. Elk boek bespreekt één onderwerp. Voorkennis over gerelateerde technieken wordt hierbij al bekend verondersteld. Beschikt je nog niet over alle voorkennis? Dan wordt dit opgelost in een ander deel uit de reeks.

Zo hoef je dus bijvoorbeeld niet een (dik en duur) boek aan te schaffen waarin ook alle basisbeginselen van JavaScript en jQuery worden besproken, als je alleen maar geïnteresseerd bent in jQuery Mobile. Het omgekeerde geldt ook. Weet je al globaal iets van jQuery, maar wil je nu eens meer weten over de JavaScript-technieken die hieraan ten grondslag liggen, dan kun je met één deel volstaan.

De totale serie bevat op die manier alles wat je nodig hebt om zelf moderne websites en -apps te kunnen maken. De reeks bestaat bij aanvang uit ongeveer vijf titels, maar wordt snel uitgebreid. Onderwerpen die in de serie aan de orde komen (elk dus in een eigen uitgave) zijn onder meer:

  • JavaScript
  • jQuery
  • jQuery Mobile
  • PhoneGap
  • AngularJS
  • SEO voor web developers

En ik ben blij te kunnen melden dat het eerste deel JavaScript, vandaag is verschenen! Ik ben nu druk bezig de volgende delen te schrijven. In de loop van 2014 zullen nog minimaal twee andere uitgaven van de persen rollen.

Website, Facebook en meer informatie

Een andere ontwikkeling is natuurlijk dat anno 2014 geen enkel zichzelf respecterend onderwerp  nog zonder eigen website of Facebook-pagina kan. Updates en nieuwtjes zullen dan ook verschijnen op:

http://www.webdevelopmentlibrary.nl/

wdl-site

 

https://www.facebook.com/webdevelopmentlibrary

wdl-facebook

Twitter – @WebDevLibrary

En natuurlijk op Twitter; volg @WebDevLibrary voor korte statusupdates uit de wereld van (front-end) webdevelopment.

Let op: via @WebDevLibrary worden uitdrukkelijk niet alleen maar reclame-tweets geplaatst voor boeken uit de serie zelf, maar zullen daadwerkelijk nieuwtjes over webdevelopment, RT’s van bekende developers en interessante links getweet worden. Verplichte kost voor de serieuze web developer!

Werk in uitvoering…

Zoals de webdevelopmentwereld continu in beweging is, willen we ook de serie Web Development Library steeds uitbreiden met actuele titels. Omdat ze beknopt en to-the-point geschreven zijn, gaat het schrijven vlot en is het uitgeeftraject kort.

Mocht je ideeën hebben voor nieuwe titels in deze serie, of zou je zelf een uitgave kunnen schrijven, aarzel dan niet om contact op te nemen!

We zijn benieuwd naar jullie reacties.

-- Peter Kassenaar
24 juni 2014.

Reacties zijn gesloten