11november

Column Dreamweaver CS4 (2/3)

Op 20 november verschijnt het nieuwe Handboek Dreamweaver CS4. Speciaal voor computerboek.nl heb ik bij deze release een aantal columns geschreven. Dit blogbericht bevat de tweede in een serie van drie. De originele publicatie is te lezen op de site en in de nieuwsbrief van computerboek.nl. Bovendien kun je hier al vast een exemplaar reserveren. Je weet dan zeker dat je als eerste over dit handboek beschikt. Tot 19 november geldt een speciale intekenprijs. Je krijgt dan een korting van 20%. Dit betekent dat het boek tijdelijk wordt aangeboden voor EUR 19,90. Daarna geldt de vaste winkelprijs van EUR 24,90.

<column>

Dreamweaver en de EHBO-cursus

Hengelo Overijssel, eind jaren zeventig van de vorige eeuw. Een kleine Peter Kassenaar is door zijn moeder op jeugd EHBO-cursus gestuurd. Samen met vriendje David meld ik mij bij het Rode Kruisgebouw annex trombosedienst waar de cursus zal plaatsvinden. Onze voetstappen klinken hol en kaal in de hoge gangen. Wekenlang legt een juf van alles uit over wondjes, botbreuken, vergiftiging, stabiele zijligging, de inhoud van de verbanddoos en tal van andere onderwerpen.

Wij vinden de juf eng.

Maar aan het eind krijgen we toch een mooi diploma.

Fast forward ruim dertig jaar. Ik ben het grootste deel van de EHBO-cursus vergeten. Wel hebben wij een verbandtrommel in huis. Maar ook hieruit gebruik ik eigenlijk alleen de pleisters, jodium en zo nu en dan een gaasje (een 'zestientje'; dat heb ik merkwaardig genoeg dan weer wel onthouden) als de kinderen zich weer eens een schaafwond zijn gevallen. En natuurlijk de muggenzalf. Maar die hebben we er zelf aan toegevoegd. Maar verder? Snelverbanden, vette watten, verbandklemmen en mitella liggen te wachten totdat we ze misschien ooit nodig hebben. Of misschien zelfs nooit.

Paletten

Ik moest hieraan denken toen ik laatst uit nieuwsgierigheid eens zat te tellen hoeveel paletten Dreamweaver CS4 nu eigenlijk in de dock aan de rechterkant van het scherm heeft. En hoeveel ik er daar daadwerkelijk van gebruik. Eigenlijk werk ik het meest met de paletten Bestanden, CSS-stijlen en Invoegen.

Als ik met een dynamische website aan het werk ben gebruik ik daarnaast ook regelmatig de paletten Database, Servergedragingen en Bindingen. Maar verder? Er zijn zelfs paletten die ik alleen heb geopend om ze in een boek te bespreken, maar verder nooit gebruik. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze waardeloos zijn. Misschien zijn er wel Dreamweaver-ontwerpers die juist heel vaak grijpen naar paletten als Middelen, Fragmenten en het Paneel Tags. Alles heeft zo zijn waarde.

Wel heb ik de paletten van Dreamweaver net als mijn verbandtrommel uitgebreid met een paar dingen die ik persoonlijk juist heel veel gebruik, maar die er standaard niet in aanwezig zijn. Zo heb ik een handige uitbreiding geïnstalleerd die snel een paar alinea's Lorem Ipsum-dummytekst in een pagina plaatst en heb ik enkele nuttige PHP-toevoegingen gemonteerd in het palet Bindingen.

Door het open model van Dreamweaver kan het programma bijna eindeloos worden uitgebreid met extensions. Zeg maar als een soort zelfhulpmiddeltjes die je bij de drogist kunt kopen en daarna in je verbandtrommel bewaart. Alleen is de drogist in dit geval Dreamweaver Exchange bij Adobe en is de verbandtrommel uiteraard de Dreamweaver-interface.

Verbandtrommel

Dreamweaver lijkt daarmee wat mij betreft net op een heel uitgebreide verbandtrommel. Je haalt eruit wat je op dat moment nodig hebt en de rest blijft rustig liggen totdat je het misschien ooit zult gebruiken. Of misschien nooit.

Het voordeel van Dreamweaver is echter dat het programma nooit leeg raakt. Je kunt nooit vergeten de pleisters aan te vullen of nieuwe jodium te kopen. Ik werk dan ook liever met Dreamweaver dan met de verbandtrommel, haha. Maar dat geldt waarschijnlijk voor de meeste mensen. Een EHBO-verbandtrommel schaf je aan in de hoop hem zo min mogelijk te hoeven gebruiken. Een toepassing als Dreamweaver CS4 schaf je aan om het juist zoveel mogelijk te gebruiken. Op je werk, op school of als hobby. Veel plezier met webdesign.

Peter Kassenaar.

</column>

-- Peter Kassenaar
05 november 2008

Links:

Reacties zijn gesloten