13maart

VMWare Fusion installeren op Mac OSX

Hoe prachtig het besturingssysteem Mac OS X ook is, soms moet je gewoon de beschikking hebben over een aantal Windows-toepassingen. Bijvoorbeeld omdat er geen Mac-drivers of -programmatuur beschikbaar is voor randapparaten (zoals mijn Tacx Fortius fietstrainer), of omdat er gewoonweg geen geschikt Mac-equivalent is (zoals Visual Studio 2008).

Virtualisatie

Dan kun je besluiten om binnen Mac OS X een virtualisatieprogramma in te zetten, waarmee je Windows (maar ook tal van andere besturingssystemen) kunt draaien. Voor Mac OS X zijn er -naast BootCamp van Apple zelf- twee bekende systemen

Omdat ik al bekend ben met VMWare op het pc-platform heb ik in eerste instantie gekozen voor Fusion. Onderstaande filmpjes laten zien hoe VMWare Fusion wordt geinstalleerd op Mac OS X.

Jing

De video's zijn gemaakt met Jing, het enige videocapture-programma dat ik ken voor de Mac (helaas is Camtasia Studio [nog] niet verkrijgbaar in een Mac-versie, nog een reden om Fusion te draaien :-).

De kwaliteit van Jing-filmpjes is voor schermopnamen stukken beter dan de YouTube-kwaliteit van mijn eerdere opnames met een camcorder. Maar helaas zijn ze naderhand niet meer te wijzigen.

Video's

De laatste 30, 40 seconden van het eerste filmpje kun je dan ook probleemloos overslaan, omdat er niets gebeurt :-). Mijn cursor was tijdens de installatie van Windows gevangen in het Fusion-venster, en ik wist niet hoe ik hem er uit kon bevrijden om de opname te stoppen (dat bleek later: Control-Appeltje). Onmachtig liep het filmpje door tot de maximale opnametijd van vijf minuten voor Jing bereikt was...

Bekijk externe video bij screencast.com (5.00)

Windows XP Installeren binnen VMWare Fusion

In de video's wordt getoond hoe Windows XP Professional wordt geinstalleerd binnen een virtuele VMWare Fusion computer. De totale installatie duurde op mijn MacBook Pro slechts ongeveer 12 minuten (dual-core Intel Pentium, 2,4 GHz, 4GB RAM). Dit is veel sneller dan ik op welk andere 'kale' computer ooit heb meegemaakt! Deel 2:

Bekijk externe video bij screencast.com (4.42)

Ik heb nu de trialversie van VMWare Fusion geinstalleerd. Mocht dit bevallen, dan koop ik het complete pakket. In volgende video's hoop ik nog in te gaan op de configuratiemogelijkheden voor virtuele machines, zodat je ziet wat de opties zijn voor het optimaliseren van de instellingen binnen Fusion zelf, en het combineren van Mac- en Windows-toepassingen in je workflow.

Peter Kassenaar
-- 12 maart 2008

(PS: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten en handige links. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam). 

Reacties

15-03-2008 10:07 #

Even een vraag hierbij: waarom heb jij geen gebruik gemaakt van BootCamp van Apple zelf? Wat was daarvoor je reden?

Ellen

17-03-2008 12:02 #

Complimenten voor deze filmpjes.
Zit er zelf ook aan te denken een mac book pro te kopen en dit is goed materiaal voor de overstap van PC naar mac.

Matthijs

18-03-2008 10:27 #

@Ellen, Ik heb voor VMWare gekozen omdat je bij BootCamp altijd maar 1 besturingssysteem tegelijk draait. Het is *of* MacOS, *of* Windows. Je moet altijd opnieuw opstarten als je wilt wisselen.

Dat is lastig bij het uitwisselen van gegevens, als je bijvoorbeeld een e-mailadres uit een Mac Mailbericht nodig hebt in een Windows-Worddocument dat je aan het schrijven bent.

Bij VMWare draai je beide systemen tegelijk en kun je makkelijker gegevens uitwisselen. Je kunt bijvoorbeeld een foto uit iPhoto rechtstreeks naar het Windows-bureaublad slepen en andersom.

De vertraging die de virtualisatie van VMWare met zich meebrengt neem ik daarbij maar voor lief. Dat valt met de huidige generatie snelle processors (en bovendien dual-core) in de praktijk overigens reuze mee. Windows XP onder VMWare op de Mac start bijvoorbeeld nog sneller op dan op mijn huidige dual-xeon workstation van Dell (4 jaar oud).

Andere voordelen vond ik :
*) Dynamische groei van de vaste schijf. Je hoeft niet vooraf alvast 20 GB (of elk ander getal) te reserveren zoals bij BC.

*) Makkelijk backuppen: je hoeft alleen de virtuele harddisk maar naar een externe vaste schijf te kopieren (1 bestand) en je hebt een complete systeemkopie.

*) Het is makkelijk mogelijk om *meerdere* virtuele machines te maken. Je kunt dus zowel WIndows XP als Windows Vista en bijvoorbeeld Ubuntu Linux (waar ik ook regelmatig op test) installeren. Dat is bij BC veel lastiger.

succes er mee!

Peter Kassenaar Netherlands

18-03-2008 12:03 #

OK, dat is een heldere uitleg én inderdaad een goede reden om met VMWare te werken.

Ik ga zelf mijn Dell XPS M1530 terugsturen (omdat ik teveel last van tintelingen heb) en ga ook voor de MBP.

Ik moet straks op de MBP geregeld nieuwe games testen en reviewen. Daarvoor twijfel ik nog even wat handig is: werkt VMWare ook met games lekker, of wordt de kans op storingen dan wel erg groot?

Bij games hoef je namelijk niet snel heen en weer te schakelen tussen besturingssystemen. Als ik ga gamen, doe ik dat voor een paar uurtjes. Dan is werken met BootCamp misschien wel geschikt. Of zou VMWare dan ook goed werken? Wat zijn jouw ideeën daar over?

Mijn complimenten trouwens voor de leuke en inzichtelijke video's. Het heeft mij als verstokt Windows-gebruiker erg geholpen in de keus voor een MBP. Je kunt wel commissie gaan vragen bij Apple! Smile

Ellen

18-03-2008 02:20 #

Voor het gamen is BC mogelijk inderdaad een betere keuze, hoewel VMWare ook 3D-graphics ondersteunt.

Een redelijk uitgebreid artikel over virtualisatie staat in het vorige nummer van MacFan (nummer 74). Deze zou je eventueel kunnen nabestellen: http://www.macfan.nl/archief2.lasso?nummer=74.

Ik ben zelf helemaal geen gamer, maar naar eigen zeggen heeft VMWare Fusion nieuwe, experimentele ondersteuning voor DirectX 9.0: www.vmware.com/.../releasenotes_fusion.html#new11.

Ik gebruik wel een andere 3D-toepassing (Tacx iMagic) onder VMWare, en dat gaat voor mij naar tevredenheid. Maar dan komt het niet echt aan op allerlei grafische details en hoge framerates.

Peter Kassenaar Netherlands

18-03-2008 02:29 #

Ik heb even een Jing-screenshot gemaakt van de VMWare-instellingsopties voor 3D-graphics. Je bereikt deze via de optie Settings voor de geselecteerde virtuele machine:

http://screencast.com/t/SMXXpg5SJ

Peter Kassenaar Netherlands

21-03-2008 12:56 #

(helaas is Camtasia Studio [nog] niet verkrijgbaar in een Mac-versie, nog een reden om Fusion te draaien Smile.

Voor screencasts zijn er diverse prachtige applicaties beschikbaar, waardoor je niet meer hoeft te verlangen naar Camtasia Studio.

Zo heb je ScreenFlow, een alles in een programma (http://www.varasoftware.com/products/screenflow/), waarmee je opname en bewerking in 1 applicatie kunt doen.

Een ander goed alternatief is Snapz Pro, waarmee je niet alleen kunt "screencasten" maar ook "screenshotten" (http://www.ambrosiasw.com/utilities/snapzprox/).

Nog een andere applicatie is iShowU, een wat simpeler programma met toch handige functie (http://www.shinywhitebox.com/home/home.html).

Denk dat je wel een goede applicatie naar wens kunt vinden.

Bas Netherlands

21-03-2008 01:26 #

@Bas: Bedankt voor de tips. Ik ga er zeker naar kijken!

Peter Kassenaar Netherlands

13-08-2008 10:19 #

Dank je Peter voor de verhelderende video. Ik heb mijn 1ste iMac besteld, komt volgende week en zat me al af te vragen hoe ik het beste een paar voor mij nodige Windowsprogramma's moet laten draaien. Nu weet ik in elk geval dat VMware voor ij de beste keuze is....

René Netherlands

28-08-2008 12:32 #

He ik heb nog een vraag kan een 2 windows 2003 servers en een windows xp machine tegelijk gebruiken met vmware fusion?

alvast dank voor je antwoord

Nasir Netherlands

29-08-2008 02:08 #

@Nasir,

De hoeveelheid virtuele machines die je *tegelijk* kunt gebruiken is alleen beperkt door het interne geheugen van de machine voor zover ik weet.

Tezamen mogen de VM's niet meer geheugen gebruiken dan het reele interne geheugen van je Mac.

Dus stel dat je 4GB intern RAM hebt en elke VM een geheugen van 1GB toewijst, dan zou het (net) moeten draaien.

Maar als je elke VM 2GB toewijst (3 x 2-6GB) dan kun je er maar 1 tegelijk gebruiken.

Meer informatie hierover vind je op de site van VMWare zelf.

Peter

04-09-2008 05:36 #

Beste Peter,
ik vond toevallig jouw uitleg en hier kan ik wat mee, duidelijk en helder.
Ik woon op Aruba en heb maandag jl. een Imac besteld in de USA, komt pas over plm. 2 weken, en ben heel benieuwd als ervaren windows gebruiker hoe het mij zal vergaan als nieuwe mac-gebruiker. Bij deze bedankt voor je werk en moeite

Walter de Mooy

24-10-2008 02:25 #

Ik ben student architectuur en moeten dit jaar gebruik maken van Autocad en 3D studio VIZ.
Op school hebben ze mij aangeraden als Mac-gebruiker om VM Ware Fusion te gebruiken. Autocad zou beter kunnen werken dan bij Parallels.
Mijn vraag is welke Windows ik best installeer; Windows XP of Vista. Ik heb gehoord dat ik best voor Windows XP service pack 2 kies. Weet u misschien wat het meest geschikt is voor deze programma's?

Mvg,

Arno Houben Belgium

28-10-2008 10:13 #

@Arno,

Windows XP vergt minder resources dan Windows Vista en kan daarom beter draaien onder virtualisatie. Maar persoonlijk merk ik weinig verschil (uitgezonderd de opstarttijd) in het gebruik tussen Vista en XP. Ik heb van beiden een Virtuele machine geinstalleerd en gebruik ze ongeveer evenveel.

Wel moet ik zeggen dat het me niet is gelukt om alle Vista-features (zoals Aero) te gebruiken op de VM. Maar ik heb er ook niet diepgaand naar gezocht.

Verder heb ik zelf geen ervaring met Parallels en/of Autocad, dus vergelijkingen en aanbevelingen op dit gebied kan ik niet maken.

Succes er mee,

Peter

16-11-2008 03:12 #

Dank je Peter voor de verhelderende video maar ik heb nog een harddisk vraagje.
Wanneer je Windows naast MacOS hebt draaien en ik sluit 2 hard disks op mijn Imac aan. 1 MacOs HFS + geformatteerd en 1 onder Windows ntfs geformatteerd. Is het mogelijk vanuit de applicaties beide hard disks aanspreken en over een weer  bestanden uit wisselen van de eene naar de andere harddisk en v/v?

Gr Franz

Franz van Lammeren Netherlands

18-11-2008 08:22 #

@Franz,

Ja, met de nieuwe versie van Fusion  (2.0, anders dan in de video wordt getoond!) wordt direct een native Mac NTFS-driver geinstalleerd. Nu kun je dus direct NTFS-bestanden lezen en schrijven, ook als Fusion niet gestart is.

Met dank hiervoor aan VMWare, niet aan Apple...

Ik heb een iets andere setup dan jij, maar volgens mij moet jouw wens direct mogelijk zijn. Succes,

Peter Netherlands

18-12-2008 08:05 #

Beste Peter,

ik heb VM fusion geïnstalleerd om er een 3d cad programma op te draaien (legaal).
Ik moet deze op c installeren, maar heeft windows onder fusion wel een c schijf.

MVG Paul

Paul Netherlands

18-12-2008 08:09 #

@Paul,

Ja hoor, onder VMWare heeft Windows gewoon een eigen C:-schijf ter beschikking. Windows ziet helemaal niet dat het in een virtuele omgeving draait. De cd/dvd-drive wordt standaard gekoppeld als D:-schijf.

Peter Netherlands

18-12-2008 08:16 #

Dank voor je snelle reactie. Ik moet zeggen dat ik alleen 1 programma op windows heb lopen (ironcad) maar ik heb volgens mij al 4 keer een vastloper gehad met fusion. Elke keer kon deze windows niet meer opstarten en moet ik alles weer opnieuw installeren. Ik begrijp alle positieve verhalen niet echt.

Paul Netherlands

03-04-2009 09:13 #

Geweldige oplossing binnen de Mac. Maar kan ik mijn viruele machine nu ook gebruiken onde vmware player? En hoe krijg ik hem gekopieerd naar een usb harddisk. Want dat lukt niet. Ik krijg dan de melding dat vmware niet kan worden gewijzigd.

Dick

10-04-2009 08:17 #

@Dick - Of de virtuele harddisk ook te gebruiken is in VMWare Player weet ik niet. Dat zul je gewoon moeten uitproberen, of kijken in de support-docs op de VMWare site.

Als je de Virtuele harddisk niet kunt kopieren, kijken dan even of je hem wel goed hebt afgesloten? Ikzelf heb hier geen problemen mee gehad. Vooraf wel altijd eerst het gastsysteem helemaal afsluiten (niet 'suspend') en VMWare zelf afsluiten. Eventueel afmelden en weer aanmelden bij Mac OS om er zeker van te zijn dat er geen VMWare-bestanden meer geopend zijn - want dat kan er de oorzaak van zijn dat het bestand gelocked is en niet gekopieerd kan worden.

Peter Netherlands

23-04-2009 10:10 #

Beste Peter,

misschien heb ik er overheen gelezen maar kan je ook een kopie maken van je huidige harde schijf op je pc waar je windows opdraait en deze importeren in fusion vmware. als het ware alles waar ik nu mee werk op een toshiba in de mac proppen en gewoon verder werken.

danny van doorn Netherlands

23-04-2009 10:15 #

@Danny - Ha, dat zou mooi zijn! Maar nee, voor zover ik weet gaat dat niet lukken. Ten eerste omdat Windows altijd sterk gerelateerd is aan de hardware waarop het draait (moederbord, drivers, geluid, etc) en die zijn op een Virtuele machine natuurlijk anders dan op jouw Toshiba.

En ten tweede omdat VMWare alleen een speciaal bestand herkend als virtuele harddisk (een vhd-bestand). Het kan niet een 'echte' en ingerichte harddisk mounten en als virtuele schijf op een andere computer plaatsen.

Het zou wel mooi zijn, maar ik ben bang dat dit op dit moment (nog?) niet gaat werken...

Peter Netherlands

27-07-2009 02:52 #

Peter,

Heb zelf ook zojuist Mijn PC met Windows XP Professional m.b.v. VMware Converter geprobeerd te importeren op mijn iMac. Dat ging allemaal prima totdat ik VM Fusion opstartte. Bij het opstarten van XP werd mij om mijn Windows activationkey gevraagd. Na het intypen hiervan kreeg ik de melding dat de key "incorrect" was.
Komt dit vaker voor en wat moet ik doen?

Guus Netherlands

19-08-2009 01:57 #

@Guus - dit probleem ken ik niet. Ik denk dat je het beste met VM-ware support contact kunt opnemen. Of anders met Microsoft? (Maar ik verwacht meer van het VMWare-contact).

Peter

29-09-2009 12:28 #

Alles werkt perfect op mijn macboo pro, maar elke keer ik XP afsluit dan wordt mijn bestand in de virtuele steeds groter, begon met 6 gb, en nu een week later staat ie al op 22 gb, en er is niet mee gebreurt,   help please,  gr Ron

Ron Bravenboer Netherlands

02-10-2009 01:11 #

In het menu Settings, Hard Disks kun je een grootte aangeven voor de virtuele harddisk. Hier kun je ook kiezen voor Clean Up Disk - misschien dat hij weer wat kleiner wordt als je dit probeert?

Peter Netherlands

28-01-2010 11:28 #

Zoals ik uit de reacties hierboven kan opmaken hebben meerdere mensen problemen met de grafische instellingen van VMWare.

Ik ben al een tijdje op zoek naar een oplossing maar tevergeefs. Uiteindelijk maar de helpdesk van VMWare gemaild. Ze mailden keurig terug. Het antwoord is een beetje teleurstellend maar wel duidelijk:

"Fusion does not recognize the advanced graphics card of the Mac instead it offers a SVGA II card for Windows XP and WDDM card for Vista and 7, which are Direct X 9.0c compliant, supports Shader Model 3 and OpenGL 2.1 (for XP) with 256 MB of video RAM. This is how far virtualization technology has developed. Hence you can play games which are compatible with this specification.

Nowadays, latest games require an advanced graphics card like the one you have in your Mac. Hence you may find technical difficulties in installing and playing them.

I would like to give you the link below which lists all the compatible games that work with Fusion as well as the ones which don't.

http://communities.vmware.com/docs/DOC-1287

Virtualizing the Mac graphics card, so that it can be used by the Windows VM, is not simple but is definitely on our roadmap ahead. Our developers are working hard towards achieving it. Hence you can expect it in the future versions of Fusion."

Joost Netherlands

10-03-2010 07:41 #

Windows 7 installeren op Mac OS X met Boot Camp

Windows 7 installeren op Mac OS X met Boot Camp

Peter Kassenaar

Reacties zijn gesloten