01augustus

Nieuwe iPhone 3G video’s bij ZDNet.be

Afgelopen weekend was ik een paar dagen in Groningen. Ik heb daar zeven, acht jaar gewoond voor mijn studie en zo eens in de paar jaar keer ik een weekendje terug om te zien wat er zoal veranderd is. Groningen is de leukste stad van Nederland.

Vorige week bracht ik onder meer een bezoekje aan het volkomen vernieuwde Westerhavengebied. Ik kan mij herinneren dat dit voorheen een grijze en grauwe parkeerplaats was waar je alleen je auto wilde parkeren om daarna graag zo snel mogelijk naar het echte centrum te gaan, waar het allemaal gebeurde. Maar zie, het terrein is compleet gerenoveerd en omgetoverd tot een prettig winkelgebied met onder meer enkele grote ketens (MediaMarkt, McDonalds), maar ook het Nederlands Stripmuseum en verschillende leuke kleinere winkels.

Hier liep ik ook even binnen in de store van MacMe, de Apple-dealer voor Noord Nederland. Zoals alle Apple stores bestaat de winkel feitelijk voornamelijk uit lege ruimte. Een centrale balie en kassa, langs de randen is het Apple computergamma tentoongesteld. Rechts in de winkel staan schappen met allerlei iPod- en andere add-ons zoals tasjes en beschermhoezen, sound docks, boeken en koptelefoons. En daar tussenin een heleboel niets. Veel lucht en ruimte. Een echte whitespace-winkel, zullen we maar zeggen.

Maar op zuilen in het midden van de winkel stonden verschillende iPod-modellen demonstratieklaar opgesteld. Je kon er kennismaken met de bediening van de iPod Shuffle, Nano en Classic (elke iPod had een koptelefoon, zodat je ongestoord van alles kon uitproberen). Ik heb nog geen iPod, en gezien de door mij verafschuwde iPod/iTunes-koppeling, vraag ik me af of dat ooit zal gebeuren (ik haat iTunes, zie minpunt 8).

Ook was er een tafeltje waarop je je naar hartelust kon uitleven op de nieuwe iPhone 3G.

Dat had ik niet moeten doen.

Op voorhand had ik dezelfde bezwaren tegen de iPhone als tegen de iPod. Ik houd nu eenmaal niet van verplichte winkelnering en koppelverkoop. Maar nu ik eenmaal heb kennisgemaakt met de gebruikersinterface, het gemak waarmee je kunt telefoneren, sms'en, websurfen en andere applicaties gebruiken ben ik bang dat ik verkocht ben. Ook de Exchange-compatibiliteit voor push e-mail zou mij erg goed van pas komen. Wat een mooie en intuitieve interface, wat een bedieningsgemak en wat een scala aan nieuwe programmatuur in de iPhone App Store.

De iPhone is geen telefoon. Het is de enige ware portable ultimedia device. En nee, die 'm' ben ik niet per ongeluk vergeten. Ik bedoel 'ultieme media' - ultimedia. Het enige is dat je met de iPhone toevallig ook kunt bellen.

Ik weet het, er zijn nog tal van bezwaren en problemen met de iPhone 3G, waarvan de beperkte leverbaarheid wel een van de minste is. Zie bijvoorbeeld de postings van Paul Thurrott en Webwereld over dit onderwerp.

Maar het is net als met wintersport. Zolang je niet geweest bent, weet je niet wat je mist. Dan hoef je ook niet zo nodig en vraag je je af waar anderen zich zo druk om maken. Maar als je er eenmaal kennis mee hebt gemaakt, ben je verkocht. Dan mis je het elk jaar weer als je niet een weekje (of twee) kunt skiën.

En zo is het mij ook vergaan met de iPhone. Elke keer als ik nu op mijn Nokia N70 weer moeilijk, letter voor letter een SMS-je zit te componeren – die woordenboeken op een mobieltje om sneller te kunnen typen zal ik ook nooit begrijpen – denk ik er aan hoe ik in Groningen in minder dan een halve minuut een demo sms-je stuurde naar mijn eigen mobiel vanuit de winkel. Inclusief berichttekst en het invoeren van mijn eigen mobiele nummer...

Maar goed, ik wacht de ontwikkelingen nog even af. Als er een tweede telecomprovider in Nederland actief wordt op iPhone-gebied (naast T-mobile) zal er vast nog wel een en ander gebeuren met de prijzen en ook de firmware-updates van Apple moeten nog komen om problemen met de ontvangst en de batterijduur op te lossen.

iPhone video's

Ondertussen vond ik alvast een paar leuke video's bij ZDNet in België waarin de nieuwe functies van de iPhone 3G aan de orde komen. Dat scheelt mij straks weer een boel review-werk. Tenzij ik tot heel andere conclusies kom natuurlijk! Veel kijkplezier,

 

 

Peter Kassenaar
-- 1 augustus 2008

 

P.S. Ik ben nooit op wintersport geweest. Zelfbescherming. 

Reacties zijn gesloten