17juni

Instant jQuery UI Starter– book review

Instant jQuery UI Starter

Instant jQuery UI Starter is een boek uit de serie Instant van Packt Publishing. Dit is een serie boeken die kort en bondig een onderwerp beschrijven. Zoals de naam al aangeeft biedt het boek een snelle start in het betreffende onderwerp. Niet meer en niet minder. Verwacht dus geen compleet naslagwerk of een dik boek waarin alle aspecten worden besproken.

 

Inhoud

Het boek Instant jQuery UI Starter doet precies wat het beloofd. Als eerste geeft de auteur aan hoe de ontwikkelomgeving voor jQuery UI het best wordt ingesteld. Hij laat zien welke onderdelen uit de download u wel- en niet nodig hebt. De volgende pagina's geven als herhaling een inleiding op JavaScript en jQuery en tonen hoe u een eerste widget maakt met jQuery UI.

In de rest van het boek komen vijf onderdelen uit de totale bibliotheek aan de orde: drag-and-drop, selectables, effects, formulierelementen vormgeven (knoppen, checkboxes en radiobuttons) en modale vensters. Andere widgets worden niet besproken, noch genoemd (denk aan de accordeon, datumpicker, autocomplete en meer).

Het boek besluit met een aantal nuttige hyperlinks naar de officiële jQuery-sites enkele – schijnbaar willekeurig gekozen – blogartikelen over jQuery UI en de twitteradressen van bekende jQuery-ontwikkelaars.

Voordelen

  • Het boek biedt nuttige codevoorbeelden en bereikt zijn doel: om de lezer op weg te helpen met jQuery UI.
  • De opmaak is prettig, goed leesbaar en de tekst is in het algemeen goed en begrijpelijk geschreven zonder al te veel onnodig jargon.
  • De URL's aan het einde van het boek bieden een goed uitgangspunt voor verdere studie en maken u bekend met enkele bekende personen in jQuery-land.

Nadelen

  • Het boek is slechts 47 pagina's lang, waarvan bovendien maar 17(!) pagina's (de pagina's 14 t/m 31) voor daadwerkelijke codevoorbeelden en informatie worden gebruikt. De rest van het boek wordt gevuld met introductietekst, inhoudsopgave en advertenties voor andere boeken van Packt.
  • Door alleen de codevoorbeelden te lezen (niet uitputtend, ik heb de voorbeelden niet uitgeprobeerd op een computer) viel mijn oog al op enkele typefouten die voor beginners lastig te vinden zijn zoals vergeten apostrofs en komma's in JavaScript-objecten. Deze hadden in het redactieproces ondervangen moeten worden.
  • Hoewel de tekst goed leesbaar is, ontbreken aanvullende screenshots totaal. JQuery UI is een visuele bibliotheek en ik zou graag zien dat de codevoorbeelden in het boek werden toegelicht met schermafbeeldingen waarin het resultaat is te zien. Alleen bij de slider in het introductiehoofdstuk worden een paar screenshots geplaatst, maar de rest van het boek bestaat enkel uit tekst en code.
  • De prijs van de paperbackversie (onder meer verkrijgbaar bij amazon.co.uk, ca. GBP 13,-) is te hoog voor het gebodene.

Conclusie

Het boek bereikt het gestelde doel: de lezer laten kennismaken met de kracht van jQuery UI. Dat is prima. Maar als paperback is het boek te duur voor wat geboden wordt. Als e-book voor ongeveer de helft van de prijs (onder meer bij bol.com of op de site van de uitgever zelf voor ongeveer EUR 5,-) is het een betere deal, ofschoon de inhoud nog steeds erg beperkt is. Zelfs voor een Starter boek.

 

 

Peter Kassenaar
-- 17 juni 2013

[disclaimer: ik heb het boek van de uitgever gratis gekregen ter review. De uitgever heeft op geen enkele manier invloed gevraagd of uitgeoefend op de inhoud van dit artikel. Het is mijn persoonlijke mening.]

Reacties zijn gesloten