09juli

Remote Desktop Connection (RDC) voor Max OS X

In Windows is al jarenlang een tooltje opgenomen om vanaf de ene computer contact te leggen met een andere computer. Dit heet 'Verbinding maken met een Extern Bureaublad' of in het Engels 'Remote Desktop Connection'.

Zo kun je rechtstreeks op de externe computer werken alsof je achter het scherm zit. Ik gebruik dit zelf bijvoorbeeld dagelijks om direct werkzaamheden uit te voeren op onze Windows 2003-server die fysiek gezien niet rechtstreeks toegankelijk is (hij staat in een afgeschermde ruimte en is alleen via het netwerk te benaderen).

Lees voor meer informatie over het werken met Extern Bureaublad bijvoorbeeld dit prima artikel bij Computer!Totaal.

Nu ook voor Mac OS X

Het is verheugend om te zien dat RDC nu ook rechtstreeks – en gratis –voor Mac OS X beschikbaar is. Dit scheelt mij weer handelingen, want voorheen moest ik op mijn MacBook Pro altijd eerst VMWare opstarten, daarna Windows XP of Windows Vista en vervolgens via RDC voor Windows inloggen op onze server. Remote Desktop Connection voor Mac is bij Microsoft verkrijgbaar op dit adres: http://www.microsoft.com/mac/products/remote-desktop/default.mspx. Hulde voor Microsoft in dit geval.

Ik heb met Jing twee korte video's gemaakt over de manier waarop je dit programma kunt downloaden, installeren en gebruiken op je Mac.

Let op: ze openen in een overlay, maar zijn wel tamelijk groot (reken op ca. 1000x600 pixels). Zorg er dus voor dat je scherm groot genoeg is, anders moet je scrollen.

Bekijk de video over het werken met RDC voor Mac OS X

Deel 1 – downloaden, installeren en eerste verbinding maken (5:00 min.)

Bekijk de video over het instellen van RDC-voorkeuren

Deel 2: Voorkeuren instellen en diverse configuratie-opties (04:04 min.)

Gebruik je zelf ook Remote Desktop Connection (of juist niet?), laat het in dat geval eens weten via een commentaar bij dit blogbericht.

Veel plezier er mee.

Peter Kassenaar
-- 9 juli 2008

Reacties

10-07-2008 08:38 #

Leuke video's Peter.
Via jou RSS-feed lukt het echter niet om deze video's te benaderen . Dat komt omdat er naar een verkeerde URL wordt verwezen. Misschien kan je dat nog aanpassen?

In jouw RSS staat deze URL en die is niet goed:
www.kassenaar.com/.../index.htm  (/blog/blog/)

jay Netherlands

11-07-2008 08:15 #

@jay,

Bedankt, ik heb het gezien. Rechtstreeks vanuit een RSS-reader kun je de video's niet openen. Dan moet je eerst naar de pagina zelf.

Merkwaardig, want voor de zekerheid voer ik de URL's altijd hardcoded in, in de berichten (dus niet met een relatief pad). Toch maakt de BlogEngine er kennelijk iets anders van.

Ik zal er naar kijken.

Peter Kassenaar Netherlands

04-02-2009 12:04 #

Beste Peter,

Ik heb de oudere versie gedownload omdat ik X.3 heb. Hier moet heel wat meer instellingen gedaan worden. Ik ben inmiddels zover dat ik in het scherm 'log on to Windows' krijg. Echter, hier kan ik bij 'log on to' de instelling niet meer veranderen en dit kan met de Windows functie 'verbinding met extern bureaublad' wel. Ik weet dat ik daar het ip adres van de server moet intikken. In de help van het programma kan ik niets hierover vinden. Weet jij zo een oplossing?

Jorrit Netherlands

05-02-2009 10:23 #

@Jorrit,

Nee, ik heb helaas geen idee. Dit kan ik zelf ook niet simuleren, omdat ik maar 1 mac heb, met de nieuwste OS X er op Smile.

Ik ben bang dat je even moet Googlen hierop?

Peter Netherlands

Reacties zijn gesloten