20maart

Fireworks of Photoshop?

Toevallig ontving ik de afgelopen week drie e-mailberichten van verschillende personen met min of meer dezelfde strekking. Ze stelden allemaal de vraag die ongeveer op het volgende neerkwam:

"Ik moet een keuze maken tussen Fireworks CS3 en Photoshop CS3.
Welke kunt u aanraden. Het gaat om webdesign."

En in twee van de drie gevallen werd daarbij aangegeven dat ook samengewerkt moest kunnen worden met Dreamweaver en Flash. Nu is dat laatste bij geen enkele van de Adobe-toepassingen nog een knelpunt. Alle voormalige Macromedia-producten beschikken inmiddels over uitstekende Photoshop-importfilters. In Flash en Fireworks blijven ook laageffecten, kleuren, transparanties, verlopen en filters intact.

Overwegingen

In alle gevallen heb ik ongeveer het volgende antwoord gegeven. Dit is lang niet een uitputtend overzicht van de kenmerken en/of verschillen tussen Fireworks en Photoshop, maar het geeft wel enkele aanknopingspunten waarmee je rekening kunt houden als je zelf ook deze keuze moet maken.

  • Wat moet je ontwerpen? - Maak je vooral (statische) afbeeldingen, foto's en artwork voor websites, dan kun je het beste Photoshop kiezen. Dit programma staat daarin op eenzame hoogte.
  • Webelementen? - Maak je vooral websiteontwerpen, grafische layouts, knoppen en menu's en dergelijke? Oftewel, bestaat jouw taak uit het ontwerpen van interactieve elementen voor websites, kies dan Fireworks. Hierin in Fireworks CS3 echt heel sterk, terwijl de basisbewerkingsmogelijkheden voor foto's bijna niet onderdoen voor Photoshop.
  • Waar heb je al ervaring mee? - Als je al gewend bent te werken met vectortekenpakketten zoals bijvoorbeeld CorelDraw of Illustrator, dan zal Fireworks je waarschijnlijk beter passen. Er zijn erg makkelijk en goede vectortekengereedschappen voor beschikbaar.
    Als je evenwel veel gewend bent te werken met fotobewerkingsprogrammatuur (pixelbewerking), dan ligt Photoshop meer voor de hand.
  • In welke taal wil je werken?  - Als je niet erg bekend bent met de Engelstalige termen voor beeldbewerking, dan ligt het gebruik van Photohop meer voor de hand. Dit programma is vertaald in het Nederlands en er zijn vele Nederlandstalige Photoshop-websites en magazines. Fireworks is uitsluitend in het Engels verkrijgbaar. En zal ook niet worden vertaald, volgens mijn contacten bij Adobe.

Er zijn nog tal van andere overwegingen, maar dit zijn de belangrijkste naar mijn idee. Op de productpagina's van de beide programma's bij Adobe kun je eenvoudig pdf-productsheets vinden waarin alles op een rijtje staat.

Fireworks tutorials

En alsof het toeval een handje wilde helpen bij het schrijven van dit blogbericht, zag ik vanochtend dat op de site van Smashing Magazine (tip!) een complete pagina was verschrenen met Fireworks Tutorials en downloads. Uiteraard allemaal Engelstalig.

Adobe Fireworks Tutorials and Downloads - Best of

Smashing Magazine

Als je meer Nederlandstalige informatie over Fireworks CS3 zoekt, dan kun je -beperkt- terecht op de site van Adobe, of lees Het Complete Boek Adobe Creative Suite 3 Web Edition. Hierin is een compleet deel gewijd aan het werken met Fireworks CS3.

 

Peter Kassenaar
-- 19 maart 2008

Reacties zijn gesloten