30april

Review–Dominion

Ik hou van bordspellen. Maar binnen de categorie bordspellen houd ik het meest van deck building spellen. En dat is de schuld van Dominion.

Dominion_Basis_NIEUW_1

Dominion was mijn eerste kennismaking met deck building games. Bij dit soort spellen gaat het er om een zo sterk mogelijke hand van kaarten op te bouwen en op deze manier punten te scoren. Maar dat terwijl iedereen met 10 dezelfde kaarten begint. De startkaarten zijn een aantal punten waard, waarmee je nieuwe, sterkere kaarten kunt kopen. Iedereen maakt hierin uiteraard andere keuzes, waardoor je ondanks hetzelfde uitgangspunt, al heel snel totaal verschillende handen en tactieken krijgt.

Actiekaarten en gebiedskaarten

Bij Dominion maak je (anders dan bij veel andere deck building spellen) een keuze uit tien soorten actiekaarten die in het midden komen te liggen en die voor iedereen beschikbaar zijn. Dit vermindert in mijn optiek de geluksfactor – omdat iedereen dezelfde mogelijkheden heeft – en biedt meer kans op verschillende tactieken.

Want de sterkere acties die je kunt kopen (aanvalskaarten, verdedigingskaarten, kaarten die je extra acties geven, of kaarten die je juist extra kaarten laten trekken) hebben aan het eind van het spel geen totaal geen waarde! Dan gaat het om de hoeveelheid gebiedskaarten met 1, 3 of 6 punten die je in je in de loop van het spel hebt aangeschaft. Terwijl deze gebiedskaarten tijdens het spelen juist weer geen enkele waarde hebben. Want alleen aan het eind worden de punten geteld.

Dit zorgt mijns inziens voor ongekende tactische mogelijkheden: ga je zo snel mogelijk voor zoveel mogelijk geld om alle gebiedskaarten te kopen, of ga je voor een meer gespreide benadering waarbij je misschien wat minder geld hebt, maar meer je tegenstanders dwars kunt zitten waardoor zij niet zo snel kaarten kunnen kopen (en jij wel)?

Dominon-speelmateriaal_1

Globaal genomen zijn de regels simpel.

  • Je neemt vijf kaarten uit je totale stapel op hand.
  • Hieruit mag je één actie spelen en één nieuwe kaart kopen.
  • Dat zijn in feite alle regels. Niet meer, niet minder.

Echter, op veel kaarten is aangegeven dat je een extra actie mag spelen. Het is dan natuurlijk zaak de volgorde van spelen zo optimaal mogelijk te kiezen, zodat je zoveel mogelijk kaarten uit je hand gebruikt. Met de geldkaarten die je overhoud mag je één nieuwe kaart kopen. En dan moet je besluiten of dat een nieuwe actiekaart wordt, een gebiedskaart die aan het eind van het spel punten oplevert, of een geldkaart, waardoor je in een volgende beurt meer geld kunt uitgeven. Dominion is bij uitstek een tactisch spel.

In de startset van Dominion (de Nederlandse, vertaalde versie is merkwaardig genoeg goedkoper dan de originele Engelstalige versie) zijn in totaal 500 kaarten aanwezig die je gebruikt om je deck op te bouwen. De kaarten worden nooit allemaal gebruikt in een spel. Er zijn 25 verschillende soorten actiekaarten, waarvan je er in een spel dus maar 10 gebruikt. Zo kun je – ook met de basisset – al enorm veel variaties samenstellen. Meer dan genoeg om het eerste halfjaar door te komen, wat mij betreft.

Het kost een aantal speelronden om de kracht van actiekaarten op waarde te schatten en de kaarten te gaan waarderen. Ervaren spelers hebben daarin ontegenzeggelijk een voordeel op degenen die het voor het eerst spelen.

Er zijn tal van Dominion-uitbreidingen beschikbaar met extra actiekaarten. Je moet altijd het basisspel hebben als je een uitbreiding koopt. Wat mij betreft zijn die vaak echter ‘meer van hetzelfde’ en zijn ze beslist niet nodig om van de basisset te kunnen genieten.

Als je wilt ontdekken hoe leuk deck building games kunnen zijn, begin dan met Dominion.

Meer informatie

Peter Kassenaar
-- 30 april 2020

    Reacties zijn gesloten