01augustus

Review Dell Vostro 410

De Dell Precision 650 die nu ruim vier jaar – bijna – dag en nacht heeft gedraaid op ons kantoor is langzamerhand aan vervanging toe. De keuze is gevallen op opnieuw een Dell, dit keer de Vostro 410. Dit leek mij met het oog op ons werk (een kleinzakelijk kantoor) de beste keuze. Het was niet nodig opnieuw een zwaar Workstation aan te schaffen en na enig vergelijkingswerk kwam op het oog de Vostro-serie met een goede prijs/prestatieverhouding uit de bus.

De Vostro-lijn van Dell bestaat uit zowel laptops als desktops en is speciaal gericht op het MKB. Dit betekent onder meer dat er een compleet supportmodel omheen is opgetuigd en dat je –mijns inziens– mag verwachten dat de computers wat robuuster zijn samengesteld; voorbereid op werkweken van 40-60 uur. En dat ze dus wat duurzamer zijn dan een gemiddelde huiskamer-pc waar een paar uur per dag op wordt gemaild en ge-internet.

Ik heb gekozen voor de Vostro 410, volgens de site van Dell goed voor "Kleine bedrijven die behoefte hebben aan verwerkingskracht, grafische prestaties, snelle netwerkvoorzieningen en grotere mate van uitbreidbaarheid.". Nou, geknipt voor ons dus :-).

Of de Vostro in eerste instantie deze verwachtingen waar maakt zie je in een tweetal review-video's die ik heb opgenomen, juist na het uitpakken van de doos.

Deel 1, de buitenkant (05:01 min.)

 

Deel 2, de binnenkant (06:36 min.)

 

Samenvattend, ik vind goed:

  • De prijs/prestatieverhouding: EUR 549,- (ex. BTW) voor een quadcore-pc met 3GB RAM, 256 MB Grafische kaart en 750GB vaste schijf is niet verkeerd.
  • Het aantal USB-aansluitingen (4 x voorzijde, 4 x achterzijde).
  • Uitbreidingsposities en aantal voedingsconnectoren in de kast. Voldoende voor extra vaste schijven en optische stations.
  • De afwerking aan de binnenkant, goede koelingsmogelijkheden
  • Stille werking! Echt super.

Ik vind niet goed:

  • Afwezigheid van Firewire (IEEE1394). Dit is 2008 hoor!
  • Afwezigheid van IDE-ondersteuning op het moederbord – oudere harddisks en optische stations had ik graag nog hergebruikt. Ook in 2005 maakten ze goede spullen hoor!
  • Verkeerde keuze aansluitingen grafische kaart (DVI, HDMI en DisplayPort). Voor het MKB zou 2xDVI een veel betere keuze zijn.
  • De toch wat goedkoop en lichter aandoende montagemethode met schroeven, boutjes en tie-raps. Nota bene de P650 die ik nu vervang had al een elegantere manier om de behuizing te openen en schijfstations met sledes te monteren.

Als je vragen of opmerkingen over mijn Dell-ervaringen hebt, laat het dan weten via een commentaar bij dit bericht.

Peter Kassenaar
-- 1 augustus 2008.

Reacties zijn gesloten