09april

Vensters verplaatsen in Spaces van Mac OS X [video]

In een eerder blogbericht over tien pluspunten van Mac OS X schrijf ik dat de tool Spaces mij erg bevalt. Je kunt er als het ware virtuele desktops mee maken en zo je werkruimte enorm vergroten. Wat ik toen als 'verbeterpunt' aanmerkte was dat het in een volgende versie van Spaces mogelijk zou moeten zijn om vensters te verplaatsen tussen een space.

Wat blijkt nu echter: dat kan al lang!

Als je op het pictogram Spaces in het Dock klikt, verschijnt een miniatuuroverzicht van alle Spaces en de vensters die per Space aanwezig zijn. Het blijkt echter dat dit overzicht interactief is! Met andere woorden: je kunt in Space 1 een venster oppikken met je muis, en dit bijvoorbeeld naar Space 3 slepen. Dit komt mij enorm van pas. Nu kan ik namelijk mijn virtuele machines van VMWare verdelen over de verschillende spaces en elk van de virtuele machines fullscreen draaien. Waarom hebben jullie mij dat niet eerder verteld? :-).

Standaard draai ik meestal zowel Mac OS X en Windows XP tegelijk, maar daarnaast doe ik ook testwerk in Windows Vista en Linux. Die vensters hoeven nu dus niet meer over elkaar heen te liggen, maar draaien fijn elk in een eigen space. Handig!

Ik heb er even een korte video van gemaakt (02:08 min) met Jing, zodat je precies kunt zien wat ik bedoel (35 MB, het laden kan even duren!).

Let op: deze video is fullscreen opgenomen op mijn laptop, dat betekent een resolute van 1440x900. Anders zou de overzichtspagina van Spaces en het verslepen van vensters niet goed te zien zijn. En omdat Jing-video's naderhand niet meer te editen zijn (zoals ik hier al schreef), zul je het er even mee moeten doen :-). Als jouw monitor kleiner is, zul je mogelijk wat moeten schuiven om alles goed te kunnen zien, maar de hoofdlijnen zullen wel duidelijk zijn.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben,

Peter Kassenaar
-- 9 april 2008

Reacties

03-05-2008 06:19 #

Hoi Peter

Als je wil kan je voor deze task (overzicht van de spaces krijgen) ook een sneltoets gebruiken.
In het menu Spaces onder  (Apple) -> Systeemvoorkeuren kan je hier een toets voor kiezen.

Kleine vraag: ik zag dat je Windows in een aparte Space draait. Draait Windows dan in een venster? Of is dit een mogelijkheid vanuit OSX Leopard?

Veel plezier nog met je MBP!

Dries Belgium

05-05-2008 08:26 #

@Dries,

Bedankt voor de tip. Ik ga sneltoetsen te kort komen Smile.

En Windows draai ik inderdaad in een aparte space. Ik gebruik hiervoor VMWare (zie deze post: www.kassenaar.com/.../...installeren-op-Mac.aspx).

Binnen VMWare kun je er voor kiezen om Windows in een eigen venster te draaien, in fullscreen-modus of in 'Unity' modus, waarbij Windows-applicaties gewoon standalon op de Apple-desktop lijken te draaien.

Ik gebruik meestal de fullscreen-modus.

Peter Kassenaar Netherlands

05-05-2008 09:00 #

@ Peter

Bedankt voor de tips! Ga ik zeker eens proberen Smile

Keep on blogging!

Dries Belgium

24-03-2009 01:04 #

Ik heb eigenlijk een vraag. Kun  je als je twee schermen hebt ook per scherm een andere space laten weergeven? Bijv. op scherm 1 OSX en op scherm 2 Windows.

PS Leuke site!! Vooral leuk de 10 min en pluspunten van de mac te lezen. Ik hoop dat hier een vervolg (uitbreiding ) op komt.

Jack Netherlands

24-03-2009 09:16 #

@Jack - Je kunt niet letterlijk een space per scherm toewijzen. De twee schermen zijn gekoppeld zichtbaar als 1 brede space.

Wel kun je handmatig de vensters verdelen over de schermen, zodat het *lijkt* alsof je twee spaces hebt. Maar als je dan naar een nieuwe space schakelt (ik gebruik hiervoor altijd de sneltoets Ctrl+pijltje), krijg je op elk van de schermen de helft van de nieuwe space te zien.

Peter Netherlands

24-03-2009 10:59 #

Ok, dank je voor het antwoord.

Jack Netherlands

22-09-2010 07:54 #

Hoi Peter,

Sinds kort ben ik trotse bezitter van een Imac. Wat een mega apparaat. Ik was opzoek naar een mogelijkheid om vensters van de ene space naar de andere te krijgen. Ik was blij met je filmpje. Echter heb ik nog een manier gevonden.

Je kan tussen space switchen met CTRL 1-2-3 en 4. Klik op het venster wat je wilt verslepen, muis wel ingedrukt houden en dan CTRL met het spacenummer waar je hem naar toe wil hebben.

Groet,
Luc

Luc van Geenen Netherlands

Reacties zijn gesloten