26november

Handboek Dreamweaver CS4 verschenen

Zoals al in mijn vorige blogbericht was te lezen, is gisteren het Handboek Dreamweaver CS4 verschenen. Het handboek Dreamweaver CS4 is de logische opvolger van de CS3-uitgave en bespreekt het maken van websites met Dreamweaver vanaf het nulpunt. Het boek is bij uitstek geschikt voor de beginnende webdesigner die sites wil gaan bouwen – of bestaande sites onderhouden – met Dreamweaver CS4.

(Lezers-waarschuwing om teleurstellingen te voorkomen: heb je al het Handboek Dreamweaver CS3 of Dreamweaver 8, kijk dan eerst goed in de boekwinkel of het boek aan je verwachtingen voldoet. Als je een meer gevorderden-boek over Dreamweaver zoekt heb je waarschijnlijk meer aan het binnenkort te verschijnen Handboek Dynamische websites met Dreamweaver!)

Specificaties

 • Boek, paperback, 448 pagina's, Nederlands
 • Geschikt voor Nederlandse en Engelstalige versie van Dreamweaver CS4
 • Geschikt voor Windows en Macintosh
 • ISBN-13: 9789059403789
 • Prijs: EUR 24,90
 • Lees een voorbeeldhoofdstuk bij Yindo 

Van de flaptekst

"Adobe's Dreamweaver CS4 is een krachtig gereedschap om websites mee te ontwikkelen; veel professionals maken gebruik van deze software. Met de snel voortschrijdende inzichten in de wereld van het webdesign, heeft Adobe deze nieuwe versie volledig bijgewerkt, zodat de software op de laatste ontwikkelingen aansluit. Zo biedt Dreamweaver CS4 ondersteuning voor technieken als CSS AP, Web 2.0 en AJAX.

In dit Handboek laat Peter Kassenaar u aan de hand van vele praktische voorbeelden en workshops zien hoe u snel en eenvoudig een professioneel ogende web-site opzet en onderhoudt. Daarbij wordt ook uitgebreid stilgestaan bij achterliggende ontwerptechnieken."

Beknopte inhoudsopgave

Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • kennismaken met de nieuwe werkomgeving en nieuwe mogelijkheden
 • de basishandelingen om een website op te zetten
 • bestanden, mappen en uw site beheren
 • teksten opmaken en kennismaken met CSS
 • Sites opmaken en onderhouden met Dreamweaver-sjablonen (templates)
 • pagina's vormgeven en afbeeldingen toevoegen
 • werken met hyperlinks
 • rolloverafbeeldingen, navigatiebalken en een Spry-menu maken
 • tabellen gebruiken
 • interactieve sites maken met behulp van gedragingen
 • Flash-video invoegen
 • Live View
 • Coderingstips voor Ajax- en JavaScript-frameworks
 • CSS best practices
 • Smart objects in Adobe Photoshop

Oefenbestanden

In het boek staan tal van workshops om ook daadwerkelijk met Dreamweaver aan de slag te gaan. Het is typisch een boek om naast het toetsenbord te leggen en zelf mee te oefenen. De oefenbestanden zijn te downloaden als één groot zip-bestand. Hierin staan de afzonderlijke zipbestanden met de oefenbestanden gerangschikt per hoofdstuk.

DreamweaverCS4.zip (14,9 MB zip)

Heb je het boek gelezen en heb je er opmerkingen over ter verbetering van een eventuele volgende druk? Of wil je andere lezers laten delen in je ervaringen? Laat dan een berichtje achter.

-- Peter Kassenaar
26 november 2008

(PS: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten en handige links. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam).

Reacties

30-11-2008 03:10 #

Ik heb gisteren het boek ontvangen. De helft zo'n beetje doorgenomen en de opzet is nogal gewijzigd tov het cs3 boek. Naar mijn smaak is dit zeer positief. De rol van CSS is duidelijk naar voren geschoven evenals het gebruik van sjablonen. Maar wat ik vreselijk mis is de nieuwe feature InContext, ik vraag me af waarom daar geen hoofdstuk aan is gewijd.

Ger M Netherlands

01-12-2008 08:42 #

@Ger,

Bedankt voor je commentaar.

Inderdaad ontbreekt de (nieuwe) feature InContext Editing (Bewerken in context in de Nederlandse versie). Hiervoor zijn globaal gesproken drie redenen:

1) Het boek is -nu al- ruim 440 pagina's. Er was gewoon geen plaats meer voor. Titels in de serie 'Handboek' mogen van de uitgever ca.250-350 pagina's bevatten (richtlijn). Dat aantal wordt nu dus al, eh, 'lichtelijk' overschreden.

2) Het is niet een onderwerp waarvan ik verwacht dat beginnende webdesigners met Dreamweaver direct veel gebruik zullen maken. De drempel is misschien iets lager dan bij het gebruik van Contribute (dat destijds in NL nooit echt is aangeslagen), maar het is nog steeds niet het eerste onderwerp waarvoor ontwerpers naar Dreamweaver zullen grijpen. Ik vond andere onderdelen belangrijker.

3) Het vergt nogal wat configuratie voordat InContext Editing werkt. Er is immers ook een server component voor nodig die de nodige instellingsopties heeft.

Misschien schrijf ik hier tzt nog eens een blogpost over, of komt er in een gevorderdenboek een hoofdstuk over.

Hopende je zo voldoende te hebben geinformeerd,

Succes met Dreamweaver CS4!

Peter Netherlands

01-12-2008 08:52 #

Herstel van mijzelf:

Voor de servercomponent kun je gebruik maken van de incontext-editing service bij Adobe. Die hoef je dus niet zelf te installeren en configureren op je webserver. Je hoeft alleen een Adobe ID en wachtwoord te hebben om gebruik te maken van InContext Editing.

P.

Peter Netherlands

02-02-2009 05:25 #

Hallo Hr. Kassenaar
Ikweet niet of ik hier mijn probleem kan doorgeven, maar ik kom niet verder dan pagina 145 met het aangegeven voorbeeld van testpagina (dat ik heb aangemaakt als lege pagina) waardoor ik het twoCoElst mis wat wel is opgenomen op pagina 145? wat nu te doen of wat mis ik na tig aantal keren alles van voor af aan opnieuw gedaan te hebben.
M.V.G. G.D.

G. Dijkgraaf Netherlands

11-02-2009 09:34 #

Een klein boekje om eenvoudig te beginnen zou aangenaam zijn,of bestaad dit reeds?
Om achteraf ons verder te kunnen verdiepen
eric vereecke

eric vereecke Belgium

13-02-2009 09:07 #

@G. Dijkgraaf: Het lijkt er op dat dan toch de CSS-stijlen niet goed zijn gekoppeld. Zijn deze wel aanwezig in uw sjabloon?

Probeer het anders via de oefenbestanden die bij het boek horen voor hoofdstuk 6; daarin is zeker de goede pagina opgenomen.

De oefenbestanden zijn hierboven in het originele artikel te downloaden.

@Eric Vereecke: Een klein boekje over Dreamweaver heb ik niet geschreven. Je zou het ook hoofdstuk-voor-hoofdstuk kunnen benaderen?

Het probleem hierbij is dat kleine boekjes meestal wel net zo veel tijd en geld kosten om te maken, maar dat ze in de winkel veel goedkoper (moeten) zijn.

Voor gespecialiseerde onderwerpen als webdesign met Dreamweaver is dat economisch helaas niet rendabel - als je het op een kwalitatief goede wijze wilt doen.

Peter Netherlands

24-02-2009 01:57 #

Beste Peter, Complimenten voor het schitterende boek DreamWeaver CS4! Loop alleen tegen het probleem op dat als ik in het begin een template open deze in het midden boven van mijn scherm gepositioneerd is en vrij klein is t.o.v. de plaatjes in het boek. Heb van alles geprobeerd om dit te veranderen, maar zonder succes. Moet ik de template verplaatsen, vergroten of verkleinen alvorens ik daar een homepage van maak. Of moet ik dat bij de van de template gemaakte homepage doen?!
Beide dit lukt mij trouwens niet. Graag wat uitleg als het kan.
Vriendelijke groet, David

David Dirksen Belgium

24-02-2009 03:20 #

Meneer Kassenaar,

Is het Handboek Dreamweaver CS4 ook in de boekhandel of boekenwinkel te krijgen anders kon of kan ik eerst effe een kijkje nemen in het boek.

ari Netherlands

25-02-2009 08:35 #

@David - Ik begrijp niet direct wat je bedoeld met 'vrij klein ten opzichte van de plaatjes in het boek'. Misschien kun je een screenshot sturen van wat je bedoelt en wat er bij jou anders is? Dan kan ik daar meer in detail naar kijken.

Als je de Bewerkbare gebiede (Editable Regions) bedoelt, deze zijn in het begin altijd klein. Ze worden pas groter naarmate de regio's gevuld worden met inhoud zoals tekst en/of afbeeldingen.

@ari - Ja, het boek is gewoon in elke boekwinkel verkrijgbaar. In de boekwinkels in de grote steden (de Selexyz-winkels) of in de Bruna- of AKO-kiosken zul je hem ook kunnen vinden als ze een beetje uitgebreid webdesign-plankje hebben.

Peter Netherlands

25-02-2009 09:24 #

Beste Peter, wat ik bedoel is dat de standaard templates klein zijn en niet met letters of plaatjes te verbreden.
(Alleen de maximale breedte van het stukje waar de tekst in moet, maar dit is te smal!)
Verlengen lukt wel op die manier. Dus als ik de van de template gemaakte homepage in mijn browser check is hij veel te smal. Neem aan
dat dit een XHTML of CSS regel is die de grote van de container aangeeft, maar aangezien ik net ben begonnen met ook deze talen te leren kan ik die nog niet vinden. De vraag is dus wat is de goede breedte? En hoe programmeer ik die, zodat mijn home page netjes de browser vult zonder open stukken links en recht?!
Bedankt David

David

25-02-2009 11:46 #

@David - ah, nu begrijp ik het. Als je een hoge resolutiemonitor hebt (1600x1050, of 1920x1200), dan is de website inderdaad smal als je de browser schermvullend gebruikt! De sjabloon die in het boek wordt gebruikt in hoofdstuk 3 en verder, is een sjabloon met een vaste breedte, die is geoptimaliseerd voor een beeldscherm van 800x600. De kolombreedte voor de div #container is ingesteld op 46em. Bekijk dit eventueel in de broncode. Hier staan ook tips en commentaren van de Dreamweaver-programmeurs.

Als je deze breedte aanpast, wordt je totale design ook breder. Maar let er op dat dan de rest van de pagina-opmaak in de war kan raken.

Je kunt in dat geval beter een compleet 'vloeibaar' design kiezen. Dan wordt de breedte van de pagina aangepast aan de breedte van je monitor/browservenster.

Maar houd er ook rekening mee dat A) lang niet iedereen zo'n grote monitor heeft, en B) als ze die wel hebben, dat het browservenster vaak niet schermvullend wordt gebruikt!

Ik zou je adviseren de breedte van je design aan te passen aan de gemiddelde website (dus: 800-1000 pixels breed) of anders een vloeibaar design te gebruiken.

Peter Netherlands

25-02-2009 01:40 #

In je boek op pag 96 bovenaan heb je het over de knop "Restore Down" . Kan helaas deze knop niet vinden.
D

David

27-02-2009 11:39 #

@David - dit is de knop om je venster te vergroten/maximaliseren. De middelste van het rijtje van drie. In Engelse Windows-versies (en in de Engelse Dreamweaver) heet deze Restore/Down.

Peter Netherlands

04-03-2009 10:31 #

Beste Peter,

Ik krijg met geen mogelijkheid, de op blz. 62 afgebeelde Afbeelding 3.8, om op te slaan in Stijlbladbestand. Alles verloopt prima echter gaat het van zeg maar 'Afbeelding 3.7' direkt door naar 'Afbeelding 3.9' zonder de in 'Afbeelding 3.8' vernoemde opslaan... Snap je het nog?

Van alles gebropeerd, inclusief heel Dreamweaver opnieuw installeren... 't Zal ongetwijfeld aan mij liggen maar ik vind de oplossing maar niet.

Groeten,
Wim

Wim Boerema

06-03-2009 03:28 #

@Wim - heb je gecontroleerd of in het venster bij het maken van een nieuwe pagina (zie afbeelding 3.7) bij de selectielijst 'Lay-out CSS in' de optie 'Nieuw bestand maken' actief is?

Mogelijk staat deze instelling bij jou op 'Toevoegen aan kopgebied'. Dan wordt de stylesheet gewoon in de nieuwe pagina geschreven en niet opgeslagen in een nieuw bestand. En dan wordt afbeelding 3.8 overgeslagen....

Peter Netherlands

08-03-2009 10:12 #

Beste Peter,

Met het boek in de hand heb ik op mijn nieuwe site een Spry-menubalk ingevoegd.
Alles verliep perfect, zelfs lettertype e.d.
Doch bij het aanpassen van de achtergrondkleur (de hover), die blauw wordt als de muis erover gaat, naar de kleur 333 (donkergrijs) ging het mis. In de live view neemt hij keurig de nieuwe kleur aan, maar in Safari van Mac blijft hij gewoon blauw. Ik had de nieuwe instellingen opgeslagen, maar in de browser zie je geen veranderingen. Zijn er naast de twee regels die ik moest aanpassen nog anderen? Of is er een ander probleem?

Vriendelijke groet,
Jan

Jan van Oevelen Netherlands

10-03-2009 02:12 #

Beste Peter, Is er een mogelijkheid dat de website zich aan de grote van een scherm aanpast? Hoe programmeer ik dit?
Groeten, David

David Belgium

10-03-2009 02:53 #

Beste Peter, Wat ik dus bedoel is dat vloeibaar design waar je het al eerder over had.
Groeten, David

David

10-03-2009 04:03 #

Beste Peter,
Als ik zoals in het boek de pagina's kopieer van de template kom ik met het probleem te zitten dat onderlinge pagina's in lengte verschillen. Hoe maak ik één maat webpagina met daarin de tekst. Nu bepaald  de tekst de lengte.
Groeten, David

David

11-03-2009 04:25 #

Beste Peter,
Mijn eerder bericht van 8 maart is al achterhaalt. Het bleek na dreamweaver opnieuw opgestart te hebben spontaan opgelost te zijn. Ik vraag me overigens wel af of dit de bedoeling van Adobe is. Immers, na het aanbrengen van wijzigingen en het volledig opslaan van de pagina, moet die uitgetest kunnen worden in de browser. Het opnieuw opstarten van het programma is dan erg omslachtig.

Groeten,
Jan

Jan van Oevelen Netherlands

11-03-2009 04:32 #

@Jan  - Het kan ook zijn dat het hier een cache-probleem in je browser betreft. Een browser 'ziet' niet altijd of de inhoud van de pagina veranderd is, en toont daarom de versie van de pagina in de cache (die dus verouderd is, als je een minuut geleden wijzigingen hebt aangebracht in Dreamweaver). Je kunt het opnieuw laden van een pagina in de browser forceren door op Shift+Vernieuwen/Reload te klikken.

@David - Tja, als je tekst toevoegt aan webpagina's, dan wordt de ene pagina langer dan de andere Smile. Daar is weinig aan te doen. Een oplossing zou zijn om de tekst in een <div> te plaatsen die je met CSS een vaste hoogte en breedte geeft en daarnaast de CSS-regel overflow: scroll; te gebruiken. dan krijg een tekstvenster op het scherm waar de bezoeker in kan bladeren. Nadeel: de schuifbalken zijn in de browser altijd zichtbaar, ook als de tekst kort is (en het dus in feite niet nodig is).

Peter Netherlands

12-03-2009 11:55 #

Beste Peter, Is het mogelijk in DW CS4 kleuren paletten toe te voegen aan het programma? Heb een boek gekocht met 1000 kleuren combinaties ook voor DW.
Indelingen op de cd:
Adobe Swatch Exchange-indeling (.ase)
CMYK TIFF's, RGB TIF's, RGB PNG's, Quark 4 libraries (.qxl).
Sjabloon pagina's opgesl. als CMYK TIFF en als RGB TIFF, helaas ontbreekt de instructie om het in DW te gebruiken.
Groeten David

David

13-03-2009 08:53 #

@David - Het ASE-formaat kan in veel Adobe-programma's worden ingelezen, zoals Flash, Fireworks en Photoshop - maar voor zover ik weet *niet* in Dreamweaver. In DW is ook geen palet Kleuren/Colors beschikbaar, zoals in de andere toepassingen.

Je zult hiervoor de Hex- of RGB-waarden moeten gebruiken van het kleurenpalet (Ik hoop voor je dat deze ook op de dvd staat) en dan een stylesheet maken waarin je zelf klasses maakt voor de betreffende kleuren. Deze klassen kun je daarna toekennen aan je tekst, je achtergronden enzovoort.

Ik hoop dat het je op die manier lukt.

Peter Netherlands

13-03-2009 11:42 #

Beste Peter, de hex waarden heb ik, maar die resulteren erg vaak in zwart als ik die met CSS  programmeer. Zijn de kleuren in DW de enige die te gebruiken zijn voor het web? (webveilig?!)
Groeten David

David

13-03-2009 08:55 #

@David - je kunt in DW elke hex-kleur gebruiken, van #000000 tot #FFFFFF, ongeacht of hij web-veilig is of niet. Als je zwarte kleuren ziet, controleer dan of je geen codefouten in de CSS hebt gemaakt.

Peter Netherlands

15-03-2009 08:12 #

Beste,
Ben geheel nieuw met het maken van websites, maar hier wil ik graag verandering in brengen. mijn vragen:
Is dit boek geschikt voor totale beginners?
Is het te verwachten dat je hiermee een basis website het net op krijgt?

Alvast bedankt voor je antwoord.

Groet, Arno

Arno Netherlands

16-03-2009 10:34 #

@Arno - ja, dan ben je met dit boek aan het goede adres. Je leert het werken met Dreamweaver vanaf het beginpunt. Ook laat het boek zien hoe de site uiteindelijk gepubliceerd wordt bij een provider.

Natuurlijk - het boek geeft geen pasklare antwoorden op al je vragen, maar je zult er zeker goed mee op weg geraken.

Ik zou haast zeggen 'Voor Dreamweaver is er geen beter beginnersboek' Smile.

Maar ja - wie ben ik...

Peter Netherlands

16-03-2009 01:59 #

Vraagje: wijkt CS4 erg af van CS3? oftewewel: ik heb nu (nog) cs3 en is het dan raadzaam om het CS3 boek te kopen, of kan ik met het CS4 boek dan ook wel uit de voeten (met het oog op een update over een half jaar of zo?)

Maarten Netherlands

16-03-2009 02:45 #

@Maarten - nee ik zou je niet adviseren het CS4-boek te gebruiken als je nu met CS3 werkt. En vice versa overigens. De verschillen tussen deze twee versies zijn aanzienlijk - en het CS4-boek is ook anders van opzet dan het CS3-boek. Ik denk niet dat dit een goede match is.

Ik zou adviseren:
*) als je binnen enkele weken upgraded: wacht dan even met de aanschaf van het boek en koop CS4-boek als je het nodig hebt;
*) Als je pas over meerdere maanden upgraded, ga dan vast aan de slag met een boek, maar koop dan wel het boek dat bij jouw versie past. Dan kun je tzt voor CS4 de nieuwe features snel oppikken.

Peter Netherlands

17-03-2009 10:17 #

Beste Peter, Wil een stukje uit een foto als navigatie knop ombouwen op de homepage. Het lukt mij echter niet om alles om het object in photoshop weg te krijgen. Je ziet dan nog steeds het witte raster om de foto heen. Had het geprobeerd  zoals jouw voorbeeld met de ovale uitsnede van de koeien op pagina 282, maar dan met de randen om het object weg i.p.v. de ovaal maar geen succes.
Groeten David

David

17-03-2009 04:26 #

Geachte heer Kassenaar

Ik heb hetzelfde probleem als meneer David  (dd 25-02-2009)
Dat als ik de van de template gemaakte homepage in mijn browser check die veel te smal is (Links en rechts zijn dan nog open stukken) en de grootte varieert per pagina
Met Uw oplossing om een vloeibare (liquid) template te gebruiken zodat het schermvullend wordt lukt dit ook niet Daar ik een beginneling ben in Dreamweaver heb nog niet kunnen ontdekken wat ik dan nog meer zou kunnen doen om dit op te lossen
Met vriendelijke groet

Wilma

18-03-2009 11:06 #

Beste Peter, Is het mogelijk om de kolom types: static, elastic, liquid en hybrid in een met CSS-AP elementen gemaakte pagina te definiëren op een of andere manier. Of in een op welke wijze gemaakte pagina dan ook. Kan dit niet in het boek terug vinden.
Groeten David

David

18-03-2009 06:43 #

Wil dus een vloeibaar design maken met een linker & rechter kolom header & footer. In de met CSS-AP gemaakte pagina.
Groeten David

David

18-03-2009 08:54 #

@David - ik zou je adviseren voor dit soort detailvragen Google te gebruiken, en verder de Dreamweaver- en CSS-forums.

Helaas ontbreekt het me aan de tijd om gedetailleerd op dit soort verzoeken in te gaan. Een goede site met meer (CSS-) informatie over kolommen is bijvoorbeeld http://css-discuss.incutio.com/?page=CssLayouts. Hier staat veel achtergrondinformatie en voorbeelden.

Peter Netherlands

24-03-2009 11:01 #

Hallo Peter,

Ik heb bezig met een nieuwe midden pagina aan het maken.
( ik heb jou voorbeeld genomen )
Als is die bekijk op een 15 inch scherm komt hij niet helemaal goed uit. zie voorbeeld http://www.analberswitgoed.nl/index2.html
Kan ik dat in dreamweaver ook instellen ?
mij eigen scherm is 24 inch.


groeten Herbert.

Herbert

27-03-2009 10:51 #

Hallo Peter,

Ik ben bij blz 61 ik moest daar een sjabloom maken, die heb ik ook gemaakt.
Onderaan de bladzij, dat ''Dreamweaver vraagt waar u dit wilt opslaan''. bij mij word dit helemaal niet gevraagd.
Heeft u misschien een oplossing op.

ARISTOTE

Aristote Netherlands

29-03-2009 04:14 #

Hallo Peter,

Ik ben vastgelopen bij hoofdstuk 6.
Er staat dat ik een word *.doc of *.docx moet kunnen importeren Als ik ga naar bestand importeren kan ik kiezen uit XML in sjabloon of Tabelgegevens maar ik zie geen Word-document, mijn docx slepen werkt ook niet.
Zou jij mij kunnen vertellen wat ik fout doe?

Groet

Piet

31-03-2009 09:04 #

@Aristote - Misschien staat de instelling van Dreamweaver voor het opslaan van CSS-bestanden bij jou ingesteld op 'Lay-out CSS in: Toevoegen aan kopgebied'.

De instelling die in het boek wordt gebruikt is opslaan in 'Nieuw bestand maken'. Zie ook afbeelding 3.7, vlak boven het bolletje met een 4 in de afbeelding.

Als deze instelling is gekozen, vraagt Dreamweaver wel waar het CSS-bestand moet worden opgeslagen.

@Piet - Mogelijk is deze optie alleen aanwezig als ook Microsoft Office op je computer is geinstalleerd. Ik heb dit zelf niet kunnen testen. Als bij jou wel Office geinstalleerd is en de opties om Word- of Excel te importeren zijn niet aanwezig, dan zou ik je aanraden contact op te nemen met Adobe.

Peter Netherlands

31-03-2009 03:03 #

Hoe kan ik dat veranderen.

aristote Netherlands

31-03-2009 09:38 #

Dat heb ik gedaan, wil ik hem later openen en dan weergeeft hij alles de codes.

Aristote Netherlands

31-03-2009 10:21 #

weergeeft hij alleen codes dat bedoel ik\

Aristote Netherlands

01-04-2009 08:51 #

@Aristote - gebruik de knoppen voor het wisselen tussen Codeweergave en Ontwerpweergave, boven in het documentvenster.

Peter Netherlands

01-04-2009 04:52 #

Bij mij kan ik niet op Onderwerpweergave klikken

Aristote Netherlands

02-04-2009 03:26 #

Alleen op codes

Aristote Netherlands

14-05-2009 01:21 #

Hallo Peter,

Ik heb onlangs het boek Dreamweaver CS4 gekocht. Ik ben nieuw in de webdesign wereld en daarom leek mij een nederlandstalig boek wel raadzaam. Ik ben pas gestart in het boek en nu al valt me al op dat het boek niet echt Mac vriendelijk is.
Met name de illustraties zien er anders uit of de locatie klopt niet.
De toepassingswerkbalk is bijvoorbeeld vele malen uitgebreider dan afgebeeld (pag 34) en uiteraard staat de menubalk van de mac altijd helemaal boven in het beeld. Vooral omdat dit voor mij een totaal nieuw programma is, is dit niet rampzalig, maar wel vervelend. Ook de bewering dat de interface van Dreamweaver sterk lijkt op de Photoshop interface vindt ik nogal overdreven. Sterker nog, ik werk zo'n 10 jaar dagelijks met Photoshop en de eerste overeenkomst moet ik nog vinden...

Ondanks dat dit misschien allemaal een beetje negatief klinkt is dit niet mijn bedoeling.
Als je er iets mee kunt wil ik je graag de Window/MAC verschillen die ik tegenkom regelmatig doorsturen.
Wellicht dat bij een herdruk van het boek een en ander kan worden aangepast.

Met vriendelijke groet,
Frans Rutten

Frans Rutten Netherlands

15-05-2009 08:12 #

@Frans Rutten - Bedankt voor je input; ik zal proberen een paar punten toe te lichten.

*) Het boek is geschreven toen de betaversie van Dreamweaver was verschenen. Daarom kunnen sommige schermafbeeldingen licht afwijken van de afbeeldingen in het boek. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de toepassingswerkbalk die je beschrijft (p.34). Ook in Windows ziet  deze er in de defintieve versie nog anders uit.

Dat is niet fraai, maar helaas onontkoombaar uit economisch perspectief. Iedereen wil graag een eerste DW-boek op de markt brengen. In eventuele herdrukken worden dit soort items dan uiteindelijk hersteld.

*) Hoewel ik zelf geen Photoshop-goeroe ben, werk ik er ook regelmatig mee, en ik moet toch zeggen dat ik de interface van Dreamweaver CS4 behoorlijk vind lijken op die van Photoshop CS4 ?! De paletten, de indeling van de werkruimte, de werkbalken; de *inhoud* is natuurlijk volkomen anders, maar de vormgeving en positionering is wel degelijk vergelijkbaar, in mijn beleving.

Als je meer overduidelijk functionele verschillen tegenkomt tussen de Mac- en de Windows-versie, zou ik een screenshot en het paginanummer altijd op prijs stellen.

Zelf heb ik immers alleen nog steeds maar de laatste beta op mijn MacBook Smile (zie ook deze blogpost: www.kassenaar.com/.../...indert-creativiteit.aspx)

Peter Netherlands

15-05-2009 09:54 #

Hallo Peter,
Bedankt voor jouw antwoord. Ik zal de functionele verschillen die ik tegenkom doormailen. Wellicht dat andere gebruikers er ook wat aan hebben.

Met vriendelijke groet,

Frans Rutten Netherlands

21-05-2009 11:57 #

Hallo peter,

Weet u misschien hoe ik mijn palet bestand terug kan krijgen of toevoegen?

Aristote

Aristote Netherlands

25-05-2009 08:03 #

@Aristote - gebruik het menu Venster om (per ongeluk) gesloten paletten weer te openen.

De sneltoets voor het openen van het palet Bestanden is F8.

Peter Netherlands

27-05-2009 01:35 #

Hallo Peter,
Ik heb jouw boek gekocht en ben gestart met het ontwerp van een website. Ben het boek nu voor de tweede keer aan het doornemen en tegelijkertijd maak ik een website. Nu loop ik tegen heel veel kleine dingen aan. Misschien via jou een vraag of er in de buurt van Maastricht iemand woont die ook bezig is met het maken van een website waar ik mee samen kan werken?
Alvast bedankt!
MvrGr.

Lily Tulkens

04-07-2009 04:47 #

Hallo Peter,

In je boek (DreamweaverCS4) op pagina 263 staan een drietal websites genoemd om te bekijken voor achtergrondinformatie betreffende bestandstypen GIF/JPEG en PNG. De eerste twee webadressen zijn niet correct.
www.webhero.org/Graphics/gif.htm moet zijn www.webhero.org/Graphics/gif.asp.

www.webhero.org/Graphics/jpg.htm moet zijn www.webhero.org/Graphics.jpg.asp.

Hartelijke groeten,

Regina Netherlands

06-07-2009 09:16 #

@Regina - bedankt voor de tip. In een eventuele volgende druk zal ik de adressen aanpassen. Zo zie je maar dat boeken snel verouderen...

Voor iedereen die op bovenstaande link klikt: Je moet even de punt achter de URL in de adresregel van de browser verwijderen, anders krijg je (ten onrechte) opnieuw de melding dat het bestand niet is gevonden.

Peter

16-07-2009 05:27 #

Hallo Peter

Allereerst mijn complimenten voor het "Handboek Dreamweaver CS4",ben met behulp van jouw boek begonnen met het opbouwen van een site.
Maar nu heb ik en vraagje,ik heb een pagina [links] met daarin 2 inklapbare Spry-deelvensters,wanneer ik deze bekijk in Firefox is alles normaal,maar wanneer ik deze bekijk in IE wordt het uitklapbare gedeelte blauw weergegeven,hoe kan dit,en kan ik dit verhelpen.

Met vriendelijke groet,

Henk van der Linden

Henk van der Linden

23-07-2009 08:44 #

@Henk - dit kan ik zelf niet reproduceren. Waarschijnlijk is dit op te lossen via de CSS-code (de opmaakcode) voor de deelvensters.

Kun je anders je bestanden even gezipt mailen? Dan kan ik er meer in detail naar kijken.

Peter

28-07-2009 03:41 #

beste peter,

je hebt echt een prachtig boek voor beginners gemaakt Smile

alleen ik heb een probleempje, als ik in een foto/woord een link toevoeg komt er een blauwe rand (met een woord een streep) omheen. met woorden is dit wel handig maar met foto's is het echt lelijk!

het probleem is dat dit er alleen komt als ik hem bekijk in firefox. in chrome, safari, etc. zie ik het niet.

is er een mogelijkheid om dit uit te schakelen/ weg te halen?

dit is zo'n plaatje: img10.imageshack.us/img10/8885/naamlooswlg.jpg


Mvg,

Guido Netherlands

04-08-2009 06:09 #

Goede Middag. Heb altijd met Frontpage gewerkt, maar ben sinds kort overgestapt op dreamweaver CS4. Boek is besteld dus zal eerdaags wel komen. Ben benieuwd.
Maar dus zelf even gestart met een en ander te onderzoeken.
Het probleempje. Is er een Resetknop om alles terug te zetten zoals het er uitzag na installatie?
Heb naleijk waarschijnlijk op een verkeerd knopje gedrukt, en pagina-eigenschappen (ontontbeerlijk) onderaan is verdwenen.
Voeg ik een tabel in bv. Zie ik het even verschijnen, maar selecteer ik de tabel om de randdikte en kleuren en/of achtergrond in te voegen, springt het eigenschapvensteronderaan weer weg.
Zo ook na tekst selecteren enz.
Hoe krijg ik dus weer het pagina-eigenschappen gebeuren terug?
Alvast reuze bedankt voor de oplossing.
Maud

Maud Netherlands

19-08-2009 12:59 #

@Guido - De beste manier om de blauwe rand rondom een plaatje te verwijderen als het plaatje een hyperlink is, is door een CSS-stijlregel te schrijven die dit verzorgt.

Je kunt hiervoor een regel img {border: 0} toevoegen via het palet CSS. (oftewel: een randdikte van 0). Dan moeten de randen rondom plaatjes onzichtbaar zijn in alle browsers.

@Maud - Gebruik de knop om van werkomgeving te wisselen, rechtsboven in het Dreamweaver-venster - naast het zoekvak. Hierin staat iets als 'Ontwerper' of 'Ontwikkelaar' of een van de andere namen voor werkomgevingen.

Als je onderin het menu kiest voor 'Ontwikkelaar herstellen' (of een andere naam uiteraard), dan worden de standaardinstellingen opnieuw ingesteld en heb je de werkomgeving ge-reset.

Succes allen,

Peter

10-09-2009 04:55 #

Beste Peter,
Zodra ik de CSS-stijlen vanuit <styl> verplaats naar pinquin.css werkt het menu niet meer in safari. Wel in andere browsers. Heb jij enig idee wat er fout gaat?
Al vast bedankt voor reageren.
Groet,
John

John Netherlands

10-09-2009 06:12 #

Beste Peter,

Nadat ik jou boek heb gelezen, heeft een kennis (webdesigner) mij even geholpen met een website te bouwen. Zij werkte nog in tabellen (hele site).
Is dit verouderd? want ik kan nu wel precies alles indelen hoe ik het wil.
Zijn er nog andere, even makkelijke, manieren?
En wat zijn de nadelen van (hele website in) tabellen?

Mvg,

Guido teunissen Netherlands

15-09-2009 09:46 #

@John - nee, helaas geen idee. Op afstand is dat lastig te beoordelen. Controleer altijd goed het pad van je css-bestand, en of je wel alle bestanden hebt ge-uploaded naar de server. Stuur me anders even een paar screenschot en voorbeeldcode, dan kan ik er meer in detail naar kijken.

@Guido Teunissen - Er zijn veel oorlogen uitgevochten rondom het thema 'tabellen versus CSS'. Ikzelf zou iedereen inmiddels afraden met tabellen op te maken *met uitzondering van* informatie die inderdaad in tabelvorm hoort: telefoonlijsten, productopsommingen, dat soort dingen.

Het werken met CSS kost iets meer tijd om te leren beheersen, maar is -zeker op termijn- veel flexibeler en draagt bij aan een beter te onderhouden site tegen lagere kosten. Ook wordt je site op meer platforms (desktop, mobiel, PDA) beter weergegeven. Met een stylesheet-switcher kun je de site snel aanpassen.

Zie voor meer info bijvoorbeeld www.andybudd.com/.../, of www.webrichtlijnen.nl/.../.

Of zoek in Google op 'table vs CSS'.

Peter

01-10-2009 02:52 #

Peter,

Wat moet je doen opdat men een volledige pagina van mijn website op A4 kan afdrukken?

Momenteel als je bv Print preview neemt dan komt maar een deel van de pagina te voorschijn.  Als je dus afprint krijg je dus ook niet alles op je blad.  Tenzij je ipv van Portrait de optie Landscape gaat gebruiken.

Maar hoe kan je ervoor zorgen dat de pagina`s ook volledig in Potrait kunnen afgeprint worden?

Alvast bedankt
vrgr
martine

martine Belgium

05-10-2009 10:16 #

Beste Peter,

Ik ben bezig met het bouwen van een website en mbv uw kom ik een heel eind.
Het maken van een webfotoalbum lukt echter niet als ik de functie aanklik en het schermpje invul en blader naar de map met foto's krijg ik steeds de melding geen zoekresultaten terwijl er wel degelijk jpg bestanden staan. Ik heb hier inmiddels ook tif en gif bestanden neergezet maar de melding blijft. Enig idee wat ik fout doe?

groeten,
Jaap

Jaap

10-10-2009 02:03 #

Hallo Peter,

Op pagina 96 van uw boek spreekt u over de knop retsore down of Afmeting herstellen, hierboven heeft iemand al eerder naar deze knop gevraagd dan zegt u|: de middelste knop in het rijtje van drie" dat is bij mij de knop met het "tandwieltje" om Dreamweaver uit te breiden  (dit zijn de 3 knoppen naast de tabbladen van Bestand - - - Help) of zit ik er nu helemaal naast en bedoelt U deze werkbalk niet?
Hoor het graag

Gerard Netherlands

12-10-2009 09:23 #

@Gerard - Hier komen wel meer vragen over. Het is een knop die bij het Windows-venster hoort (bij *elk* Windows venster), niet specifiek het Dreamweaver-venster.

Hij staat tussen de knoppen Minimaliseren en Sluiten (helemaal rechtsboven). Ik heb er even een screenshot van gemaakt voor de duidelijkheid.

Ik denk dat deze afbeelding ook in het volgende boek komt. Dat scheelt veel vragen Smile.  www.kassenaar.com/.../restoreDown.png

Peter Netherlands

12-10-2009 09:25 #

@Jaap - weet je zeker dat de Keuzelijst/menu met bestandstypen wel is ingesteld om .jpg-bestanden te laten zien?

Zorg er voor dat deze op JPEG-bestanden (.jpg) of Alle bestanden (*.*) staat, dan moet je de foto's in de map zeker zien.

Peter Netherlands

15-10-2009 04:19 #

Hallo Peter,

Ik loop op bladzijde 185 nog tegen een probleempje aan. Zoals ook uit afbeelding 7.14 blijkt wordt de "banner" uit het voorbeeld nadat je de kop1 hebt ingesteld groter en dat kan je niet verkleinen door te slepen. Hierdoor komt in de browser een deel van de foto onder de boven rand te vallen van het menu.

Ook bij de ongenummerde lijst loop ik tegen een probleem aan, namelijk dat de lijst tever inspreekt, waardoor een soortgelijk probleem ontstaat als hierboven beschreven, met dien verstande dat het woord Voorkomen over de linker rand van de "inhoud" laag valt.

Wat doe ik fout?

Het lijkt erop dat een van de instellingen niet goed staat. De cursor wordt, nadat je de instellingen van blz 182 en 183 gemaakt heb, zo groot dat hij het hele vak van de "banner beslaat, wel is het lettertype 12 px, maar zodra je dan uitlijnt in het midden en kop1 instelt wordt alles vergroot en dan ontstaan de problemen. En bij het menu lijkt de inspring ruimte te groot gedefinieerd en
hoe je dat kan verkleinen kan ik nergens vinden.

Bedankt alvast,

Gerard

Gerard Netherlands

15-10-2009 04:47 #

Hallo Peter,

Nog een klein dingetje wat ik denk ik niet goed heb ingesteld.

In hetzelfde voorbeeld op blz 185 het menu en de inhoud maken....  zodra ik tekst in de inhoud tik komt deze keurig in 12 px te staan etc. maar de tekst loopt heel lang door voorbij de gemaakte kantlijn op 725 van die laag.

Moet hier een "harde" grens gemaakt worden?

Of is er een andere instelling, waardoor de tekst vanzelf naar de volgende regel springt?

Gerard Netherlands

16-10-2009 12:00 #

Hallo Peter,

Nog een keer een bericht van mij, de hele workshop op blz. 185/186 komt bij mij niet goed.
Buiten de genoemde problemen hierboven zijn er nog meer dingen mij onduidelijk. Waarschijnlijk om dat ik nog maar heel kort geleden voor het eerst kennis heb leren maken met de diverse Adobe programma's en dus ook met Dreamweaver, wat overigens een schitterend programma is en ook uit uw boek ben ik tot hier heel veel van en over het programma te weten gekomen.

Wat is het geval: buiten bovengenoemde problemen ziet bij mij de afbeelding er absoluut niet zo uit als in afbeelding 7.15, Ik krijg namelijk de tekst niet links uitgelijnd via eigenschappencontrole, als ik eerst de afbeelding importeer en rechts uitlijn. Met een kunstgreep, namelijk eerst de tekst overtypen zoals die bij u in de afbeelding staat en dan de afbeelding kopieren en plakken en dan rechtsuitlijnen lukt het wel om iets ongeveer gelijk te zien te krijgen, maar de lagen zijn bij mij ook niet breed genoeg met 500px en niet hoog genoeg met 450px zoals genoemd in de workshop dit zou bij mij 600px breed en 550 px hoog moeten zijn om een gelijk tekstbeeld en regeleinden te krijgen als in afbeelding 7.15.

Al met al lijkt het er dus op dat er ergens of instellingen niet goed staan, al zou ik niet weten welke, of dat ik iets fout doe.

HELP!!

Bedankt alvast en vriendelijke groeten,

Gerard Netherlands

16-10-2009 12:09 #

PS  Het probleem wat ik als eerste benoemde namelijk de banner foto, zie je later op pagina 187 t/m 198 ook meerdere malen in uw afbeeldingen.

Hierbij is de onderkant van de Pinquïn foto gewoon weg en dat kan zeker met je banner van de website niet hebben denk ik zo. Je wilt je afbeelding toch graag helemaal zien. Ook in uw voorbeelden die ik gedownload heb van uw site is de foto gedeeltelijk onderin niet te zien.

Naar mijn idee lijkt het dus dat je zodra je de instelling verandert naar kop1 het onderste gedeelte wegvalt.

Weet niet goed hoe dit verder te omschrijven, maar mijn banner foto zou ik toch graag helemaal willen zien.

Heeft u hier een oplossing voor?

Met vriendelijke groetjes,

Gerard Netherlands

18-10-2009 08:53 #

Hallo Peter,
Ik ben al een tijdje webmaster bij  mijn volleybalvereniging.
Sinds kort maak ik ook gebruik van Dreamweaver en heb ik uw boek aangeschaft. Tot nu toe helpt het boek mij heel erg.

Ik had wel een vraagje. In hoofdstuk 7 laat u zien hoe je een bestaande pagina kan koppelen aan een sjabloon.
Bij de site van mijn vereniging was eerst geen sjabloon, nu heb ik er een gemaakt en zou ik deze willen toepassen op alle pagina's.

Een voor een koppelen kan wel, maar is tijdrovend, is het ook mogelijk om meerdere pagina's in een keer te koppelen aan een bestaand sjabloon?

groeten
Erik

Erik Dekker Netherlands

21-10-2009 11:04 #

@Gerard - ik zal proberen je van dienst te zijn bij de problemen die je ondervindt;

*) Als je een foto in een banner plaatst, kun je er het beste voor zorgen dat deze allebei even hoog zijn. De pinguin-foto is dat niet helemaal (hij is wat hoger), daarom valt de onderkant weg zodra in de lagen er onder ook tekst wordt geplaatst. Probeer bijvoorbeeld zowel je banner als de foto beiden 100px hoog te maken. Dan zouden hier geen problemen bij moeten optreden.

*) In plaats daarvan kun je ook proberen de eigenschap Overloop voor de laag aan te passen (via Eigenschappencontrole)

*) Of je kunt de randen/marges voor de afbeelding expliciet instellen op 0 pixels. Dit kan soms ook schelen, omdat browsers verschillende standaardinstellingen hebben voor margins voor elementen.

*) Waarom de tekst aan de rechterkant doorloopt voorbij de rand van de laag kan ik van hieruit niet beoordelen. Misschien heeft dit ook te maken met de eigenschap Overloop/Overflow? Of is de eigenschap Breedte/Width niet goed ingesteld? Kijk hier nog eens naar.

*) Als je er nog niet uitkomt, dan kun je mij ook het HTML-bestand met de HTML- en CSS-code mailen, dan kan ik er meer in detail naar kijken.

Peter Netherlands

21-10-2009 11:08 #

@Erik Dekker - helaas is het -voor zover ik weet- niet mogelijk om een sjabloon aan meerdere bestaande pagina's tegelijk te koppelen.

Ik ben bang dat je dit een-voor-een zult moeten doen (ja, ik weet het. Saai en tijdrovend).

Hieruit blijkt maar weer eens dat de planning van een site van cruciaal belang is. Achteraf aanpassen kost altijd meer tijd dan vanaf het begin goed opzetten.

Als de opmaak niet heel ingewikkeld is, kun je zelfs overwegen om de site opnieuw te beginnen en direct alle verouderde informatie nog eens kritisch door te kijken (die kom je vanzelf tegen als je alle pagina's nog eens doorloopt) en deze dan te verwijderen. Dan houd je een kleinere en meer actuele site over.

Maar het blijft monikenwerk, ben ik bang...

Peter Netherlands

21-10-2009 11:11 #

@iedereen - het lijkt er op dat sommigen die het vakje 'Informeer mij...' de nieuwe berichten op deze pagina 3x gemaild krijgen.

Ik heb hiervan meerdere meldingen gekregen.

Toch staat jullie adres echt maar 1x in de lijst met ontvangers, zo heb ik gecontroleerd. Ik weet dan ook niet precies wat er fout gaat bij het blogging-systeem.

In elk geval mijn excuses voor het ongemak.

Mocht je helemaal geen updates meer willen ontvangen, dan kun je me (prive) een mailtje sturen, dan verwijder ik je naam handmatig uit de notifications-list.

Peter Netherlands

26-10-2009 11:51 #

oktober 5. 2009 16:16


Beste Peter,

Ik ben bezig met het bouwen van een website en mbv uw kom ik een heel eind.
Het maken van een webfotoalbum lukt echter niet als ik de functie aanklik en het schermpje invul en blader naar de map met foto's krijg ik steeds de melding geen zoekresultaten terwijl er wel degelijk jpg bestanden staan. Ik heb hier inmiddels ook tif en gif bestanden neergezet maar de melding blijft. Enig idee wat ik fout doe?

groeten,
Jaap
oktober 12. 2009 03:25


@Jaap - weet je zeker dat de Keuzelijst/menu met bestandstypen wel is ingesteld om .jpg-bestanden te laten zien?

Zorg er voor dat deze op JPEG-bestanden (.jpg) of Alle bestanden (*.*) staat, dan moet je de foto's in de map zeker zien.

Peter

Hallo Peter,
Ik zoek me wezenloos maar kom er niet uit als ik zie onder bewerken/voorkeuren/bestandstypen dan staat jpg daarbij met als primair editor photoshop en verder fireworks. bedoelde je deze lijst?
Groeten Jaap

Jaap

06-11-2009 02:11 #

Beste Peter,

Allereerst mijn complimenten voor je boek, ik heb hiermee in korte tijd goed met Dreamweaver leren werken. Ik loop alleen steeds tegen een probleem aan bij het maken van sjablonen. De achtergrondafbeeldingen die ik toegevoegd heb aan mijn sjabloon, worden niet mee overgenomen zodra ik een nieuwe pagina op basis van dit sjabloon maak. Als ik in het venster 'nieuw document > pagina van sjabloon' het juiste sjabloon selecteer, zie ik in het voorbeeldplaatje wel de achtergrondafbeeldingen.

Ik heb al heel wat speurwerk op internet verricht, maar helaas tot nu toe zonder resultaat. Hopelijk kun jij me verder helpen.

M.v.g.

Linda Netherlands

10-11-2009 06:26 #

@Linda - het meest waarschijnlijk lijkt het me dat de achtergrondafbeelding niet gevonden kan worden. Heb je hem opgeslagen in een map die voor elke pagina bereikbaar is?

Het is het beste om achtergrondafbeeldingen in een centrale map /images of vergelijkbaar te plaatsen, en niet (bijvoorbeeld) als submap onder de map /Templates. Dan loop je het risico dat DW de verwijzingen niet goed plaatst.

Probeer het anders eerst eens met een klein testproject en kijk of je de situatie daar kunt nabootsen - en oplossen.

Ik denk dat een verwijzingsprobleem de meest waarschijnlijke oorzaak is.

Peter

11-11-2009 03:14 #

Beste Peter,
met behulp van jou boek heb ik aardig wat kennis gekregen van Dreamweaver, mijn dank hiervoor.

Ik heb alleen 1 probleempje,
in firefox 3.5 wordt de site geheel perfect weergegeven,
alleen in Internet Explorer 8.0 gaat het helemaal fout met de spry menubalk.

In Firefox komen uitschuifmenus netjes direct onder het hoofdmenu item.

In IE komt het uitschuifmenu heel scheef eruit, een heel stuk naar rechts, daarnaast worden links erin blauw weergegeven als er op geklikt wordt.

ik denk dat er ergens een fout moet zitten in de css file (SpryMenuBarHorizontal.css)

ik kan alleen niet ontdekken waar de fout in de css zit, heb al verschillende waardes ingevuld bij z-index en dergelijke

(het blauw weergeven lijkt wel gewoon een fout onder de a:visited{ denk ik, moet ik dat alleen in stellen in de normale stylesheet van site of in de sprymenubarhorizontal.css

u kunt op de site zien wat ik precies bedoel: http://www.rrsvsnoopy.nl
(heb zelf FF 3.5 en IE 8 geprobeerd onder XP en Vista)

de css bestanden kan ik evt ook mailen als u daar makkelijk de fouten uit kunt halen

Erik Dekker Netherlands

12-11-2009 08:04 #

@Erik Dekker - sorry, hiervoor schiet de tijd te kort om dit op detailniveau uit te zoeken. Ik denk dat je deze vraag het beste op een algemeen Dreamweaver- of Adobe-forum kunt stellen.

Zie eventueel ook www.kassenaar.com/.../...r-krijg-ik-antwoord.aspx.

Ik hoop dat je hier begrip voor hebt,

Peter

12-11-2009 12:54 #

Vol goed moed aan de slag gegaan met uw boek, erg leuk!
Ik heb niet hele blog gelezen, sorry, misschien ten overvloede; staat er wellicht een fout  op pagina 313 Het menu instellen via Eigenschappencontrole onder punt 3;
Typ in het vak Algemeen, moet dat niet zijn Typ in het vak Koppeling?

Nympha Netherlands

12-11-2009 12:56 #

in aanvulling op vorig bericht; als hier idd het vak Koppeling wordt bedoeld, moet het teken # dan blijven staan (staat reeds in het vak)?

Nympha Netherlands

12-11-2009 02:37 #

Beste Peter,

Bedankt voor je reactie op mijn bericht over het sjabloon en de (ontbrekende) achtergrondafbeeldingen. Ik heb de afbeeldingen in een centrale map 'images' staan en toch geeft DW ze niet weer in een pagina gebaseerd op het sjabloon. Het enige 'vreemde' dat ik heb kunnen ontdekken, is dat in de code van het sjabloon een vrij korte verwijzing naar de betreffende afbeelding staat (../images/achtergrondafbeelding.jpg) en in een nieuwe pagina gebaseerd op het sjabloon staat een hele regel tekst beginnend met file:///C|/Documents and Settings... Ik weet niet of dat nog een verschil maakt? Ik kan de code overigens niet aanpassen omdat het in een onbewerkbaar deel van het sjabloon zit.

M.v.g.

Linda Netherlands

15-11-2009 08:46 #

Hallo Peter,
Ik heb inmiddels via Fireworks een fotoalbum aangemaakt daar werden de foto's wel herkend. Je oplossing om te kijken naar ;
@Jaap - weet je zeker dat de Keuzelijst/menu met bestandstypen wel is ingesteld om .jpg-bestanden te laten zien?

omdat ik de genoemde keuzelijst/menu niet niet kon vinden. Kun je hier nog iets duidelijker over zijn zodat ik het de volgende keer via dramweaver kan doen?
M.v.g.

Jaap

19-11-2009 04:02 #

Beste Peter,

Ik ben bezig met het maken van een website. Maar ik krijg vrij snel een scrollbar aan de rechterkant te zien op de website. Zie maar op www.cras.nu/dn/silent.htm. De pagina is nog lang niet aan het eind en hij geeft nu al een scrollbar.

Uiteraard heb ik het eerst geprobeerd om het merendeel met Dreamwaver-site te  te maken, maar daarmee kreeg ik een scrollbar aan de rechterkant.

Toen heb ik het geprobeerd door de Sidebar samen te voegen met de Maincontent en daar zelf een tabel van gemaakt (in de hoop dat dit het zou oplossen, maar helaas).

Ik heb de breedtemarges op 100% gezet. Kan het hieraan liggen (lijkt me stug, want het probleem zit hem in de scrollbar aan de rechterkant, dus gaat het om de hoogte.

Uiteraard zou ik het liefst met die "sidebar" willen werken, want daarmee kan ik veel meer stand

Kunt u hier een tip voor geven?

Alvast enorm bedankt voor uw reactie,

Joris

Joris Netherlands

25-11-2009 09:37 #

@Joris - Het ligt niet aan de breedtemarges, ik denk dat de horizontale scrollbalk het gevolg is van de inhoud die je in de linker kolom hebt geplaatst (in de cirkels)?

Deze lijken mij zodanig hoog dat al snel een schuifbalk wordt getoond. En: als ik het browservenster vergroot (verhoog) zodat alle inhoud er weer in past, verdwijnen bij mij de schuifbalken aan de rechterkant ook.

Kortom: de schuifbalk rechts, is het gevolg van de hoogte van je kolom links...

Peter

09-03-2010 08:33 #

Dreamweaver CS. Betreft hfdst 13 blz 314. Ik krijg punt 3, klik ook op Bijwerken... niet te zien.
Waarschijnlijk hierdoor is het voor mij ook niet mogelijk om verder te gaan met het vervolgen van het menu.
Wat doe ik fout?
mvg Ron van Gool

Ron van Gool Netherlands

31-03-2010 02:09 #

Hallo allen,

Vanaf vandaag kun je dit boek ook online lezen op www.yindo.nl/YindoReader.aspx?book=9789059403789.

Je kunt (gratis) een voorbeeldhoofdstuk lezen en -na registratie- eventueel toevoegen aan je persoonlijke boekenplankje.

Zo hoef je je boeken niet meer telkens mee te zeulen, maar zijn ze altijd online beschikbaar Wink.

peter Netherlands

27-04-2010 02:37 #

Hallo allen,

Ik ben momenteel bezig met het schrijven van het Handboek Dreamweaver CS5 (de opvolger van dit boek). Jij kunt helpen dit Handboek beter te maken, door te laten weten wat je van het Handboek Dreamweaver CS4 vond.

*) Welke onderdelen kunnen wat jou betreft in het nieuwe boek wel achterwege blijven?

*) Welke onderdelen heb jij in het boek gemist en moeten volgens jou in een nieuwe uitgave worden toegevoegd?

*) Moeten er meer of minder praktijkoefeningen komen?

Al je opmerkingen zijn waardevol en kunnen helpen bij een verbeterde nieuwe versie van het boek. Schrijf een berichtje onder dit blog of neem 1:1 contact met me op via e-mail (info@kassenaar.com).

Bedankt voor jullie input!
Peter Kassenaar.

peter Netherlands

06-05-2010 05:01 #

Peter,

Een machtige goeie handleiding,zeer duidelijk en mooie voorbeelden!
Kan er alles uithalen wat ik nodig heb voor mijn website in wording.
De site is nog niet klaar, want ik zit met 1 probleempje.
Wanneer ik een Flash bestand plaats van een fotoalbum (swf), gemaakt in Fireworks CS4 zie ik geen enkel beeld van de foto's, alleen een wit vlak.
Wanneer ik jou voorbeeld van de akker plaats laat ie alle 3 plaatjes keurig zien.

Wat doe ik hier verkeerd?

Albert

Albert Netherlands

04-06-2010 12:33 #

hallo Peter,

Kan ik ergens de uitwerkingen van de oefeningen (en dan bedoel ik de tekstvragen) downloaden?

groet,
Karin Gilbert

Karin Gilbert Netherlands

04-06-2010 01:09 #

@Karin Gilbert - Nee, helaas. Deze zijn geschreven 'ter oefening van de lezer'. Letterlijk Wink.

De achterliggende reden is onder meer dat veel docenten deze oefeningen gebruiken voor hun leerlingen/studenten en graag willen dat deze zelf hun armen uit de mouwen steken.

<anekdote>
Daarnaast wil je niet geloven hoeveel mailtjes van leerlingen (vaak vol spelfouten) ik al heb gehad waarin iets staat als 'ik ben docent op school XYZ, wilt u mij de uitwerkingen van de oefeningen sturen?'
</anekdote>

Vandaar dus.

Peter Netherlands

04-06-2010 01:10 #

Smile ok begrijpelijk

Karin Gilbert Netherlands

04-06-2010 01:35 #

Hallo Peter,

Bij het maken van een sjabloon op basis van een voorbeeldpagina krijg ik niet de vraag waar ik het css bestand wil opslaan. De css-code wordt bij mij gewoon in de code van de pagina gezet. Kan ik daar ergens een voorkeur voor opgeven dat ik wel de vraag voor een apart css-bestand krijg?

groet,
Karin Gilbert

Karin Gilbert Netherlands

04-06-2010 01:42 #

@Karin Gilbert - zie verder naar boven in deze pagina (dezelfde vraag op 04-03-2009, en mijn antwoord daarop van 06-03-2009).

Bedankt allen voor het melden - in het nieuwe boek (Dreamweaver CS5) wordt dit punt duidelijker beschreven!

Peter Netherlands

07-06-2010 01:35 #

Hallo Peter,

Op pagina 195 onderaan wordt uitgelegd hoe je een sjabloon aan een pagina kan koppelen. Ik heb als ik op Edit klik geen optie die "templates" heet en heb dus geen idee welke optie ik daar moet kiezen.

Ik hoor snel wat van je te horen.

groet,
Karin Gilbert

Karin Gilbert Netherlands

15-08-2010 06:44 #

Hallo Peter,

Heb net je boek aangeschaft en ben al aardig op weg. Werkte eerst met frontpage dus dit is wel even wennen.

Wat ik me afvraag is of in jou boek CS4 ook uitgelegd wordt hoe te werken met php formulieren, zodat mensen wat op je site in kunnen vullen zodat dat als formulier naar je email gestuurd kan worden?  Of kan ik dat ergens op internet vinden ?

Ik hoor graag van je !

Nick

Nick Netherlands

Reacties zijn gesloten