12maart

Microsoft ondersteunt PHP - voorlopig

Bij elke overname of fusie tussen twee grote bedrijven is het de vraag welke van de 'kindjes' het wapengekletter niet overleeft. Bij de overname van Macromedia door Adobe in 2005 was het duidelijk dat het Adobe er vooral om te doen was om Flash binnen de muren te halen. Iedereen vreesde voor het voorbestaan van applicaties als Dreamweaver (Adobe had immers al GoLive) en Fireworks (Adobe is immers oppermachtig met Photoshop).

Maar zie, Adobe liet zowaar haar eigen product GoLive vallen en voor Fireworks werd het accent verlegd van grafische ontwerptoepassing naar een programma voor het maken van 'mockups', oftewel klikbare prototypen van nieuwe websites (Ik schrijf hierover in het boek Adobe Creative Suite 3- Web edition). Fireworks, Flash en Dreamweaver kregen uitstekende importfuncties voor Photoshopbestanden en iedereen is weer tevreden.

Microsoft en Yahoo

Nu Microsoft onlangs een -vijandig- bod op Yahoo heeft uitgebracht, vrezen veel webdevelopers voor het voortbestaan van populaire Yahoo-applicaties. Tal van hun programma's zoals Mail, Search, del.icio.us, Flickr, Messenger en vele andere gebruiken immers PHP als achterliggend programmeerplatform. Microsoft stelt daar evenwel het eigen .NET-platform tegenover.

Moeten ontwikkelaars en eindgebruikers vrezen voor het voortbestaan van de PHP-applicaties als Microsoft inderdaad Yahoo overneemt?

Steve Ballmer sprak hierover tijdens het MIX-event dat op dit moment in Las Vegas wordt gehouden. Hij zei onder meer "We moeten de uiteindelijke integratieplannen nog vaststellen; maar we moeten geen twee versies van alles hebben." Toen hem specifiek naar de plannen met PHP-toepassingen werd gevraagd zei hij "Veel zullen nog blijven draaien. Maar in de loop der tijd worden altijd veel applicaties op het net vervangen door nieuwe".

"Maar voor de nabije toekomst, mochten we Yahoo kunnen overnemen, We will be a PHP shop as wel as an ASP.NET shop".

Ballmer gaf ook aan dat PHP prima draait op Windows, met name op het nieuwe Windows Server 2008. Op 4 maart hebben Microsoft en Zend Technologies een overeenkomst aangekondigd, waarin wordt verzekerd dat high-performance PHP-toepassingen uitstekend geschikt zijn voor Windows Server 2008. Microsoft en Zend heben samengewerkt bij het ontwikkelen van Zend Core, de gecertificeerde en officieel ondersteunde versie van PHP. Zend Core en PHP zijn nu gecertificeerd voor Windows Server 2008.

Het lijkt er dus op dat Microsoft voorlopig de ontwikkeling van PHP serieus neemt. Zelf zullen ze ongetwijfeld niet al te veel energie steken in het actief ontwikkelen van PHP-toepassingen, maar in elk geval wordt PHP ook op het nieuwste platform dat de eerstkomende jaren (en nog lang daarna) toonaangevend zal zijn in Windows-omgevingen.

Peter Kassenaar
-- 10 maart 2008

Reacties zijn gesloten