03juli

Ervaringen MacBook Pro en Visual Studio op de Mac

Deze week ontving ik twee e-mailberichten die ik via dit blogbericht beantwoord. Ze hangen toevalligerwijs met elkaar samen en mijn ervaringen zijn waarschijnlijk voor meerdere lezers interessant. Daarom hier een gecombineerd antwoord ter vervanging van de losse e-mailtjes.

Tevreden met de MacBook Pro?

Ten eerste schreef 'Richard' het volgende

"Je filmpjes en tekst over de Macbook vond ik zeer interessant en hebben er mede toe geleid dat ik op dit moment aan het twijfelen ben ook een Macbook Pro aan te schaffen. Mijn vraag is eigenlijk of jij helemaal tevreden bent met je Macbook of dat je misschien toch liever niet de overstap had gemaakt."

(Zie hier een aantal blogberichten over mijn ervaringen met de MBP)

Ik schreef al terug dat dit een interessante kwestie is, die niet in één of twee zinnen te beantwoorden is. Mijn korte antwoord was "ik kan je in elk geval wel melden dat ik beslist geen spijt heb van mijn aanschaf, maar dat ik ook *zeker* geen Mac-zeloot ben geworden die stante pede alle Windows-machines het raam uit heeft gemikt."

En nu ik er over nadenk, zal dat ook ongeveer mijn lange antwoord zijn :-). De kern is hiermee namelijk wel genoemd. Ik kan er nog wel puntsgewijs een aantal argumenten aan toevoegen, maar deze veranderen de kern van mijn betoog niet echt. Ze geven hooguit inzicht in de manier waarop ik computers gebruik en waarop ik werk.

 1. Ik gebruik computers voornamelijk voor mijn werk. De MacBook Pro (MBP) is hierop een zeer waardevolle aanvulling. Ik kan sites en webapplicaties nu rechtstreeks testen op een ander platform – Mac OS X – en in een andere browser – Safari – zonder dat ik hiervoor afhankelijk ben van kennissen met een Mac ('ach, zou je even naar URL xyz willen kijken om te zien of het ook in een Mac goed werkt?") of van een site als browsershots.org om CSS-en andere lay-out-hickups te testen. In die zin is de MBP een productiviteitsverhogend gereedschap binnen mijn bedrijfje.
   
 2. Ook bij het geven van lezingen en presentaties heb ik erg veel aan de MBP. Het herkennen en instellen van de beamer als extern scherm is erg makkelijk. PowerPoint 2008 voor Mac schakelt automatisch naar een handige presentatie-modus waarbij op het externe beeldscherm alleen de slides worden gepresenteerd terwijl op het computerbeeldscherm extra informatie zichtbaar is zoals de aantekeningen, vorige en volgende dia, een klokje dat meeloopt enzovoort. Het schakelen tussen spaces (met diverse geopende programma's) en het in- en uitzoomen tijdens de presentatie met de multitouch trackpad is gewoon super.
   
 3. Zou ik de MBP hebben gekocht omdat het een MBP is – oftewel: een Apple? Bij de aanschaf moet ik eerlijk toegeven: Ja. Het heeft zeker een rol gespeeld. Zoals ik in mijn blogpost over de Tien pluspunten van Mac OS X al opmerkte is de computer een schoolvoorbeeld van goede integratie van hardware en software, design en usability. Ik kan niet ontkennen dat het status/imago-aspect zeker een rol heeft gespeeld.
   
 4. Interessant is natuurlijk de vraag of ik – op basis van inmiddels een klein half jaar gebruikservaring – opnieuw een Apple zou kopen? En dan moet ik ook eerlijk zijn, en zeggen "dat weet ik zo net nog niet". Ik geloof niet dat voor alledaags computergebruik een Apple met Mac OS X ontzettend veel voordelen heeft boven Windows Vista. Tekstverwerken, internetten, e-mailen, foto's bewerken; het kan op beide platformen even makkelijk.
   
  Natuurlijk heeft elk besturingssysteem zijn eigen sterke punten (Mac: Spaces, Spotlight, Time machine. Windows: startmenu, taakbalk, gigantische hoeveelheid software, om er maar een paar te noemen) en zwakke punten – of zelfs regelrechte irritatiefactoren (Mac: de Dock, Vendor lock-in bij iTunes/iPod/iPhone, Windows: omslachtige UAC-beveiliging, viruskwetsbaarheid), maar als er onder alle plussen en minnen een streep wordt getrokken ontlopen de besturingssystemen elkaar gewoon niet veel. Dat is een feit. En dan moet je zelf de afweging maken of je extra geld wilt uittrekken voor de Apple.

  En voor mij speelt dan punt 1) en punt 2) weer mee. Werk. Doet hij het? Ja. Op een prettige manier? Ja. OK. Dan werk ik er graag mee.
 5. Bottomline: ik heb geen spijt. Ik ben erg blij met mijn MBP!

Mythe ontkrachten

Laat ik dan op deze plek direct van de gelegenheid gebruik maken om een mythe te ontkrachten die ik de afgelopen tijden werkelijk als een mantra heb gehoord.

"Ja, maar de Mac is zo stabiel. Hij loopt nooit vast".

Nou, die uitspraak kan ik bij deze naar de prullenbak verwijzen. De stabiliteit (of instabiliteit, het is maar hoe je het bekijkt) van de MBP met Mac OS X zou inschatten op het niveau van Windows XP. Niet hoger. Ik maak regelmatig vastlopers mee, of rare dingen tijdens Software Updates waardoor een koude herstart noodzakelijk is.

Terwijl ik uitsluitend originele software draai en echt geen rare dingen doe of merkwaardige randapparaten aansluit (tenzij je een Nokia BT-verbinding of GPS Data Logger merkwaardige hardware vind). Het is zeker niet slecht hoor, maar laat het voor eens en voor altijd gezegd zijn: Windows Vista is stabieler dan Mac OS X 10.5. Punt.

Visual Studio 2008 op de Mac

In aansluiting op het berichtje van Richard ontving ik via het blog ook een commentaar van Bob Louwe (bij de post Dell XPS 1530 of MacBook Pro?). Hij schrijft:

"begrijp ik goed dat je inmiddels ervaring hebt met ontwikkelwerk met VS2005/8 op de Mac? Zelf ben ik .Net windows ontwikkelaar en ben benieuwd of de windows emulatie echt zo goed werkt. Wat zijn de ervaringen?"

Welnu, ook hierover kan ik in feite kort zijn.

"Ja, dat werkt prima".

Ikzelf gebruik VMWare om Windows te draaien op de Mac. Zie hiervoor de post VMWare Fusion installeren op Mac OSX, en dan vooral de commentaren hierbij. Hierin leg ik onder meer uit waarom ik heb gekozen voor virtualisatie in plaats van voor Apple's eigen oplossing BootCamp.

En gelukkig kan ik melden dat de prestaties ook met virtualisatiesoftware prima zijn. Het draaien van diverse servers (Internet Information Server, SQL Server 2005) en tamelijk zware applicaties (Visual Studio 2008 met de nodige plug-ins, Dreamweaver CS3, Flash) in de virtuele machine gaat prima! Hier ben ik erg blij mee.

Ik ondervind geen hinderlijke vertraging. Het gaat zelfs beter dan op mijn oude Dell Lattitude laptop waarop Windows native draaide. Maar goed, in de MBP zit natuurlijk ook de nieuwste dual-core Pentium processor en een flinke smak geheugen.

Vmware Fusion 2.0 (momenteel nog in de beta-fase) kan per virtuele machine worden ingesteld of bijvoorbeeld 3D-acceleratie of de tweede processorcore gebruikt moet worden (zie afbeeldingen).

Waarschijnlijk zullen de prestaties in BootCamp nog wat beter zijn, maar persoonlijk ben ik ook tevreden met de virtualisatie-prestaties.

Visual Studio on Mac OS X

En eigenlijk is het ook gewoon saai :-). Zodra je Windows via Fusion hebt opgestart, zit je gewoon in Windows te werken. Niets Apple-achtigs aan.

Wel – zeer – aangenaam is dat een eventueel tweede beeldscherm dat je aansluit ook in Fusion nu direct wordt herkend en als Windows-uitbreiding op het bureaublad aangesproken kan worden.

Zo draait bij mij thuis Visual Studio in het MBP-beeldscherm en test ik in Internet Explorer of Firefox op het externe beeldscherm. Terwijl Expose en Dashboard gewoon blijven werken. Zie bijvoorbeeld deze VMWare-video op YouTube.

 

Succes er mee allemaal!

Peter Kassenaar
-- 3 juli 2008

Reacties

27-02-2009 03:13 #

Dit lijkt mij een degelijk en objektief onderzoek mac versus pc tot dat je vermelde dat je mac steeds vast loopt begin ik een beetje te twijfelen, die ervaring heb ik alleen met een PC. In mijn gezin is de rust teruggekeerd sinds ik drie macs heb staan en inderdaad de windows weg heb gedaan, alles werkt hier prima elke dag weer. geen virussen geen vast lopers of trage PC meer.

Ik heb 109 programma's op mijn mac staan die ik regelmatig update, de problemen die jij heb heb ik niet mee gemaakt met update's e.d.
Begrijp er niks van.

jan van der meulen

jan van der meulen Netherlands

08-04-2009 11:38 #

Het is pure onzin, als je durft te zeggen, dat vista beter draait dan Mac osX.

Robin Netherlands

16-06-2009 11:38 #

Pro Vista/XP artikel. Ga jij maar je 5120 nieuwe updates installeren, nee.. dat is stabiel en leuk hoor.

Ik mis de doorslag en de werkelijke goede punten van het artikel.

Slap gelul dit artikel, dus.

NLS United States

16-06-2009 12:51 #

Ach, ach, wat is dat toch met jullie fanatieke Appelaars... Als je dit blog wat nauwkeuriger zou lezen (en zelfs dit specifieke bericht!), zou je zien dat ik over het algemeen erg enthousiast ben over Mac OS X en het Apple-platform.

Dat neemt niet weg dat er ook een aantal mindere zaken zijn en dingen die nog stukken beter kunnen.

En ja, die benoem ik gewoon.

Maar zodra er ook maar een minimaal puntje van kritiek in staat, schieten de Apple-gelovigen direct in een kramp en is het allemaal 'slap gelul'. Tja.

Als kritiekpunten je niet bevallen, schrijf dan een gefundeerde reactie, waar andere lezers wat aan hebben. En als je dat te moeilijk vind, bespaar jezelf dan alsjeblieft de tijd van het schrijven, en ons de tijd van het lezen.

Misschien is het dan zelfs mogelijk dat je je eigen naam onder het bericht zet - anonieme bijdragen worden in het vervolg van dit blog verwijderd.

Peter

26-06-2009 11:39 #


Beste Peter,
Ik hoop dat je reactie niet op mij slaat, want ik heb jouw deskundig op computer en software gebied hoog zitten, maar jouw opmerking; (laat het voor eens en voor altijd gezegd zijn: Windows Vista is stabieler dan Mac OS X 10.5. Punt.)
vind ik opeens zo emotioneel uit de lucht  vallen.
Is het niet zo dat je erg veel verlangt van je mac, je probeert er een pc van te maken, en heb je het wel over mac programma's die vast lopen met update,s e.d. of zijn het windows programma's die een vastloper veroorzaken?

Nogmaals ik heb heel veel software (alleen voor de mac) die ik elke keer moet updaten maar nog nooit een vastloper gehad.

De andere kritiek op de mac vind ik in de meest gevallen terecht, er zijn altijd verbeter punten.

jan van der meulen Netherlands

01-07-2009 08:44 #

@Jan - nee hoor, mijn voorgaande reactie slaat niet op jouw bericht Smile.

En om een misverstand uit de weg te ruimen dat kennelijk gerezen is: ik ervaar niet dat Mac OS X instabiel is! Integendeel. Het doet erg goed zijn werk en het updateproces van nieuwe patches verloopt meestal vloeiend.

Dat neemt niet weg dat het systeem soms gewoon geheel hangt, en alleen de aan/uit-knop nog redding kan brengen. Dat is me overkomen met Safari, met iTunes, met VMWare (toegegeven, een 3rd-party product) en Microsoft Office voor Mac OS.

Niet vaak, zeker niet. Maar toch al weer 3, 4 keer dit jaar. Terwijl mij dit bij Windows Vista zegge en schrijve NUL keer is gebeurd. Altijd bleef dit systeem bereikbaar via muis of toetsenbord en kon ik via Taakbeheer het hangende proces afsluiten.

Verder blijf ik een tevreden Mac-gebruiker.  

Maar ik blijf ook bij mijn uitspraak dat ik Mac OS X niet als 'veel stabieler' ervaar dan Windows.

Happy Mac-ing, allemaal.

Peter

07-07-2009 09:56 #

Toch nog even een reactie op jouw bericht.
Het gekke is dat mijn ervaring nou precies het tegenovergestelde is.
Ik heb sinds kort een laptop met Vista gekregen van kpn door een contract wat ik ben aangegaan voor internet bellen, verder staat er nog nauwelijks een programma op. maar nu heb ik microsoft office er op staan (absoluut legaal) ik probeerde een word document te versturen via e-mail binnen word, nou toen stond de boel stil ik kon alles aanraken met de muis maar erop klikken hielp niet ik kreeg steeds een pong geluid te horen wat ik ook probeerde, in dit geval zou ik op de mac gewoon naar forceer stop gaan en kan daar mee het programma stoppen zonder dat ik de hele computer moet uitdoen. Ook een herstart was niet voldoende ik heb de Vista moeten resetten naar een vorig herstelpunt om hem weer aan de praat te krijgen. Overigens kan ik nog steeds geen document versturen binnen word 2007 zonder dat de boel vastloop. Het help menu geeft aan; (Deze fout kan optreden als u een word document probeert te verzenden.... Als word vastloop... moet ik word sluiten), nou dat lukt dus niet, en ze erkennen hiermee dat iets niet goed zit.

Een programma installeren vond ik ook nogal ingewikkeld.
Bij de meeste programma's voor de Mac krijg je en menu in beeld waar je gewoon het mapje in je programmamap moet slepen, heel duidelijk met een tekening aangegeven.

Ik heb nog nooit een vastloper gehad met de Mac bij een update zeker niet met Itunes en Safari (Itunes en Safari binnen Windows heb ik er geen ervaring mee). Wel heb ik met het updaten van Tiger naar Leopard problemen gehad, dat was verdwenen toen ik een schoon systeem van Leopard installeerde i.p.v. update, ook gemakkelijk sinds Tiger zet je gewoon je nieuwe systeem naast het oude systeem, als alles het na behoren het doet gooi je het oude systeem weg, ik heb begrepen dat het bij Vista nu ook zo werkt.

Laten we het er maar ophouden dat het toeval is, in ieder geval zijn beide systemen betrouwbaarder dan in het verleden.

Maar voor virussen ben ik als de dood met mijn laptop met Vista en dat is wat ik nog nooit op een Mac heb meegemaakt, nog nooit een virusscanner gebruikt op de Mac.

jan van der meulen Netherlands

23-07-2009 09:24 #

Dus als jouw nieuwe BMW eens pech heeft en je oude Ford Mondeo nooit pech gehad heeft, is Ford veel beter dan BMW?

Als je twee zaken vergelijkt, moet je ze testen. En persoonlijke ervaring valt daar niet over. Dit zijn geen keukenapparaten of boormachines, dus een vergelijkende test waar je een conclusie als 'dit loopt stabieler dan dat' wil nemen, vereist veeeeeeel meer testgevallen.

Vergelijk de persoonlijke ervaring van 1000 mensen, maar ga niet af op wat jij tegenkwam om dan een generalisatie te maken voor een gans product.

Tim

23-07-2009 09:24 #

Net zoals één slechte ervaring door een klant van jou, toch ook niet zou betekenen dat jij een 'slechte' bent?

Tim

23-07-2009 09:29 #

@Tim - nee, dit is geen test. Dat beweer ik toch ook nergen?

Dit IS een gebruikerservaring. MIJN ervaring. En dit is nu eenmaal een persoonlijk blog, waarop ik mijn ervaringen deel. Geen Radar, Kassa of Consumentenbond. Tja, take it, or leave it.

Peter

Reacties zijn gesloten