22december

Handboek JavaScript en jQuery - vierde editie

Al meerdere jaren achter elkaar is JavaScript de populairste programmeertaal ter wereld, zoals de laat zien.

stackoverflow

Dit geldt niet alleen voor webdevelopers, maar voor alle ontwikkelaars. JavaScript wordt ook gebruikt in andere programma’s. Denk aan het uitvoeren van geautomatiseerde taken in PhotoShop, het animeren van 3D-modellen in AR-software en het maken van interactieve PDF’s. Het is dan ook niet overdreven om te stellen dat iemand die in de IT werkzaam is, op enig moment in zijn loopbaan met JavaScript in aanraking komt. Daarmee is het slim om goed voorbereid te zijn!

Ontwikkeling

JavaScript is de laatste jaren erg snel ontwikkeld. Lange tijd was het niet meer dan een programmeertaal waarmee je klokjes in de statusbalk van de browser kon tonen of eenvoudige animaties in de pagina plaatste. Tegenwoordig doen we alles met JavaScript: online tickets boeken, internetbankieren, Gmail, Tiktok en Facebook zijn nog maar een paar voorbeelden. Zonder JavaScript zouden deze diensten niet bestaan. En eigenlijk is dit weer allemaal terug te leiden naar de komst van jQuery in 2006.

js-jq

Zo’n vijftien jaar geleden was het voor het eerst mogelijk ingewikkelde handelingen uit te voeren die daarvoor erg veel en ingewikkeld JavaScript vereisten. Denk aan het selecteren van elementen op een pagina (zoals knoppen, afbeeldingen en lijsten) en er allerlei handelingen mee uit te voeren. Het is niet overdreven om jQuery 'de redding van JavaScript' te noemen. JQuery is een bibliotheek die in aanvulling op JavaScript wordt gebruikt.

Populariteit

Zelfs met de populariteit van frameworks zoals React, Angular en Vue is de rol van 'gewoon' JavaScript en jQuery nog lang niet uitgespeeld. JQuery wordt meegeleverd met de standaardinstallaties van WordPress (35% van álle honderden miljoenen websites ter wereld draait op WordPress), het zit in andere content management systemen, en wordt in het onderwijs gebruikt om snel interactiviteit aan webpagina's toe te voegen. JQuery is meegegroeid met deze ontwikkelingen. Oude opdrachten verdwenen uit de bibliotheek, nieuwe opdrachten zijn toegevoegd.

De laatste jaren zijn er ook veel wijzigingen doorgevoerd in de taal JavaScript zelf. De manier om variabelen te declareren met var werd vervangen door const en let. Er zijn nieuwe manieren om functies te definiëren en bijvoorbeeld communicatie met een achterliggende API en database zijn nu rechtstreeks vanuit JavaScript mogelijk met de opdracht .fetch().

Vierde editie

De vierde editie van het Handboek JavaScript en jQuery is aangepast aan al deze vernieuwingen. Het is gericht op de beginnende programmeur die nog geen kennis heeft van JavaScript, of er alleen zijdelings mee te maken heeft gehad. Je leert vanaf het begin werken met variabelen, lussen, events en HTML-elementen als formulieren. Het is echter wel een boek voor degenen die met code bezig gaan. Je zult er geen aspecten van webdesign in terugvinden. Het gaat dus niet om het ontwerpen of opmaken van pagina's met Figma, Photoshop of Illustrator. Alle codevoorbeelden zijn te downloaden om zelf aan te passen.

9789463562652-groot

Opbouw van het boek

In het eerste deel maak je kennis met JavaScript als programmeertaal zelf. Stapsgewijs leer je de achterliggende theorie, maar aan het einde van elk hoofdstuk staan praktijkoefeningen om het geleerde zelf uit te proberen.

Het tweede deel gaat in op jQuery. Je leert dat het een uitbreiding is op JavaScript en hoe jQuery het leven van de JavaScript-programmeur makkelijker maakt. Ook wordt ingegaan op de wijze waarop je met jQuery communiceert met achterliggende API's. Gegevens uit databases kun je zo in de webpagina verwerken.

Zo biedt het Handboek JavaScript en jQuery een uitstekende inleiding op je carrière als webdeveloper. Kennis die je hiermee opdoet kun je rechtstreeks gebruiken in je werk of hobby. Ook is deze kennis onontbeerlijk als je op termijn een volgende stap wilt zetten naar het ontwikkelen in een framework als React, Angular of Vue.

Meer informatie

Peter Kassenaar

-- 22 december 2022

Reacties zijn gesloten