27april

Rechtermuisknop uitschakelen voor het opslaan van afbeeldingen [video]

Een van de toepassingen die al bijna zou oud is als het web zelf, is het klikken met de rechtermuisknop op een pagina om een contextmenu te openen. In het contextmenu kan vervolgens worden gekozen voor het afdrukken van de pagina, het opslaan ervan en meer. Als je met de rechtermuisknop op een afbeelding klikt, verschijnt in het contextmenu ook de optie Afbeelding opslaan als…, of Save image as… in Engelstalige browsers. Zo zijn snel afbeeldingen vanaf het web op te slaan op je eigen computer. Vrijwel elke internetter kent deze techniek.

Rechtermuisknop uitschakelen

En al sinds ik mijn eerste trainingen gaf op dit gebied (flashback: 1997, de cursus 'internetspecialist/webmaster' voor Computerij Opleidingen destijds) krijg ik de vraag van cursisten 'Hoe kan ik de rechtermuisknop uitschakelen?'. Ook lezers stellen deze vraag in allerlei varianten: 'hoe kan ik de pagina beveiligen', 'hoe kan ik voorkomen dat bezoekers mijn foto's downloaden' en meer. Ik had gedacht dat deze vraag in de loop der jaren wel zou overwaaien, maar hij komt toch telkens weer terug. Ook afgelopen maand had ik weer een paar mailtjes waarin deze vraag werd gesteld.

En mijn korte antwoord is altijd : dat kan niet.

Als je er voor kiest om een afbeelding openbaar te maken op het wereldwijde internet, moet je er rekening mee houden dat iedereen met die afbeelding aan de haal kan gaan, of je dat nu leuk vind of niet. Als je dat niet wilt, moet je je foto niet op internet zetten. Zo simpel is het in feite.

Welke 'beveiligingstechniek' je ook bedenkt of gebruikt, op het moment dat een bezoeker een afbeelding op zijn beeldscherm heeft staan kan hij hem opslaan en verder gebruiken. Al is het maar door met PrintScreen een schermafdruk te maken en deze in Photoshop bij te knippen en op te poetsen.

Je kunt hooguit proberen een barrière op te werpen, door expliciet te laten weten dat je liever niet ziet dat bezoekers de afbeelding opslaan.

Het lange antwoord is dan ook: gebruik een script dat in zoveel mogelijk browsers actief is en waarbij een JavaScript-venstertje wordt geopend waarin een boodschap wordt getoond. Het script tref je hieronder aan om te downloaden, de toepassing en werking ervan kun je in de video bekijken (06:48 min.).

Peter Kassenaar
-- 27 april 2008

rechtermuisknop.zip (87,90 kb)

Reacties zijn gesloten