11juni

Windows Vista Automatische updates

Soms kom je een wel heel opmerkelijk probleem tegen bij het werken met een computer. Vorige week doorliep ik bijvoorbeeld onderstaand scenario. Niets bijzonders, even het systeem bijwerken via Windows Update. Dat moet nu eenmaal op regelmatige basis.

  • Na het aanzetten van de computer werd de functie Automatische updates geactiveerd.
  • Het programma liep vast. Tja, vervelend, maar het kan gebeuren.
  • Op dat moment sprong het Vista-programma Probleemrapportage in de bres. Dit is een nieuw onderdeel van Windows Vista en is bedoeld om gebruikers op een meer vriendelijke toon te informeren over problemen die met de computer zijn geconstateerd en wat er eventueel aan gedaan kan worden.

Dat had het volgende venster tot gevolg:

Fijn!

Het programma Probleemrapporten en oplossingen (tja, what's in a name) van Windows Vista weet te melden dat de fout is veroorzaakt door…Windows Vista. En dat Vista wordt gemaakt door Microsoft.

De 'aanbeveling' maakt het belachelijke plaatje compleet. Mij wordt geadviseerd 'Automatische updates in te schakelen'. En dit terwijl het probleem nu juist werd veroorzaakt door het vastlopen van Automatische updates. Maar dat ziet Probleemrapportage dan weer niet. Een echte catch-22.

Mogelijke oorzaak en oplossing

Ik vermoed dat dit komt door het programmeermodel van Vista. Als een fatale fout optreedt in een programma die niet door het programma zelf kan worden afgehandeld, treedt een bubbling-up event in werking totdat de fout is aangekomen bij de algemene waakhond Probleemrapportage. Deze communiceert met Microsoft of er misschien een bekende oplossing voor het probleem is aan de hand van de parameters die in de foutmelding zijn meegenomen. Als er geen oplossingen worden gevonden, wordt de algemene boodschap getoond dat je Automatische updates moet inschakelen. Maar er kan kennelijk niet worden gezien of de fout misschien was veroorzaakt door Automatische updates/Windows update zelf. Probleemrapportage kan alleen zien dat de fout is veroorzaakt door zichzelf (Windows Vista).

De oplossing lijkt mij om exception afhandeling op te nemen in ofwel in Probleemrapportage zelf (en als de fout van Windows zelf afkomstig is, geen generieke melding tonen), ofwel binnen Automatische updates, die er voor zorgt dat eventueel fatale fouten niet terecht komen bij Probleemrapportage, maar op een andere manier worden gehandled.

Want hoewel ik het goed vind dat er in Vista in de vorm van Probleemrapportage een gebruikersvriendelijker programma voorhanden is dan in eerdere versies van Windows (het blauwe scherm, of een nietszeggende kernel-dump in een algemene grijze messagebox), doet het nu onbedoeld een beetje belachelijk aan.

De laatste link in het venster luidt Feedback geven. Dat heb ik maar niet gedaan.
Microsoft mag dit blogbericht als zodanig beschouwen.

Peter Kassenaar
-- 11 juni 2008

Reacties

10-07-2008 08:34 #

de  automatische updates  werken niet en  er  verschijnt telkens  dat  er  een  fout  bij  het configureren  werd gevonden en de  update  daarom  niey  kan door  gaan.
Zo  staan er nu  al  meer  dan 80 vermeld  als  mislukt  in  mijn geschiedenis  van het  updaten

jan dirickx Belgium

Reacties zijn gesloten