01december

Het Multimedia Event (HME) 2008 – deel 1/2

Van 28 tot 30 november 2008 werden de HCC-dagen gehouden. Ik moet eigenlijk zeggen, de voormalige HCC-dagen. Want na een jaar afwezigheid is de grootste computerbeurs van het land in een ander jasje teruggekeerd. Onder de noemer Het Multimedia Event 2008 vond in de jaarbeurshallen te Utrecht het evenement plaats.

Samenvatting: De HME is wat mij betreft een succesvolle opvolger van de aloude HCC-dagen. De nieuwe organisatie, inhoud en aankleding bieden een bredere basis dan alleen de computerachtergrond die de HCC vroeger inbracht. Het aanbod was breder en gevarieerder dan voorheen, ofschoon het thema Games verreweg het best vertegenwoordigd was. Wel was het aanbod van thema's op de beursvloer versnipperd en was het soms zoeken naar exposanten die de 'kleinere' thema's vertegenwoordigden (mobile life, career). Een bundeling van thema's in bij elkaar horende hallen en/of paviljoens zou de herkenbaarheid van de thema's voor de bezoeker nog vergroten.

Ik was aanwezig op vrijdag 28 november. In twee bij elkaar horende blogberichten doe ik verslag van mijn aanwezigheid en mijn bevindingen gedurende de dag.

 

Survivor – Eye of the Tiger (04:28) met de Guitar Hero band op het hoofdpodium (het applaus zit in de game ingebakken, was niet afkomstig uit het publiek :-).

Geschiedenis

De HCC-dagen hebben een lange geschiedenis. Ik weet niet precies wanneer de eerste editie werd gehouden (1981?) maar in elk geval ben ik sinds circa 1989 vrijwel jaarlijks naar Utrecht afgereisd. Eerst als student, later als hobbyist, weer later uit puur zakelijke motieven (ik was dan als auteur aanwezig op de stand van de uitgever, waar ik lezers te woord stond en boeken signeerde).

De topjaren waren denk ik 1993-1999. Maar langzamerhand kwam de klad er in. Het aantal bezoekers liep terug, de beurs was niet toonaangevend meer. Steeds meer grote fabrikanten lieten op de HCC-dagen verstek gaan. Het was vooral een koopjesbeurs geworden, veelal gevuld met Duitse en Taiwanese (?) handelaren. Dieptepunt waren denk ik de edities 2005 en 2006, waarbij veel te weinig kraampjes met veel te veel tussenruimte waren opgesteld. De gangpaden met beursdeelnemers lieten angstig lege plekken zien. En waar je in eerdere jaren flink met je ellebogen moest werken om langs de kraampjes te kunnen schuifelen, kon je nu in alle rust een praatje maken met de exposanten. Ze hadden toch niets te doen. Rolstoelers konden ongehinderd van links naar rechts door brede en lege gangpaden rollen.

Dat was en triest gezicht.

De organisatie had dat destijds al wel in de gaten, maar was niet bij machte het tij te keren. Er werd aansluiting gezocht bij de zich ontwikkelende gamemarkt, maar op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat je binnen de beursvloer apart 5 euro extra entree moest betalen om het games-deel te bezoeken. Een aanfluiting. Vanuit de HCC-afdelingen (van oudsher de kurk waar de beurs op drijft) was er veel onvrede over de manier waarop stands verdeeld werden. De exposure die de vrijwilligers kregen (ze werden weggedrukt door het commerciele geweld) was een knelpunt en de afdrachten die de HCC-afdelingen en -groeperingen moesten doen om een stand te huren werden alom als belachelijk ervaren.

Ik denk dan ook dat het een goed idee was om de editie van 2007 te laten vervallen en een jaar later met een aangepaste formule het opnieuw te proberen. Ondertussen heeft de HCC intern ook een groot aantal wijzingen ondergaan.

Dit jaar zou alles anders zijn

Was dat ook zo?

Registratie en toegang

Een verschil is in elk geval dat iedereen nu een toegangsprijs moest betalen. Vroeger hadden HCC-leden gratis toegang (desgewenst zelfs voor alle dagen), maar door de gewijzigde opzet (HME is meer dan alleen de HCC-dagen) zal dat wel niet meer haalbaar zijn geweest. HCC-leden kregen wel korting, zodat je voor EUR 7,50 naar binnen kon. Dat lijkt mij een redelijk bedrag, gezien het gebodene (zie ook verderop). Als iemand geen korting kon krijgen en zijn kaartje aan de kassa moest kopen, was hij EUR 20,- kwijt. Dat lijkt mij dan weer een tamelijk fors bedrag. Maar dat zal ieder voor zich moeten afwegen.

De registratieprocedure en het aanschaffen van de e-tickets is ook uitbesteed aan een commercieel bedrijf. Dat verliep vlekkeloos in mijn geval. Het vooraf online kopen en uitprinten van je eigen toegangskaart was eenvoudig. Ook de toegangscontrole verliep soepel. Geen lange wachtende rijen als je al een toegangsbewijs had (een print met barcode), voldoende kassa's om alsnog een kaartje te kunnen kopen.

Foto 1: Hoofdpodium na binnenkomst

Het was duidelijk te zien dat de organisatie ook niet meer rekende op de komst van de 110.000+ bezoekers uit de hoogtijdagen. Er was geen grote tent ingericht op het voorterrein bij de jaarbeurshallen. Een goede keuze, want er trok inderdaad geen onafzienbare en ononderbroken stroom bezoekers vanaf het NS-station naar de jaarbeurs. Er waren geen karretjesverkopers op de parkeerplaats, geen flyerende studenten. Genoeg plek op de parkeerplaats zelfs.

Foto 2: Het hoofdpodium

Thema's

HME was opgezet rond een aantal thema's:

  • Home computing
  • Digital Imaging
  • Audio en video
  • Mobile Life
  • Hardware Info
  • Gaming
  • Careers

Doelstelling was dus om alle typen media waar een gemiddeld huishouden anno 2008 zo goed als dagelijks mee in aanraking komt een plekje te geven. Als dit zo prominent geadverteerd wordt, onderzoek ik natuurlijk of dit op de beursvloer ook daadwerkelijk tot zijn recht komt.

In elk geval waren deze thema's niet 1-op-1 vertaald naar bij elkaar pleinen in de hallen. Dus niet een hal met Gaming, een hoekje met Career-mogelijkheden, een paviljoen voor het thema Mobile Life, enzovoort. Tenminste, niet consequent.

Gaming

Gaming was eigenlijk (samen met het marktgedeelte) het grootste thema van de HME. Letterlijk overal konden games worden gespeeld, kon je over games discussiëren of gamestijdschriften doorbladeren. Er was een groot plein met tientallen Xbox'en (uiteraard opgesteld in de vorm van....een X).

Foto 3: Guitar Hero jamming op het hoofdpodium

Ook was er een supergroot Free Gaming Area waar je in een LAN-party achtige setting allerlei schietspellen kon spelen. Ik ben niet thuis in dit genre en kan dus met geen mogelijkheid zeggen wat ik zag als ik weer op een beeldscherm een woest zwiepende kogelregen voorbij zag trekken.

Foto 4: Geen idee welke game ze hier spelen, maar het was erg intensief...

Wat ik wel zag was dat de hardware hiervoor uitstekend verzorgd was. Superieure Dell XPS-machines (werkelijk bákbeesten; steekkarretje meenemen als je deze machines wilt meenemen naar een LAN-party), voor iedereen een 24"-monitor en een snelle netwerkverbinding.

Positief vond ik dat op diverse plaatsen in de hallen grote borden stonden waarop werd uitgelegd dat niet alle games-machines voor iedereen geschikt waren. Er was uitleg over de PEGI-leeftijdcodes als 3+, 12+ en 17+. De organisatie nam hierin haar verantwoordelijkheid.

Foto 5: Leeftijdsaanduidingen bij betreden van de gamesvloer

Ook op het hoofdpodium werden meerdere keren per dag live gameswedstrijden gehouden (en Guitar Hero demonstraties gegeven; ook een game). In de andere hallen stonden racesimulatoren opgesteld bij tal van kraampjes.

Foto 6: Xbox 360 had de meeste exemplaren op de beursvloer staan…

Foto 7: ... Maar Playstation had weer mooiere dames ingehuurd'

Ik denk dat het niet overdreven is om te stellen dat Games het best vertegenwoordigde thema op de HME was.

In de gameshal profileerden MSI en Asus zich als echte gameshardware-fabrikanten met stands met snelle notebooks en onstage gameswedstrijden tegen een professionele (uit Zweden ingevlogen) gamer. In weer een of andere shooter-game. Het maakte in elk geval veel lawaai.

Ook leuk: er werden ook nog gewoon fysieke spellen gespeeld. Everest Poker had achter in de zaal een aantal tafels opgesteld waar iedereen kon aanschuiven voor een pokertoernooi. Volgende keer ook het bordspel Kolonisten van Catan maar meenemen?

Foto 8: Games IRL: pokertoernooi

Game computer museum

Werkelijk fantastisch vond ik de aanwezigheid van het game computer museum. In een ruime stand werden gameconsoles vanaf de beginjaren rond 1970 tot heden gepresenteerd. Walking down memory lane. Zo zag ik bijvoorbeeld ook een werkend exemplaar van Vortex (Vertex?) game, een spaceshooter uit 1983.

Foto 9: Games computer museum

Dat was mijn allereerste persoonlijke game-ervaring. Op het plein voor het gemeentehuis in Hengelo bij speelgoedwinkel Mickey was een exemplaar opgesteld in een arcadekast om (gratis!) te testen. Vele uren heb ik daar na schooltijd doorgebracht. En daarna bijna 25 jaar niet meer gezien en nog maar zelden aan gedacht. Tot vandaag. Ach, de nostalgie van een zwart scherm met blauwe lijnen, een pook en een knop om te schieten...

Ook andere klassieke games (Donkey Kong! Super Mario op de NES!) stonden speelklaar opgesteld. Andere hard- en software stond met duidelijke beschrijving uitgestald in vitrines. Een fantastische stand. Fantastisch.

Foto 10: De hier opgestelde games waren in veel gevallen ouder dan de bezoekers die ze bekeken...

Foto 11: Atari 2600, Nintendo Entertainment System, Sega Dreamcast, handheld Donkey Kong-games, alles was vertegenwoordigd in het museum

Vervolg in deel 2.

-- Peter Kassenaar
28-30 november 2008

Reacties zijn gesloten