05februari

Bloggen vanuit Word 2007

Zoals ik in mijn introductie ook heb gezegd, ik ben volkomen blanco op blog-gebied. En dat is best aardig, want zo zijn er immers weer allerlei nieuwe dingen te ontdekken. Wat ik vandaag ontdekte is dat het ook mogelijk is om vanuit Word 2007 rechtstreeks een nieuwe blog-post aan te maken. Veel blog-engines hebben uiteraard hun eigen 'Voeg bericht toe'-optie, maar deze hebben vaak geen uitgebreide mogelijkheden voor het invoegen van afbeeldingen, tabellen, spellingcontrole en zo verder. Via de BlogEngine.NET wiki kwam ik echter op het spoor van de optie MetaWebLog API .

Kort gezegd is de MetaweblogAPI een algemene programmeerinterface waarmee blogs via externe programma's toegang kunnen geven tot hun inhoud. Zo kunt u via uw favoriete tool een nieuw bericht schrijven. Bekende programma's die hiervoor opties bieden zijn onder meer Windows Live Writer, BlogJet, en dus ook Microsoft Word 2007. In deze post laat ik kort zien hoe een nieuw blogbericht wordt opgesteld vanuit Word. De meeste grote blog-programma's en –sites ondersteunen dit formaat, dus de kans is groot dat dit stappenplan ook voor u toepasbaar is. In Word zijn alvast de gegevens ingebouwd voor enkele bekende blogsites zoals Windows Live Spaces en Blogger maar ook het Nederlandse web-log.nl ondersteunt het aanmaken van berichten via de MetaWebLog API.

  • Kies in Word de optie Office Knop, Nieuw.

  • Kies daarna voor Nieuw blogbericht. Deze optie is nieuw in Word 2007, in oudere versies van Word is deze opdracht niet beschikbaar (en dat is maar goed ook, gezien de bagger aan HTML-code die Word altijd weer wist te produceren).

Account instellen

  • Als er nog geen blog-accounts bekend zijn bij Word, wordt automatisch het venster geopend waarin u een nieuwe account kunt maken.

  • Als u een account hebt bij een van de bij Word bekende blogsites of –programma's, kies deze dan uit de lijst. Als u zelf een blog onderhoud – zoals ik, met mijn BlogEngine.NET-installatie op mijn eigen server – kies dan Overige.

  • Als u een van de bij Word bekende providers hebt gekozen, hoeft u meestal alleen nog maar uw inlognaam en wachtwoord in te vullen, eventueel aangevuld met de URL van uw weblog (als u bijvoorbeeld zelf een WordPress-blog host). Bij de optie Overige moet u de gegevens zelf als volgt instellen:

  • Kies bij API de optie MetaWebLog.
  • Kies bij URL voor blogberichten de URL van de pagina of de module op uw site die de blogberichten verwerkt. Typ dus niet het algemene adres van het blog (dat deed ik eerst een paar keer, met als gevolg dat Word de foutmelding gaf 'kan geen verbinding maken met de site'). Bij BlogEngine.NET is dat de module metaweblog.axd. Bij WordPress is dat bijvoorbeeld het bestand xmlrpc.php.
  • Typ daarna uw gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u aanmeld bij uw blog. Dit is waarschijnlijk ook wat andres dan het wachtwoord waarmee u bij uw website of e-mail aanmeldt, dus let hier goed op.
  • Klik daarna op OK.

Blogbericht typen

  • Word opent dan automatisch de Ribbon Blogbericht en u kunt beginnen met het typen van het nieuwe bericht.
  • Terzijde: hoewel Word zelf het woord 'Blogbericht' gebruikt in de user interface, wordt dit woord door de spellingscontrole van Word als foutief aangemerkt (!). <Ahum>

  • U kunt alle Word-trucjes gebruiken voor het blogbericht: lettertypen, opmaak, afbeeldingen invoegen, hyperlinks invoegen en opmaken, tabellen, enzovoort.

Categorie toekennen

  • Waarschijnlijk heeft u op uw blog verschillende categorieën. Deze worden door de MetaWebLog API herkend en opgehaald. U kunt het nieuwe bericht direct categoriseren.
  • Klik op Categorie invoegen en kies een van de categorieën.

Bericht publiceren

  • Als u tevreden bent over het bericht, kunt u het vanuit Word publiceren naar het blog. Ook dit is erg eenvoudig: klik op de knop Publiceren en Word doet de rest.
  • Wilt u het bericht alleen uploaden en later publiceren, klik dan op het kleine pijltje onder Publiceren en kies Publiceren als concept.

Uw bericht is direct zichtbaar voor de buitenwereld. Als uw blog-toepassing of –provider hier de mogelijkheid toe biedt, bekijk dan ook eens de HTML-code die Word heeft gemaakt. Deze is volkomen clean en voldoet op alle wijzen aan de W3C-standaarden. Een grote verbetering ten opzichte van eerdere versies van Word!

Op deze manier beschikt u over een krachtige berichten-editor en kunt u bijvoorbeeld ook vanaf uw werkplek snel blogberichten publiceren. Voor die ene middag in het internetcafé in Peru bent u waarschijnlijk echter wel weer aangewezen op de berichten-editor van uw blogprogramma zelf…

Meer informatie: http://office.microsoft.com/nl-nl/word/HA101640211043.aspx

-- Peter Kassenaar,
6 februari 2008

Reacties zijn gesloten