06maart

Automatische software-updates in Mac OS X

In mijn mini-serie over het werken met de MacBook Pro zijn inmiddels de volgende berichten verschenen:

Hiermee is de koek echter nog niet op, want toen ik de videocamera na het opnemen van de vorige filmpjes zo'n beetje wilde opruimen, viel mijn oog op een stuiterend pictogram in de Dock. Het bleek dat Software Updates zichzelf automatisch had gestart. Dit lijkt qua functionaliteit kennelijk enorm op de functie Windows Update. De functie houdt voor de geïnstalleerde programmatuur bij of er nog nieuwe versies of updates zijn verschenen. Je kunt vervolgens kiezen of je deze wilt installeren of niet. De installatie kan daarna automatisch plaatsvinden, maar je kunt ook Details bekijken en er voor kiezen sommige onderdelen (nog) niet te installeren. Ik heb de camera daarom nog even laten lopen en je kunt even over mijn schouder meekijken.

Het werken met Software Updates spreekt eigenlijk voor zich, maar de video geeft toch een goed inzicht in hoe dit in zijn werk gaat en welke keuzes er mogelijk zijn. Zoals ook de andere filmpjes heb ik dit clipje geïmporteerd in iMovie en daar bewerkt. Veel plezier er mee,

Video extern bekijken bij YouTube.(02:55)

Peter Kassenaar
-- 6 maart 2008

Reacties

16-05-2008 12:11 #

Beste Peter,
Daar ik ook loop te dubben over de aanschaf van een MBP, heb ik jouw blogs hierover met interesse gevolgd.
Nu jij al weer enige tijd ervaring hebt met de MBP heb ik de volgende vraag:
De voornaamste reden waarom ik over wil stappen van Windows PC naar Mac is dat ik in windows regelmatig allerlei kleine storingen ,ergernissen,vastlopen van progjes,browser die geen verbinding kan maken (terwijl er wel internet verbinding is) plus nog de diverse ergernissen met  Spyware en AV programma's. Bijna altijd te verhelpen door een restart van de PC.
Heeft de MBP en OS X deze kleine ergernissen nu ook, of heb je daar tot nu toe nog niets van gemerkt?
Gaarne een reaktie.
mvgv
Peter Jansen

Willem Netherlands

19-05-2008 08:56 #

@Peter Jansen,

Ondanks alle juichende verhalen die je vaak hoort over de stabiliteit van de Mac, moet je dit ook wel relativeren denk ik.

Mac OS X is zeker stabiel, maar ik heb niet meer of minder herstarts moeten uitvoeren dan in bijvoorbeeld Windows Vista. Ook in Mac OS X moet je zo nu en dan opnieuw opstarten, of loopt de computer vast om onduidelijke reden. Dit ben ik de laatste weken tegengekomen:
- vastloperer tijdens wisselen van (bedraad) netwerk terwijl de computer aan stond (harde reboot noodzakelijk)
- Traag gedrag na ontwaken uit sluimerstand (reboot noodzakelijk)
- Geforceerd stoppen van sommige programma's noodzaak omdat ze niet meer reageren op muis-input (Safari, VMWare)

Het updaten van sofware verloopt i.h.a. goed, en er wordt goed aangegeven of er wel of geen herstart noodzakelijk is (beter/duidelijker dan in Windows).

Verder is het bijwerken van software van derde partijen ook een zaak van die fabrikanten zelf, niet van Apple. Je bent dus afhankelijk van hetgeen de betreffende partijen verzinnen als upgradepolicy.

Maar omdat je geen virusscanners hebt draaien in MacOS, scheelt dat alvast een dagelijkse serie updates Smile.

Anti-spyware en -phishing software heb ik niet geinstalleerd, noch heb ik hier enige werkzaamheid van Apple-kant op vernomen. Misschien is het er wel, maar dan valt het in elk geval niet op, haha. Een goed punt dus.

Voor wat betreft 'algemene' stabiliteit denk ik dat je geen al te hooggespannen verwachtingen moet hebben. Maar het is ook niet slecht hoor: Windows Vista moet ik eens in de twee, drie weken rebooten (tenzij een software update dit vaker noodzakelijk maakt), ook mijn MBP zit ongeveer op dat schema denk ik.

Succes er mee,

Peter Netherlands

Reacties zijn gesloten