24januari

WebCamps 2011 – deelnemerservaring

webcampbadge100Om de ontwikkelingen op mijn vakgebied bij te houden, moet ik uiteraard regelmatig bijscholen. Dit doe ik onder meer door doorlopend door Twitter en LinkedIn-groepen bij te houden, (ontwikkel-)blogs te lezen en natuurlijk de maandelijkse tijdschriften te lezen. Maar ook door een à twee keer per jaar een conferentie te bezoeken. Vorig jaar was wat dat betreft een hoogtepunt, toen ik in april 2010 bij de Launch-conferentie van Silverlight 4 en Visual Studio 2010 in Las Vegas aanwezig was (zie mijn aparte blog hierover).

Maar dat is al weer bijna een jaar geleden. En in een jaar verandert er veel op internetgebied. Afgelopen week bezocht ik daarom samen met collega-auteur en –programmeur Michiel de Rond het puur op ontwikkelaars gerichte Microsoft WebCamp in Utrecht.

WebCamps

De Microsoft WebCamps zijn tweedaagse, gratis conferenties waarin in hoog tempo de laatste ontwikkelingen worden besproken. Uiteraard is de inhoud voornamelijk gericht op Microsoft-technologieen. Maar er is ook steeds meer aandacht voor de open standaarden, zoals HTML5, jQuery en meer. Sterker nog, zoals hoofdspreker Scott Hanselman het verwoorde, ‘ ja, we praten deze dagen bijna alleen maar over Microsoft-technologie. Maar tegelijkertijd is ruim 90% open source. Van alles wat we deze dagen bespreken, van jQuery tot MVC3, tot NuGet, kun je de broncode downloaden, inzien, verbeteren teruggeven aan de community. Micrsoft nowadays is not nearly as evil as you guys think we are. Or maybe even, as we used to be’. Dat was nog eens een hand in eigen boezem om de dagen mee te beginnen. En het schiep hooggespannen verwachtingen (ter vergelijk: lees nog eens mijn verslag van de Apple iPhone Tech Talk uit november 2008. Naar aanleiding van dit blog werd mij door Apple met juridische stappen gedreigd en ik heb niet de indruk dat dit beleid sindsdien is aangepast).

Alle presentaties, codevoorbeelden, labs en begeleidende papers van deze twee dagen is voor iedereen downloaden vanaf www.webcamps.ms/.

IMG_1560
Drew Robbins (li.) en Scott Hanselman voor de start van de eerste dag in De Fabrique, Utrecht.

Scott Hanselman

Met Scott Hanselman heeft Microsoft er voor gekozen een van zijn top-sprekers af te vaardigen. Een ijzersterke zet, wat mij betreft. Na vice president Scott Guthrie (ja, bij Microsoft is het kennelijk een pre als je Scott heet, om hogerop te komen in de hierarchie :) is Hanselman waarschijnlijk degene die het meest weet van alle technologieën die door Microsoft worden bedacht, uitgevoerd en in hoog tempo op de wereld worden losgelaten. En dat zijn er nogal wat. Alleen al het lijstje met nieuwe onderdelen en componenten op de eerste dag werd behandeld, zag er als volgt uit:

  • WebMatrix – een nieuwe ontwikkeltool met een lage instapdrempel. Geschikt voor iedereen die ‘ echt’ wil programmeren, maar niet direct bij het topproduct Visual Studio wil instappen.
  • MVC3 – de volgende versie van het steeds meer aan belang winnende Model-View-Controller framework. De basics werden besproken, daarna ook de meer complexe nieuwe onderdelen als dependency injection, Custom validation en Custom Action filters.
  • NuGet – een nieuwe manier om snel open source libraries uit de community(inclusief dependencies) aan je project toe te voegen.
  • HTML Helpers – voor MVC-projecten.
  • Razor – een nieuwe View Engine met eenvoudig(er) syntaxis voor MVC-projecten.
  • Entity Framework 4 – een nieuwe manier om data te modellen in classes (een ORM-tool), die in veel opzichten beschouwd kan worden als de opvolger van DBML/Linq-to-SQL. Drie benaderingen werden besproken: Model First, Code First en Database First
  • Unobtrusive AJAX en client validation  – voor jQuery en MVC-projecten.

Hanselman werd vergezeld door Technical Evangelist Drew Robbins, specialist op het gebied van PHP, Ruby, IIS en ASP.NET. Met zijn tweeen voerden ze een perfecte show op, waarbij Robbins - geheel volgens afspraak- met verve de rol van second banana (aangever in Amerikaanse talkshows) speelde.

IMG_1569
Robbins en Hanselman bespreken iPhone 4 vs. Windows Phone 7-opties tijdens de lunch

Hoewel, het woord ‘show’ is hierbij misschien een beetje misplaatst. Jazeker, er werd –zeker in het eerste uur- veel en uitbundig gelachen, maar ondertussen loog het tempo van de demo’s en de slides er niet om. In hoog tempo passeerden tal van onderwerpen de revue. Hanselman is een van die weinige geeks die tegelijk ook een perfect, onderhoudend, enthousiasmerend en toch kraakhelder betoog kan neerzetten en rap van de tongriem gesneden is (over een van de slides vol overbekende brochureplaatjes met tal van lachende mensen rond een pc  ‘I don’t know what this is, probably marketing bullshit. Just look at those clip art girls. Next.’).

Tijdens de presentaties kon je via Twitter vragen stellen, die dan direct beantwoord werden. Or you can just raise your hands, I guess. It’s a bit analogue, but I suppose it will do, aldus Hanselman, met een vette grijns.

Dag 2 – Hands on labs

Dag 2 van de webcamps was geheel ingeruimd voor hands on labs. Voor alle behandelde onderwerpen (en meer) waren voorbeeldwebsites en stap-voor-stap oefeningen aanwezig die je zelfstandig kon uitvoeren op je eigen laptop. Daarvoor was een zaal ingericht met stroompunten en draadloos internet. Een apart gezicht. Het leek inderdaad wel een LAN Party, maar dan voor programmeurs, zoals een van de aanwezigen twitterde. Er liepen veel medewerkers van Microsoft Nederland rond, en uiteraard waren ook Hanselman en Robbins weer van de partij. Zij hielpen je als je vragen had en beantwoorden ook vragen over projecten waar je zelf aan werkte op dat moment. Een hele dag helpdesk op het hoogste niveau.

IMG_1572
Hands on Labs op sfeervolle locatie – dag 2 – koffie & cola onder handbereik

IMG_1563

Ikzelf heb me deze dag met name gericht op MVC3 – het was mijn eerste kennismaking met dit type programmeermodel en het vergt een heel andere manier van denken over het ophalen en presenteren van data. Modellen maken, deze met een Controller bewerken en het resultaat in een View tonen in je website. Een hele omschakeling als je –zoals ik- al bijna 10 jaar gewend bent te werken met ASP.NET WebForms (naast uiteraard kale HTML, jQuery en CSS). Ook heb ik meer geleerd over Entity Framework en NuGet. Items die me in mijn dagelijks werk voor Yindo en andere projecten goed van pas zullen komen.

Links

Tot slot een paar handige links. Zoals was veel inhoud als open source beschikbaar. Dat gold ook voor de presentaties, voorbeeldcode, labs, tools en andere assets die deze dagen werden gebruikt. Hier zijn enkele adressen.

Peter Kassenaar
-- 22 januari 2011

P.S: waarom over deze bijeenkomst een blogartikel geschreven? Wel, deels opnieuw vanwege een wijsheid van Hanselman: ‘If you’ve got something to share or to remember, don’t e-mail it, don’t stuff it in a folder on your harddrive, but blog it. It might be to interest of others, and best of all, you can always Google yourself.

Waarvan akte.

webcampbadge400

Reacties

24-01-2011 11:45 #

Net verslag van de betreffende 2 dagen; ik heb ze zelf precies hetzelfde ervaren. Ik kwam voornamelijk voor Hanselman maar heb me prima geamuseerd en alsnog het nodige opgestoken of weer eens opgefrist.

Leuk te lezen dat anderen het ook zo ervaarden.

RobIII Netherlands

25-01-2011 09:33 #

Is er een kans nog een reactie te plaatsen op www.kassenaar.com/.../Reacties-weer-geopend.aspx ? Of waar zou ik anders nog, naar mijn idee zinnige input, kunnen laten?

RobIII Netherlands

26-01-2011 09:48 #

@RobIII - helaas heb ik de comments wegens hernieuwde spam toch weer moeten sluiten.

De spambots sturen hun meuk nu rechtstreeks naar de service, zo te zien. Ze passeren het webformulier (en mijn vernuftige captcha) dan in hun geheel, waardoor de JavaScript-oplossing niet meer werkt.

Ik heb de reactietermijn nu op 14 dagen gezet. Daarna worden commentaren automatisch gesloten.

(maar voor nu heb ik ze weer even open gezet op jouw verzoek - totdat er weer te veel spam binnenkomt Smile

Peter Netherlands

26-01-2011 09:57 #

Held Smile
Ik ga even reageren bij het betreffende artikel.

RobIII Netherlands

Reacties zijn gesloten