26november

Column Dreamweaver CS4 3/3

Op dinsdag 25 november is het Handboek Dreamweaver CS4 verschenen. Speciaal voor computerboek.nl heb ik bij deze release een aantal columns geschreven. Dit blogbericht bevat de derde en laatste aflevering in een serie van drie. De originele publicatie is te lezen op de site en in de nieuwsbrief van computerboek.nl. De periode voor het intekenen tegen een gereduceerde prijs (EUR 19,90) is helaas voorbij. Op dit moment geldt de vaste winkelprijs van EUR 24,90 (meer informatie over de Wet op de vaste boekenprijs in Nederland bij Wikipedia en het Commissariaat voor de media).

<column>

Dreamweaver voor specialisten

In mijn vorige column vergeleek ik het nieuwe Dreamweaver CS4 met een uitgebreide verbandtrommel. Ik beschreef dat er onderdelen van Dreamweaver zijn die in het programma aanwezig zijn, maar waar ik in real-life projecten vrijwel nooit gebruik van maak. Dat is overigens niet zo verwonderlijk. Het is algemeen bekend dat ook voor software de 80/20-regel op gaat. Dit betekent dat 80% van de gebruikers genoeg heeft aan ongeveer 20% van de mogelijkheden van een toepassing. Maar dat wil niet zeggen dat de rest van het programma daarmee overbodig is. Iedereen vult die 20% immers weer anders in. Dreamweaver is dan ook een enorm uitgebreid pakket geworden waarin elke webdesigner iets van zijn gading vindt.

Word voor secretaresses

Vergelijk in dit verband Dreamweaver bijvoorbeeld met Microsoft Word. Ook Word biedt ongelofelijk veel opties, waar de gemiddelde gebruiker maar een fractie van nodig heeft. Dat wil echter niet zeggen dat Microsoft daarom maar gespecialiseerde opties als voet- en eindnoten, verwijzingen, indexering, figuur- en grafieknummering en samenvoegen naar enveloppen moet laten vallen. Integendeel. Rondom deze specialiteiten zijn op hun beurt weer complete subculturen ontstaan. Daardoor is er op de boekenmarkt bijvoorbeeld ruimte voor titels als 'Word voor secretaresses' en 'Visual Basic programmeren in Word', om maar een paar dwarsstraten te noemen. Hetzelfde geldt voor Excel ('Excel voor boekhouders').

Zou Dreamweaver zich ook in dit rijtje kunnen scharen? Het programma geldt inmiddels immers zo ongeveer als standaard op webdesigngebied. Zeker in organisaties en bedrijven waar de complete workflow voor het realiseren van print en digitale media is ingericht rondom overige Adobe-software als Photoshop, Indesign en Flash ligt het gebruik van Dreamweaver voor het realiseren van een website of webapplicatie sterk voor de hand.

Dynamische websites

Om aan deze uitgebreide vraag rond kennis over webapplicaties met Dreamweaver tegemoet te komen, zal er binnenkort een gespecialiseerd boek verschijnen. Hierin wordt het maken van dynamische websites (oftewel: hoe koppel je een database aan een website) met Dreamweaver besproken. In dit boek dus geen verhandeling van de basiskenmerken van Dreamweaver-gebruik zoals de paletten, afbeeldingen, CSS en het maken van lay-outs. Dit wordt bekend verondersteld.

In plaats daarvan gaat het direct over het installeren van PHP en MySQL en het maken van koppelingen met deze technieken vanuit Dreamweaver. Het maken van weblogs, forums en afgeschermde pagina's met Dreamweaver. Een boek voor degenen die buiten de gebaande paden willen treden en zich hieraan willen wagen. En als dit boek in een behoefte blijkt te voorzien, wie weet wat er dan nog volgt. Ik doe vast een schot voor de boeg: Dreamweaver voor intranets? Dreamweaver voor digitale fotografen? Nog iets anders? Laat het weten aan de uitgever en de auteur op welk gebied je wensen liggen. Alleen dan kunnen we producten maken waar jullie ('de markt') op zitten te wachten.

Peter Kassenaar.

P.S.

Anders dan in Microsoft Word, heeft Adobe er bij Dreamweaver CS4 voor het eerst in tien jaar wel degelijk voor gekozen om onderdelen die aantoonbaar weinig werden gebruikt uit het programma te verwijderen. Waar je in Word nog steeds kunt kiezen voor witte tekst op een blauwe achtergrond (zoals ooit in WordPerfect 5.1, wie kent het nog?), zul je in Dreamweaver CS4 tevergeefs zoeken naar Timelines, de Site Map, ondersteuning voor ASP.NET, Flash-knoppen, Java Servergedragingen en nog enkele onderdelen. Dit maakt het pakket wat minder log en zorgt er voor dat er meer geld en mankracht ten goede komt aan het verder ontwikkelen van de eigenschappen die wel veel gebruikt worden.

</column>

-- Peter Kassenaar
26 november 2008

Reacties

13-03-2009 06:00 #

Hoi Peter,

Heb net web premium CS4 binnen gekregen en ik wil dit oa gebruiken om een site voor leerlingen te maken, een magazine/blogsite. Welk boek zou ik dan het beste kunnen halen? Die over dynamische sites of het handboek voor cs4.

Grt Timothy

Timothy

13-03-2009 06:01 #

Aanvulling: Ik heb zelf geen voorkennis of kennis van dreamweaver.

Timothy

13-03-2009 08:51 #

@Timothy - wel, als je geen voorkennis hebt van Dreamweaver, is het zonder meer aan te bevelen eerst het algemene Handboek Dreamweaver door te nemen en pas *daarna* te beginnen aan 'Dynamische websites'.

De boeken sluiten qua kennis & niveau op elkaar aan, er is vrijwel geen overlap. Ze zijn ook als opvolger van elkaar geschreven.

Je zult zeker de kennis uit Dynamische websites nodig hebben om de door jou gewenste magazine/blogsite te kunnen realiseren. Maar dit gaat niet direct lukken denk ik als je niet eerst de basis van DW onder de knie hebt gekregen.

Succes er mee,

Peter Netherlands

05-05-2009 01:05 #

thanks, this is really what i am looking for.

sulumits retsambew United States

02-09-2009 09:17 #

Kunt u mij vertellen waar ik de .zip bestanden kan vinden waarnaar u verwijst in uw Handboek voor Dreamweaver, bijvoorbeeld op pag. 326?

Verder even een pluim voor dit boek. Zeer goed, en praktisch geschreven.

Joris Cras Netherlands

03-09-2009 02:21 #

@Joris - deze staan op het algemene adres dat ook (in het begin van) het boek wordt genoemd: http://www.kassenaar.com/dwcs4/.

Dit brengt je naar de blogposting over het boek. Na de inleiding vind je een koppeling naar de oefenbestanden. Veel succes er mee.

Peter

10-10-2009 04:01 #

De site die ik vermeldde, daar oefen ik wat mee (dank zij je boek), maar wordt sowieso vernieuwd.
Ik vond geen faq's (sorry) dus toch maar langs deze weg.
Ik zette een excelbestand er op en dat kan iedereen downloaden (gedaan volgens je boek p.292), maar een .ppt blijft steeds gezien worden als een URL en natuurlijk niet gevonden. Iets mis gedaan of gaat dat niet met ppt's?
Bedankt en groeten
Koen

Koen van Duynslaeger Belgium

12-10-2009 08:53 #

@Koen van Duynslager - jazeker, het downloaden moet ook met ppt's gewoon lukken.

Controleer goed of je misschien niet een typefout in de bestandsnaam hebt gemaakt of de mapnaam/pad niet bent vergeten. Stuur anders even via e-mail een link, dan kan ik misschien beter testen wat er fout is gegaan.

Peter Netherlands

12-10-2009 10:20 #

De link legde Dreamweaver zelf (sleepmethode), dus geen typefout.
Bestand (was heel groot: 12MB) en link intussen weggenomen. Ik test opnieuw met een kleine ppt. Je krijgt de link als het weer niet lukt Smile.
Koen

Koen van Duynslaeger Belgium

21-10-2009 04:16 #

Met een klein ppt werkt het wel. Raar niet?
Bedankt en groeten
Koen

Koen van Duynslaeger Belgium

07-03-2010 04:08 #

Beste Kassenaar,

Na 5 minuten met uw boek te hebben gewerkt, stuitte ik al op de volgende problemen:
Op pag. 61 "de lay-out..  dreamweaver vraagt waar u dit wilt opslaan."

Dreamweaver vraagt helemaal niets. Kunt u helpen?

Mvg, John

John Netherlands

08-03-2010 08:39 #

@John - dit 'probleem' ligt waarschijnlijk aan andere Dreamweaver-instellingen op jouw computer. Het is eerder beschreven op de pagina met het blogbericht over het boek. Kijk op

www.kassenaar.com/.../...eaver-CS4-verschenen.aspx

Op ongeveer 1/3 van de pagina (de lezersvraag van 04-03-2009 en mijn antwoord daarop van 06-03-2009).

Ik hoop dat je zo weer verder kunt,

peter Netherlands

Reacties zijn gesloten