02april

Tien minpunten van Mac OS X – deel 2

Dit is het laatste deel van een miniserie rondom de plus- en minpunten van Mac OS X, zoals ik die in het dagelijks werk ervaar. Eerdere berichten hierover waren:

In het eerste deel over de mindere kanten van Mac OS X besprak ik in vijf punten onder meer de Dock, het ontbreken van een duidelijk startpunt en de weergave van mappen en bestanden in de Finder. In dit bericht sluit ik deze serie voorlopig af met vijf andere minpunten. Als je het er mee eens bent – of juist niet – ben je van harte uitgenodigd om dit via een commentaar te laten weten.

We vervolgen, nog steeds in willekeurige volgorde:

6. Geen NTFS-ondersteuning

Voor het uitwisselen van grote bestanden tussen diverse computers gebruik ik –zoals inmiddels de half Nederland – een externe vaste schijf. Ik heb deze geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem. Dit is verreweg de beste keuze als het gaat om efficiënt gebruik van vaste schijfruimte, snelheid en beveiliging. Tot mijn verbazing kan Mac OS X hier niet mee overweg.

Dat wil zeggen: Mac OS kan wel gegevens lezen vanaf een NTFS-schijf, maar er niet zelf op wegschrijven. Dan heb je er de helft van de tijd dus niets aan. Ik kan bijvoorbeeld geen VMWare virtuele machines en –harddisks op mijn externe vaste schijf opslaan. Ook het uitwisselen van foto's en video's verloopt nu op omslachtige manieren via het netwerk.

Dit vind ik onbegrijpelijk (en eerlijk gezegd ook onvergeeflijk). Er is immers toch meer in de wereld dan alleen het eigen HFS-formaat en het stokoude en inefficiënte MS-DOS FAT/FAT32-formaat? Ik heb via allerlei omwegen en forumpagina's geprobeerd om aanvullende NTFS-ondersteuning toe te voegen (MacFuse, NTFS-3G), maar dit resulteerde er alleen maar in dat in plaats van alleen leestoegang ik helemaal geen toegang meer kreeg tot de schijf. Zeker nu Mac OS X al weer een aantal jaren op het *NIX-systeem is gebaseerd zou je mogen verwachten dat inmiddels ook wel native NTFS-ondersteuning aanwezig is. Niet dus. Ik hoop dat dit in een volgende versie van Mac OS snel wordt opgelost.

Noot: via het netwerk kan Mac OS wel bestanden schrijven op NTFS-volumes. Op mijn Windows 2003-bestandsserver zijn bijvoorbeeld een aantal NTFS-vaste schijven gedeeld. Deze ziet Finder prima en er kunnen ook bestanden naar toe worden gekopieerd. Maar voor snelheid en mobiliteit is een externe vaste schijf natuurlijk ongeëvenaard.

7. Menu-opdrachten moeilijk bereikbaar met toetsenbord

Ik werk vaak zoveel mogelijk met het toetsenbord. Werken met de muis is omslachtig en kost veel extra tijd, zeker op een laptop. In Windows kun je op de Alt-toets drukken, waarna de menu's een onderstreepte letter krijgen. Zo kun je via Alt plus twee of drie letters snel elk (sub)menu bereiken. Mac OS is verslaafd aan de muis. Er zijn wel sneltoetscombinaties (heel veel zelfs), maar die zie je pas zodra een menu is geopend! Als Mac-newbie ken ik natuurlijk nog lang niet alle toetscombinaties uit mijn hoofd.

Na enig zoeken heb ik gevonden dat het wel mogelijk is (althans: zou moeten zijn) om menu's via het toetsenbord te openen, maar eenvoudig is het nog steeds niet. Met Ctrl+F2 wordt de menubalk geactiveerd, daarna zou je een letter moeten kunnen kiezen en daarna met de pijltoetsen en Enter het menu-item selecteren. In de praktijk is dat op mijn MacBook Pro dus Functie+Control+F2, want gewoon (Ctrl+)F2 verhoogt de helderheid van het scherm. Voordat dit alles werkt moet echter eerst met Funcite+Ctrl+F1 de 'toetsenbordbesturing' worden ingeschakeld. Nounou, kan dat niet eenvoudiger? Nee. In Mac OS kan dit kennelijk niet eenvoudiger. Aanpassen graag!

8. iTunes

iTunes is een draak.

Ik weet dat het een heel populair programma is, maar persoonlijk vind ik het een afschuwelijke toepassing. Ik begrijp niet dat mensen hier zo enthousiast over kunnen zijn. Ik vraag me af hoeveel iTunes gebruikers er zouden zijn als Apple de –eveneens belachelijke – verplichte koppeling met de iPod zou laten vallen. Inderdaad, ik heb geen iPod :-). Gelukkig werd ik onlangs door een blogposting van Rick Strahl gesterkt in mijn gedachte dat iTunes op zijn vriendelijkst gezegd geen grootse applicatie is.

iTunes onder Windows is helemaal een mislukking (het klakkeloos kopiëren van een Mac-interface naar het Windows-omgeving is een enorme fout, het programma ziet er uit alsof het nog 1998 is), maar iTunes onder Mac OS is helaas niet veel beter. En het hele business-model er omheen spreekt mij nog minder aan. Samen met Strahl verbaas ik mij er over dat Mac-gebruikers –die toch bekend staan als vooruitstrevend en open-minded – altijd zo afgeven op de Microsoft-bundeling van Windows en (bijvoorbeeld) Internet Explorer, maar zich tegelijkertijd alles laten aanleunen als het hun geliefde iPod betreft.

Apple biedt: een verplicht muziekformaat (AAC), een verplicht winkeltje waar je de deuntjes moet kopen (iTunes Music Store) en een verplicht programma waar je ze vervolgens mee moet afspelen (iTunes). Als je albumcovers wilt tonen in iTunes moet eerst verplicht een iTunes-account worden gemaakt??!! Waarom wil Apple in vredesnaam alles van me weten voordat mij een plaatje van het cd-hoesje van een Bruce Springsteen-album wordt getoond?

Als iTunes alleen maar is opgestart wordt er al ruim 50 MB van het interne geheugen gebruikt. Een waarde die alleen nog maar oploopt zodra je er muziek of films mee gaat afspelen (gebruik Activiteitenweergave om dit te controleren). Windows Media Player doet dit met ruim 27 MB wat beter, hoewel dit feitelijk nog steeds belachelijk is voor een programma waarmee alleen maar een muziekstroom naar de geluidskaart gestuurd hoeft te worden. Maar goed.

Ook qua interface en verdere biedt iTunes verrassend weinig vind ik. Cover Flow is leuk voor op de iPhone en iPod Touch, maar dat is dan ook het enige waarin het zich onderscheid van bijvoorbeeld Windows Media Player, Media Monkey of Winamp. De overige weergaveopties of mogelijkheden om afspeellijsten te maken en te bewerken zijn stuk voor stuk onder de maat. Wie adviseert mij een betere Mac-mediaspeler? Ik ben nog wanhopig op zoek!

Gebruik jij iTunes veel en ben je er tevreden over? Gefeliciteerd in dat geval, maar ik krijg er helaas geen warm gevoel bij.

9. Onduidelijke status van geopende applicaties en vensters

In het blogbericht met de eerste vijf minpunten sprak ik al over de Dock, waar ik –zacht gezegd – geen grote fan van ben geworden.

<terzijde> ik heb inmiddels de sneltoetscombinatie Appeltje-Alt-D gevonden, om de Dock snel te verbergen :-). </terzijde>.

Mijn ongenoegen over de Dock kan ik nog uitbreiden met andere opties voor vensters. Ik vind het onduidelijk hoe en waar geopende vensters van applicaties nu precies te vinden zijn. Applicaties blijven vaak nog geopend –maar niet altijd- als alle vensters ervan gesloten zijn. Als bijvoorbeeld het venster Audio/Midi Configuratie wordt gesloten, wordt direct het hele programma beëindigd. Dat is logisch, zo hoort het. Als het laatst geopende Safari-venster of iTunes-venster wordt gesloten, blijft het programma zelf nog actief. En dus consumeert het nog geheugen. Dat is onlogisch

Tja, misschien ben ik van de oude stempel, maar ik wil graag zoveel mogelijk geheugen vrijmaken voor programma's die op dat moment ook echt worden gebruikt.

Anderzijds, als een venster achter andere vensters is verscholen, is er geen manier om het snel te activeren, anders dan andere vensters te verplaatsen of te sluiten zodat je er met de muis bijkunt. Activeren via Appeltje-Tab werkt niet altijd goed. Want dan wordt vaak wel de menubalk geactiveerd, maar niet ook tegelijkertijd het bijbehorende venster naar de voorgrond gehaald (als een toepassing meer dan één venster heeft geopend). Je moet dan weer via het menu Venster –indien aanwezig – zelf het goede venster activeren. In Windows heeft elk venster een eigen knop op de taakbalk en wordt deze ook actief als je hem via Alt+tab (Windows XP) of Windows+Tab (Flip 3D in Windows Vista) selecteert. Ik grijp nog vaak mis in Mac OS.

10. Netwerk – gebruik, detectie en beheer

Er zijn veel pluspunten te melden over het werken met netwerken vanuit Mac OS. Zo werd de aangesloten HP OfficeJet netwerkprinter in mijn thuisnetwerk direct herkend – en geïnstalleerd – bij het voor de eerste keer configureren van mijn MacBook. Ook andere aangesloten netwerkapparaten, in mijn geval zonder uitzondering Windows-computers, zijn direct te vinden via Finder en te openen. Mijn draadloze netwerk thuis en op kantoor werd direct gevonden door de AirPort-kaart en na het invoeren van de beveiligingssleutel kon ik aan de slag. Super.

Maar toch.

Het vinden van netwerkapparaten duurt soms wel erg *lang*. Voordat mijn Windows 2003-bestandsserver na het openklappen van de deksel [opnieuw] beschikbaar is, gaan er soms wel twee, drie minuten overheen. Uitschieters naar acht tot tien minuten zijn geen uitzondering. Hoe kan ik dit versnellen?

In de praktijk komt het natuurlijk vaak voor dat je met werken begint omdat je een bestand of foto *nu* nodig hebt. Dan kun je niet minutenlang gaan zitten wachten. Ook als ik ondertussen van netwerk ben geswitched tijdens het werken (bijvoorbeeld thuis de computer dichtklappen, netwerkkabel er uit halen, op kantoor weer aansluiten en proberen verder te werken), duurt het minutenlang voor dat Mac OS in de gaten heeft dat het niet meer met het eerste netwerk verbonden is. Ik begrijp dat Mac OS X Leopard hierin al beter functioneert dan eerdere versies (Tiger, Cheetah), maar er kan nog steeds veel verbeterd worden.

Adresregel

Daarmee is overigens niet gezegd dat dit in Windows een pluspunt is. Ook in Windows kan het soms lang duren voordat een netwerkstation in Windows Verkenner zichtbaar is (ik heb een Werkgroep-gebaseerd netwerk, geen domeincontroller of Active Directory). Maar in dat geval kun je in Windows altijd nog werken via de UNC-share benadering in de adresregel van Windows Verkenner. Dan typ ik gewoon \\ws2003\mijnmap\bestand in de adresregel van Windows Verkenner, of alleen de servernaam en blader ik van daaruit verder. Dan wordt het bestand altijd gewoon gevonden en geopend, ondanks dat Verkenner de computer nog niet eens heeft herkend. Waarom heeft Mac OS dit niet? Ook een opdrachtregel lijkt niet beschikbaar in Finder? Ja, Apple heeft de nieuwe 'padbalk' leuk gekopieerd vanuit Windows Vista, maar deze is read-only. Je kunt er niet (zoals in Vista) in klikken en direct een andere gewenste locatie opgeven.

Een belangrijke tekortkoming van Mac OS X wat mij betreft die regelmatig voor ergernissen zorgt.

[update: na wat googlen heb ik uitgevonden dat je het verbinden met een server kunt versnellen door in de Finder te kiezen voor het menu Ga, Verbind met server of Command+K. En daar dan de servernaam invullen. Dan wordt de verbinding instant gelegd en hoef je niet meer te wachten. Ik kwam hierdoor op het spoor door een blogpost van Dave Winer, How to mount a network volume on Leopard. Het lijkt er echter op dat ik hiervoor de Windows 2003-server apart moet configureren, want Mac OS probeert kennelijk verbinding te leggen met het afp://-protocol (?) wat niet direct goed gaat]

Conclusie

Hoewel het nu misschien lijkt alsof er ineens niets meer deugd van Mac OS X is dat zeker niet het geval. De pluspunten en minpunten houden elkaar wat dat betreft redelijk in evenwicht. Ja, ik vind het een prettig besturingssysteem om mee te werken. Maar nee, het is zeker niet perfect. Mac OS is geen besturingssysteem om verliefd op te worden.

Begrijp me trouwens niet verkeerd hoor, dat is geen enkel OS voor mij. Een computer en zijn OS moet zijn als een goede collega of ondergeschikte (liefst dat laatste :-). Geen geliefde. Uiteindelijk is een computer gewoon een bak metaal waar stroom doorheen gaat om je werk uit te voeren. En waar je vervolgens de verbazingwekkendste dingen mee blijkt te kunnen doen. Een besturingssysteem moet prettig zijn om mee samen te werken, hij moet je taken uit handen nemen en verder vooral zo veel mogelijk onzichtbaar zijn. Mac OS slaagt daar goed in. Maar net als in elke andere (werk)relatie moet je elkaar soms eens flink de waarheid zeggen. Dan kun je daarna met een opgelucht gemoed verder.

Peter Kassenaar
-- 30 maart – 2 april 2008

Reacties

03-04-2008 03:37 #

Switchen tussen vensters gaat met cmd-`. Als je Witch download kan je weer ouderwets alt-tabben om tussen alle vensters te wisselen..

Marnix van de Veen Netherlands

04-04-2008 12:03 #

Oei. Ik heb 2 dagen geleden een macbook pro besteld maar ik lees nu dus dat mac geen ntfs ondersteund. Ik gebruik veel externe harde schijven die allemaal ntfs geformatteerd zijn en 500 GB schrijf je niet even ergens anders heen om je schijf te herformatteren. Dit is een zeer zwaar minpunt waar ik veel problemen mee ga krijgen. Zeer slecht. In tegenstelling tot de reviews die zijn zeer goed, bedankt.

Rob Smits Netherlands

04-04-2008 08:19 #

@Marnix: Bedankt voor de tip!

@Rob: Ik heb verschillende forums en tools gebruikt om mijn NTFS-schijf herkend te krijgen onder Mac OS. Helaas zonder resultaat (zoals gezegd: mijn Freecom Toughdrive wilde helemaal niet meer mounten). Maar misschien heb jij meer succes. Laat het in dat geval even weten!

Kijk eens naar deze sites:

www.lifehack.org/.../...partition-on-mac-os-x.html

www.macosxhints.com/article.php

Succes er mee.
En alvast veel plezier met je nieuwe MBP!

Peter Kassenaar Netherlands

16-04-2008 12:20 #

Hallo Peter,

Ik heb een vraagje over het ntfs naar fat32 probleem. Ik wil nu graag in windows mijn ntfs schijf formatteren naar fat32 maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Heb jij tips over hoe ik dit veilig kan doen? Alvast bedankt.

Rob Smits Netherlands

16-04-2008 08:58 #

@Rob,
Als een schijf al eerder als NTFS is geformatteerd, is FAT inderdaad geen optie meer in het Format-venstertje van Windows. Ik heb datzelfde probleem gehad. Mijn oplossing:

Via Computerbeheer (rechtsklikken op Deze computer, Beheren), Schijfbeheer kiezen. Dan rechtsklikken op de gewenste schijf en de huidige partitie (of 'Volume') verwijderen. Daarna een nieuwe partitie aanmaken en dan opnieuw formatteren. Dan is FAT32 wel weer een optie.

Nodeloos te zeggen dat alle data hierbij verloren gaat, dus eerst backuppen!

Succes er mee,

Peter Netherlands

16-04-2008 11:13 #

Bedankt voor de reactie. Dit werkt echter  niet. Ik heb de partitie verwijdert en daarna een nieuwe aangemaakt. Als ik dan wil formatteren (binnen schijfbeheer)  krijg ik nog steeds alleen ntfs.

Rob Smits Netherlands

16-04-2008 03:05 #

@Rob,

Dan kun je waarschijnlijk het beste het aloude DOS-commando format gebruiken. De exacte notatie is in jou geval waarschijnlijk (vervang X: door de schijfletter die bij jou wordt gebruikt):

format X: /FS:FAT32 /V:NieuweNaam

Hierbij staat de parameter /FS voor het FileSystem dat je wilt gebruiken (Fat32 dus), en /V voor de gewenste volumenaam. Dit laatste kun je later natuurlijk ook vanuit Windows of Mac OS instellen.

Kies eest Start, Uitvoeren, Cmd om een opdrachtregelvenster te openen. Daarna zou je de schijf moeten kunnen formatteren.

Succes,

Peter Netherlands

16-04-2008 05:04 #

Ook dit geprobeerd. Leek goed te gaan. Alleen toen hij klaar was bleek het formaat te groot voor fat32. Kun je in mac wel formatteren naar fat32 of kan dat alleen in windows want dat lijkt niet te werken...

Overigens werkt je "reactie toevoegen" button niet in Safari ;)

Rob Smits Netherlands

16-04-2008 05:15 #

Ik kan mijn vorige post niet editen maar het is gelukt. In mac osx is het een eitje met het schijfhulpprogramma. bedankt voor je hulp...

Rob Smits Netherlands

06-05-2008 08:54 #

@ Rob: is het gelukt om naar NTFS wegte schrijven met mac? Ik overweeg om een MBP te kopen, maar aangezien ik constant met een externe harde schijf werk, wil ik dit wel eerst even weten...
Thanx!

Tom

Tom Belgium

06-05-2008 09:02 #

Nee dat is niet gelukt. Ik heb inmiddels al mijn schijven als fat32. Niet ideaal maar in ieder geval wel windows en mac compatible.

Rob Netherlands

20-05-2008 07:12 #

ik heb een NTFS netwerk harde schijf die aangesloten is op me router..
is het wel mogelijk om dan bestanden via het  netwerk weg te schrijven op de NTSF schijf?

ik bennamelijk aan het twijfelen om ook een macbook pro aan te schaffen.

ted

21-05-2008 08:30 #

@Ted,

Ja, het wegschrijven van bestanden naar een netwerk-NTFS-schijf gaat goed. Dat doe ik zelf ook naar de shares op mijn Windows 2003-server.

Dat komt omdat in dat geval de drivers worden gebruikt van het betreffende besturingssysteem (in je router zit waarschijnlijk een of andere embedded linux-variant) en niet de drivers van Mac OS.

NTFS-netwerkschijven kun je vanuit Mac OS goed zien en lezen en schrijven. (al duurt het soms wel lang voordat ze herkend worden).

Peter Kassenaar Netherlands

26-05-2008 12:11 #

check dit voor probleem met ntfs:
www.apple.com/.../paragonntfsformacosx.html

thomas

04-06-2008 10:23 #

@Thomas,

Bedankt voor de tip, ik zal het bekijken!

Peter Netherlands

18-07-2008 02:42 #

ik heb een wd passport en deze werkt probleemloos meteen onder xp/vista en max os.
dus met deze kun je wel meteen werken en lezen/schrijven.
maar zo te zien is deze schijf onder water opgedeeld in stukjes van 2 gb

bjorn bats Netherlands

23-07-2008 05:53 #

Ook ik gebruik inmiddels Paragon NTFS for OSX, inmiddels V6.5.1.
Wel schrikken en ongeloof dat het zo moeilijk moet. Ik ben blij dat ik XP op een andere Pc heb. XP waardeer ik nu veel meer dan voor de IMAC ervaring.

Marcellus

01-08-2008 08:26 #

Als je problemen hebt met vensters achter elkaar druk dan op F9 of F 10 dan zie je allevensters vekleind in beeld en kan je de geweste kiezen.
BTW op Apple zijn er heel veel trucjes om slimmer er mee om te gaan maar het duurt wel ff voordat je erachter bent ;)
Ik werk al ruim 15 jaar met Macs en Pc's maar ze hebben allebei hun voor en nadelen.

Jan Jaap Netherlands

19-09-2008 07:09 #

Tja, misschien ben ik van de oude stempel, maar ik wil graag zoveel mogelijk geheugen vrijmaken voor programma's die op dat moment ook echt worden gebruikt.

Misschien een pluspuntje: het maakt niet uit welke programma's er open zijn. OSX gebruikt alleen geheugen voor het programma waar op dat moment in gewerkt wordt, ongeacht of er documenten open staan in andere programma's. De rest wordt "in de wacht" gezet. Zo heb je altijd het maximaal beschikbare geheugen.

Krista Netherlands

19-09-2008 08:46 #

@krista,

Sorry, maar dat is niet juist, wat je hier zegt. Als ik alle vensters van een applicatie heb gesloten (bijvoorbeeld Safari), dan gebruikt dit programma nog wel degelijk een bulk geheugen.

Open Activiteitenweergave maar eens en kies dan Vensterprocessen of Actieve processen. Afhankelijk van hoeveel vensters en tabs je eerder open had, neemt Safari al snel 50+ MB geheugen in beslag. Terwijl je er niets mee doet! Het is visueel niet eens te zien dat het programma actief is - behalve aan dat stipje in de Dock.

Dit vind ik ergerlijk. Als je zo een paar programma's open hebt staan, wordt er al snel honderden MB's in beslag genomen door niet-actieve programma's. Geheugen dat dus niet door andere toepassingen gebruikt kan worden.

Ik snap wel dat Mac OS X er op dat moment niets mee doet ('in de wacht gezet'), maar dat geheugen is toch maar mooi onbruikbaar voor bijvoorbeeld Photoshop of Premiere Pro, om maar eens een paar geheugenmonsters te noemen.

Wat dat betreft prefereer ik echt het Windows-systeem.

Weg is weg, dicht is dicht. Geen geheugengebruik meer.

Peter

20-11-2008 02:28 #

Beste Peter,

Leuk, een interessante site in het Nederlands!

Wat schrijven naar NTFS betreft, je blog suggereert dat de Apple ingenieurs hun werk niet goed gedaan hebben.  Ik heb sterk de indruk dat dit niet (helemaal) waar is.  Microsoft houdt de details van NTFS geheim.  Tja, dan wordt het wel moeilijk voor Apple, niet?

Een file systeem mag uiteraard helemaal nooit falen.  Ik denk dat Apple die garantie niet kan/wil geven zonder medewerking van Microsoft en die hulp krijgen ze kennelijk niet.

Voor Linux wordt al vele jaren gewerkt aan volledige ondersteuning voor NTFS: door trial and error.  

http://www.linux-ntfs.org

De open source gemeenschap pleit al jaren voor open standaarden, precies om dit soort beperkingen waar jij nu ook weer tegenaanloopt te verhelpen.  Maar goed, wat betreft open standaarden hoef ik jou als webdeveloper niets uit te leggen.

Je minpunt blijft uiteraard gewoon staan.  Voor de gebruiker maakt het geen fluit uit wiens "schuld" het is. Schrijven naar NTFS wordt niet door Apple ondersteund en dat is jammer.

Jan Netherlands

26-11-2008 01:15 #

@Jan,

Dat is inderdaad jammer.

Het verbaasd mij overigens wel dat het Apple kennelijk niet lukt om een stabiele NTFS-driver aan Mac OS X toe te voegen (of zou het dan toch gewoon onwil zijn?), terwijl derde partijen dit wel klaarspelen.

Bijvoorbeeld de Linux-community, maar ook VMware heeft zijn zaakjes goed op orde.

Als je de laatste versie van VMWare (2.0) installeert, voegt dit direct een native NTFS-driver toe aan Mac OS X, waardoor je *toch* rechtstreeks NTFS-volumes kunt benaderen (lezen & schrijven). Ook als VMWare niet gestart is.

Ik heb het niet in detail bekeken, maar ik geloof dat ik tijdens de installatie een Mac-Fuse-bericht voorbij zag komen.

Dan moet Apple dat zelf toch ook kunnen?

Hoe dan ook, misschien heeft Snow Leopard als Mac OS X 10.6 hier volgend jaar een antwoord op...

Peter Netherlands

04-09-2009 03:18 #

als je het moeilijk hebt met programma's te vinden die zich schuil houden achter een ander venster kan je je expose instellen...
(waar je oa spaces instelt)
dan duid je het hoek aan in je scherm "alle venster" ga je daar over met je curser dan verschijnen alle programma venster... op de mac book van ons is dit niet altijd zo goed ondanks het kleinere scherm maar we hebben ook een 24" Imac waar we de toepassing meer gebruiken... maar dan moet je idd weer je muis gebruiken of je dock...
over muis gesproken als je de apple mousse hebt kan je ook gewoon op de zij knopjes duwen kom je er ook gewoon op uit...

grtn Matthias

Ps: ik kan het programma systeemprofiel maar niet vinden!!!
Hoe open je dat programma?
alvast bedankt!

Matthias Devriendt Belgium

08-09-2009 09:19 #

@Matthias - systeemprofiel kun je snel openen via Command-spatiebalk en daarna typ je gewoon de eerste letters.

Dan is het programma al snel de eerste of tweede optie in het menu.

Peter

08-09-2009 11:09 #

dank u
idd nu vind die het, maar vorige week kon ik het maar niet vinden.
En de nieuwe Snow al? Heb Update geïnstalleerd, omdat onze Imac niet oud is konden we die gratis aanvragen (excl. verzendingskosten = €8 ongeveer)
en geloof het of niet u favoriete tool 'spotlight' is nog sneller, en de mac zelf ook het verschil is heel groot dat ik er nu nog van verschiet als ik hem opstart, uit sluimer haal of afsluit. aanrader!
alvast bedankt!
grtn matthias

Ps: heb ondertussen ook gevonden hoe je aan systeemprofiel geraakt zonder spotlight, gewoon links boven op het apple logo -> over deze mac -> meer info voila

Matthias Devriendt Belgium

09-09-2009 10:13 #

@Matthias - Ik heb inderdaad Snow Leopard al besteld (via de Apple-site) en ook de factuur al binnengekregen. Maar nog niet de dvd's met het besturingssysteem. :-(.

Nog even afwachten dus. Als ik tijd heb zal ik een blogberichtje schrijven over het update-proces.

Peter

02-10-2009 12:08 #

ITunes vind ik persoonlijk ook een enorm irritant programma.Ik ben in Februari overgestapt van Windows naar Mac voor mijn opleiding Grafisch Vormgeven, (waar ik overigens toch wel met Bootcamp ook Windows op heb geinstalleerd) en het bevalt me prima. Maar wat miste ik Windows Media Player toen ik met Itunes moest gaan werken!
Dat progje heb ik dan ook gauw laten vallen, net als Quicktime, waar ik al net zo'n hekel aan heb.
Al mijn muziekbestanden had ik netjes gesorteerd in mappen op artiest, en wanneer ik deze wilde afspelen kopieerde Itunes ze ook nog eens automatisch naar de Library, dubbel ruimte dus. Die functie heb ik uitgekregen, maar is na enige tijd weer vanzelf aangegaan, heel vreemd. En daarbij wist, en weet ik nog steeds niet hoe je van normale audiocd'tjes mp3tjes ript.

Ik gebruik voor alles (muziekbestanden, videobestanden, dvd-speler) nu de VLC player. Werkt fantastisch en speelt zo'n beetje alle formaten af die je maar wilt, zo had ik een groot aantal muziekbestandjes in het Windows formaat WMA die ik eigenlijk wel weg kon gooien na het aanschaffen van de Mac, maar in VLC zijn ze gewoon af te spelen.
En daarom heb ik ook zo'n hekel aan Ipods, met hun verplichte Itunes, je hebt zoveel Goedkopere die net zo goed zijn!

Mijn externe hardeschijf gebruik ik trouwens gewoon onder Windows en Mac tegelijk, zonder partities. Dit dankzij het programma'tje NTFS for Mac. Kan nu gewoon lezen en schrijven via Mac en Windows op 1 Harde schijf.

En tot slot, Bedankt voor de Reviews. Met plezier gelezen Smile

Leanne Netherlands

06-04-2010 01:08 #

Ik heb zelf een MacBook en een 'grote' Mac, ik ben er heel tevreden over en ik heb goede ervaringen met Bootcamp.

Iets wat mij aan OS X stoort, zijn de gele, rode, en groene ledjes om aan te geven of ik een venster wil sluiten, maximaliseren of minimaliseren.

Ik heb mijn Macs toch al een tijdje, maar soms vergis ik me nog wel eens, zeker wanneer het snel moet gaan.

Vanuit usability standpunt is het dan ook slecht gekozen: ze gebruiken het metafoor van een verkeerslicht, alleen hebben de lichten in die context een ander doel.

Omdat de context anders is moeten mensen écht leren wat de correlatie is tussen de kleurtjes en de taak.

Ik weet wel dat er meer duidelijkheid komt wanneer je hoovert met je muis boven het ledje, maar zoals ik al zei: zelfs wanneer je een ervaren gebruiker bent, dan loopt het soms nog wel eens mis wanneer ik iets te snel ben.

Edwin Waelbers Belgium

12-04-2010 03:24 #

over het mp3's rippen van audio cd's; als ik bij mij de cd erin doe, vraagt itunes automatisch of ik de cd wil rippen. als dat gebeurd is zijn het gewoon mp3'tjes

Nino Netherlands

15-04-2010 08:14 #

@Edwin Waelbers
Ik gebruik die knoppen echt nooit. cdm-w om te sluiten, een venster groter of kleiner schalen doe k handmatig en naar beneden zetten doe ik nooit omdat ik spaces gebruik.

Afgezien daarvan is de volgorde juist wel logisch. Sluiten - minimaliseren - maximaliseren. Anders gezegd: sluiten - niet helemaal sluiten - helemaal niet sluiten. Wink

Rob Netherlands

03-07-2010 05:30 #

Nino,

Ik wil het gebruiken zoals ik het wil en kan gebruiken, niet zoals jij het wenst.

En als ik al de volgorde moet gaan memoriseren...

Want maximaliseren - minimaliseren - Sluiten is OOK een logische volgorde...

Neen, dan zijn duidelijke iconen, die ingeburgerd zijn, wél een stuk beter. Ik hoef dan niets te onthouden, hoef niet na te denken 'hoe zat het nu wéér met die logische volgorde'.

Edwin Waelbers Belgium

Reacties zijn gesloten