17maart

Licentiebeleid Adobe hindert creativiteit

Op mijn nieuwe MacBook Pro wilde ik afgelopen weekend mijn Adobe CS3-software installeren. Nu heb ik bij aanschaf destijds alleen een Windows-dvd ontvangen, maar dat zou toch geen probleem zijn? Even de Mac-versies downloaden vanaf Adobe.com, registratiesleutel invullen en draaien maar. Maar nee. Forget it. De slogan "Creative License – Take as much as you want" op de homepage van Adobe komt nu even een beetje wrang over…

Eula

Voor een bedrijf dat er prat op gaat creativiteit boven alles voorrang te geven bij haar gebruikers, houdt Adobe er een merkwaardig licentiebeleid op na. Want ofschoon ze al hun grote producten (Photoshop, Dreamweaver, Flash, Indesign, Acrobat enzovoort) zowel geschikt hebben gemaakt voor gebruik op Windows-pc's als op Macintosh-computers, mag je het product maar op één platform installeren.

Het is ronduit vreemd dat de licentievoorwaarden wel toestaan dat je twee kopieën van het product installeert (bijvoorbeeld op een computer thuis en op het werk, of op een laptop), zolang je ze maar niet op hetzelfde moment gebruikt. Ook het activeringsproces gaat dan prima. Tegelijkertijd wordt het echter niet toegestaan om één versie van (bijvoorbeeld) Dreamweaver op een Windows-computer en eenzelfde versie op een Macintosh te installeren. Artikel 3, lid k) van de End User License Agreement omschrijft dit als volgt:

" 3. License Restrictions
(…)
(k)    You may receive the Software in more than one platform but you shall only install or use one platform."

Met andere woorden: heb je de Windows-versie van Dreamweaver gekocht, en wil je onderweg, op school of op je werk graag op een Mac werken? Afrekenen graag! Je wordt geacht voor het volledige bedrag een nieuwe versie te kopen. Ook al is de eerste versie maar één keer geïnstalleerd en geactiveerd. Niet alleen voelt dit alsof je belazerd wordt, het hindert ook daadwerkelijk de creativiteit.

Twee keer betalen?

Want wie wil er nu twee keer betalen voor hetzelfde product? Ikzelf in elk geval niet. In de praktijk komt het er dus op neer dat ik niet voor € 570,- een nieuwe Dreamwever-licentie koop voor gebruik op mijn Mac. Maar in plaats daarvan koop ik liever voor € 60,- een VMWare Fusion of Parallels Desktop-licentie en gebruik ik noodgedwongen mijn Windows-versies. Op die manier kan ik – geheel legaal – mijn tweede kopie van Dreamweaver voor Windows installeren en activeren. Mijn creativiteit en productiviteit gaan dan echter met sprongen achteruit:

  • Ik blijf achter met een mindere gebruikerservaring, want ik moet immers noodgedwongen Windows-software op een Mac inzetten.
  • Ik krijg mindere prestaties, want het programma draait in een virtuele computer, hetgeen nooit zo vloeiend verloopt als een rechtstreekse installatie.
  • Het uitwisselen van assets zoals afbeeldingen, Flash-bestanden, pdf's enzovoort verloopt omslachtig via het importeren van en naar de virtuele computer.

Nu valt het met de prestatiefactor in Dreamweaver waarschijnlijk nog mee, omdat dit niet een super-topzware toepassing is. De prestaties zullen in Fusion of Parallels waarschijnlijk wel acceptabel zijn. Anders ligt het voor bijvoorbeeld Photoshop en zeker voor videobewerking met Premiere Pro. Graag zou ik met mijn MacBook video's bewerken met Premiere. Maar het installeren van Premiere in een virtuele machine hoef ik waarschijnlijk niet eens te proberen. Als het herkennen van de camera via de emulatiesoftware al goed gaat, dan bijt het programma waarschijnlijk zijn tanden stuk op het renderen van de effecten, titels en overgangen.

Ik zou dus feitelijk Premiere Pro CS3 opnieuw moeten kopen, a raison van € 1010,- om het rechtstreeks op mijn Mac te kunnen gebruiken. Welnu, daarvoor moet ik heel wat filmpjes schieten, monteren en verkopen, om dat rendabel te maken. Dat gebeurt dus niet. Exit Premiere op mijn Mac, exit creativiteit.

Oplossing

En dat terwijl de oplossing zo simpel is: laat het softwareactiveringsproces van Adobe gewoon kijken naar het aantal keer dat een bepaalde registratiesleutel wordt gebruikt, ongeacht het platform. Wordt een pakket meer dan twee keer geactiveerd? Jammer dan, dat is niet toegestaan. Maar het eenmalig activeren van software op Windows en een andere keer op Mac, of twee keer Mac en twee keer Windows zou gewoon toegestaan moeten zijn. Want hier houd ik –als oprechte liefhebber van Adobe-software – wel een heel nare smaak in mijn mond aan over.

Peter Kassenaar.
16 maart 2008

Reacties

03-06-2008 10:26 #

Hallo Peter,
Ik sta op het punt om mijn Windows-PC te vervangen door een MacBook Pro en van dat Adobe-verhaal word ik niet vrolijk. In de Mac-winkel hadden ze me al hetzelfde verteld maar toen kon ik me niet voorstellen dat een groot bedrijf zo respectloos met zijn gebruikers omgaat. Adobe zet blijkbaar zoveel om dat ze het zich kunnen veroorloven op deze manier hun gebruikers tegen zich in het harnas te jagen (how to piss off your users – lesson 1). Een mailtje aan Adobe zal wel geen zin hebben. Heb jij dat nog geprobeerd? En weet jij misschien of het mogelijk is om via hun website een pakket te kopen en in dollars te betalen? Ik heb uiteindelijk toch liever de Engelse versie en een forse download is in deze tijd van breedband geen bezwaar meer. Dat scheelt tenminste wel weer iets in de prijs.
Groetjes, Theo

Theo van der Ster Netherlands

04-06-2008 09:30 #

@Theo,

Ja, ik heb vroeger wel veel pakketten in dollars aangeschaft bij Macromedia/Adobe. Ik weet alleen niet of dat nog steeds mogelijk is. Sinds ik vertaler/tester ben voor Adobe krijg ik de programmatuur vanzelf opgestuurd Smile. Helaas niet alles, trouwens...

Het kan zijn dat inmiddels een IP-check wordt uitgevoerd, waarna je alleen maar in de Europese winkel van Adobe tegen (hogere) euro-prijzen kunt aanschaffen.

Anders kun je proberen in je browser Engels in te stellen als voorkeurstaal (in Internet Explorer via Extra, Internetopties, knop Talen in het tabblad Algemeen) en/of te surfen via een anonieme proxy. Maar hier heb ik geen praktijkervaring mee.

Peter Netherlands

04-06-2008 02:19 #

Voor de volledigheid en de mensen die deze blog lezen nog maar even het vervolg (bedankt voor je snelle reactie trouwen, Peter). Op de Nederlandse Adobe-site staat een link Adobe-producten kopen (V.S.) Deze link is onder meer te vinden op www.adobe.com/nl/support/service/workathome.html. Vandaar kom je inderdaad op de Amerikaanse site waar je CS3 Web Premium, die in Nederland € 1999,- kost, voor $ 1599 kunt kopen en downloaden. $ 1599 is gelijk aan € 1034,-. Reken zelf het verschil maar uit. In die dollars is waarschijnlijk een sales tax inbegrepen waarvan het maar de vraag is of je die terug kunt krijgen, terwijl dat voor de € 320 btw die van de Nederlandse € 1999 af gaat natuurlijk wel het geval is. De vraag blijft of Adobe het echt toestaat. Daar kom je natuurlijk pas achter als je het echt probeert, en daar wacht ik nog maar liever een half jaar mee want dan wordt CS4 verwacht. Zo, dit heb ik netjes opgeschreven, zonder toe te geven aan de verleiding van vloeken en klachten over stupide upgrade policies... Sorry hoor, daar ga ik weer.
Groetjes, Theo

Theo van der Ster Netherlands

23-04-2009 06:53 #

Uiteindelijk bleek het allemaal wel mee te vallen. Het kan natuurlijk zijn dat Adobe haar licentiebeleid inmiddels heeft bijgesteld, maar toen CS4 eenmaal uit was heb ik er een telefoontje naar Adobe aan gewaagd en kreeg ik te horen dat ik eenmalig van platform kon wisselen. De speciale (kortlopende) actie ñ waarbij je van CS2 naar CS4 kon upgraden voor dezelfde prijs als van CS3 ñ bleek ook nog te gelden, zodat ik de hele suite op 25-11-2008 voor Ä 657 kon aanschaffen. Ik werk er nu alweer een tijdje mee op de Mac en ben een tevreden en gelukkige gebruiker.

Theo van der Ster Netherlands

Reacties zijn gesloten