18maart

MacBook Pro review - multitouch trackpad

In mijn miniserie reviews over de MacBook Pro zijn inmiddels de volgende afleveringen verschenen:

Multitouch trackpad

In de voorlopig laatste video van deze serie kijk ik meer in detail naar de werking van het multitouch trackpad van de MBP. Wat zijn de opties, hoe worden ze ingesteld en - misschien nog wel belangrijker - heb je er in de praktijk ook echt iets aan? De video laat alle handelingen zien die mogelijk zijn met 1, 2 of 3 vingers.

Bekijk externe video bij YouTube (08:54)

Samenvattend, ik vind goed:

  • Toegevoegde waarde van het scrollen met twee vingers
  • Tappen met twee vingers om rechtermuisknop te simuleren
  • Schermzoom (Control+schuiven met twee vingers)

Wat kan beter:

  • Zoomen en roteren met twee vingers werkt vaak niet goed.
  • Trackpad op MBP wat aan de kleine kant om deze functies goed uit te voeren.

Conlusie

De absolute noodzaak van een multitouch op de MBP ontbreekt, omdat er tal van andere invoermethoden zijn (toetsenbord, muis), die bijvoorbeeld iPhone en iPod touch niet hebben. Op dergelijke devices is het mulitouch daarom een must-have. De aanwezigheid ervan is mijns inziens zeker geen hoofdreden om een MBP aan te schaffen. Aan de andere kant, als je toch al een MBP hebt is er ook geen enkele reden om de mogelijkheden die het multitouch trackpad biedt niet te gebruiken.

Apple moet de mogelijkheden van zoomen en roteren op de MBP nog eens kritisch bekijken. Het zou goed zijn als een volgende generatie MBP's een grotere touchpad zou hebben, bijvoorbeeld vergelijkbaar met de MacBook Air, zodat het multitouch trackpad aan gebruikersgemak wint.

Peter Kassenaar
-- 18 maart 2008

Reacties

23-05-2008 06:03 #

Beste Peter,

bedankt voor uw filmpjes mbt tot de Macbook Pro.

Ik ben geweldig hard aan het twijfelen tussen een Dell Vostro en een Macbook Pro. Daar de tekenpakketten waar ik mee werk Windows gebaseerd zijn en ik daar ook aan gewend ben (geraakt), ben ik geneigd om als notebook opnieuw voor een Windows-computer te kiezen.

Feit is dat ik nu dagelijks op beide systemen werk. Ik heb een HP Pavillion 17" notebook en een Apple eMac 1,25 Ghz. Ik kan dus objectief zeggen dat beide besturingssystemen hun eigen voordelen hebben, maar als ik zou kiezen op lange termijn, dan moet ik zeggen dat ik het werken met een Mac als aangenamer ervaar dan bij Windows. Gewoon een persoonlijk gevoel.

Dankzij uw filmpje over VMware Fusion, en een bezoekje aan een Apple Store heb ik een beter inzicht gekregen over het werken met beide besturingssystemen op één en dezelfde pc. Je kan dus eigenlijk profiteren van het beste van beide werelden... en dat op één en hetzelfde toestel. Het is vooral dit dat met doet twijfelen in het voordeel van Apple.
De kostprijs is natuurlijk een nadeel omdat ik VMware Fusion en een Vista extra moet aanschaffen, maar het lijkt me op lange termijn gewoon de aangenaamste en veiligste oplossing.

Ik wacht dus de keynote - de hype van elke Applefan - af, die half juni '08 zal doorgaan, om mijn keuze te maken. Op deze keynote worden (meestal) de nieuwste Apple-releases gepresenteerd en ik hoop dat er nieuwe design-update bijzit van de Macbook's of de Macbook Pro's.

Ik ben U alleszins zeer dankbaar voor de gemaakte filmpjes en de interessante uiteenzettingen op uw blog/website.

Ik had nog twee vraagjes... Ik ben door de jaren heen erg gehecht geraakt aan mijn geïntegreerd numeriek klavier in mijn notebook. De Macbook Pro heeft dit echter niet. Ik werk er bijna constant mee omwille van mijn tekenwerk en heb het gevoel dat ik bijna niet zonder kan.

1) Ervaart U dit als een nadeel bij uw Macbook Pro?

2) Het toetsenbord zit ver naar achteren, met een grote 'steun'-zone vooraan. U ervaart dit blijkbaar als aangenaam, maar wordt deze zone niet snel vuil?


Met vriendelijke groeten,

Thierry Belgium

04-06-2008 10:27 #

@Thierry,

Bedankt voor je uitgebreide feedback. Ik stel het op prijs. In antwoord op je vragen:

1) Ik gebruik het numerieke toetsenbord niet zo veel, ervaar het dus ook niet als een gemis. Er zijn dacht ik van Logitech ook afzonderlijke numerieke blokjes te koop? Deze kun je met USB verbinden met de MBP. Dan zal het zeker goed herkend worden. Nadeel is dan natuurlijk wel dat je altijd weer een los extra item moet meenemen (naast de voedingskabel, de adapter, de VGI-DVI-kabel, de remote control,....zucht Smile.

2) Deze zone ervaar ik nog steeds als zeer prettig. Hij wordt niet erg snel vuil, en *als* hij vuil wordt is het makkelijk af te nemen met een doek. Dit deel is immers ook van aluminium (tenminste, op de MB Pro. De gewone MB is van kunststof dacht ik).

De zone blijft tamelijk koel en voelt lekker aan. Niet te glad, niet plakkerig. Alleszins beter dan het plastic van andere notebooks, wat mij betreft!

Peter Netherlands

Reacties zijn gesloten