04december

Ik maak ook geen vrienden de laatste tijd…

Tags: | Categories: Algemeen
E-mail | Permalink | Reacties (4) | Post RSSRSS comment feed

Soms lacht alles in het leven je toe. Je stapt fris en uitgerust uit bed, op straat wordt je wuivend begroet en handenschuddend wandel je je kantoor binnen.

Soms gaat het allemaal wat minder.

Misschien heb je deze eerdere blogpost gelezen over de NDA bij de Apple TechTalk voor de iPhone, een kleine maand geleden in Delft. Nog geen 24 uur later lag er al een mailtje in mijn postvak waarin Apple Nederland aangaf graag even een onderhoud te willen hebben over het betreffende bericht.

En begin deze week heb ik in een onbewaakt ogenblik een nummer van de band Coldplay 'saai' en 'ongeinspireerd' genoemd in een drieregelig commentaartje op YouTube. Wel, dat heb ik geweten.

Tientallen reacties; uiteenlopend van het advies 'mentale begeleiding' te zoeken tot regelrechte doodsbedreigingen. Ik ben misschien naïef, maar de internetgemeenschap verbaasd me opnieuw in hoge mate. Het aloude begrip flamewar is kennelijk nog niet uitgestorven (ofschoon mijn bericht natuurlijk helemaal niet als flame bedoeld was. Ik wilde gewoon even zeggen dat ik dit toevallig niet zo'n leuk liedje vond, ze hebben betere nummers geschreven). Flaming heeft zich zo te zien alleen verplaatst van de kerkers van het internet (de nieuwsgroepen/usenet) naar de community-pagina's op social networking-sites.

Wat was er aan de hand? Ik heb even een screenshot gemaakt van mijn reactie bij de muziekvideo Clocks:

Toch niet zoveel bijzonders zou ik zeggen. Ik beledig niemand, zeg alleen dat ik het een saai liedje vind. Vervolgens geef ik ook nog een onderbouwing waarom ik dat vind. Toch nog redelijk neutraal zou je zeggen…

Maar de Coldplay-fans denken daar zo te zien anders over :-).

De reacties gaan nog even door:

Enzovoort, enzovoort.

Ook mijnYouTube-profielpagina (http://www.youtube.com/user/pkas06) staat inmiddels vol met beledigingen. Da;s dan wel weer jammer, want ik geloof niet dat ik die zelf kan verwijderen.

Een gebruiker heeft zelfs de tijd en moeite genomen een speciale haat-account voor mij aan te maken en heeft hier een videootje bij gemaakt (opvallend detail: waarom heeft hij niet het nummer Clocks als achtergrondmuziekje gebruikt :-).

Ongelofelijk, nietwaar? Ik bedoel, waar gaat dit nu helemaal over? Er zijn dus echt mensen die niets beters te doen hebben met hun tijd dan dit soort dingetjes in elkaar te knutselen? Het verbaast, verbijstert en amuseert me tegelijkertijd. Die bedreigingen zijn uiteraard niet serieus te nemen, maar ik kan me nu misschien een heel klein beetje indenken hoe personen zich moeten voelen die echt aan serieuze bedreigingen blootstaan. Dat is niet fijn.

Ik ben tenminste alleen maar een 'cocksuking tard', een 'motherfuker' en een 'werido'. Tja.

Coldplay mag ondertussen blij zijn. Met zulke fans heb je geen vijanden meer nodig…

-- Peter Kassenaar
04 december 2008.

Reacties

04-12-2008 12:42 #

Dat zijn natuurlijk kinderen, van een jaar of 14, 15, die zich direct aangevallen voelen als hun favoriete bandje wordt aangevallen.
Allemaal erg zielig inderdaad.

Jaap Knasterhuis United States

09-12-2008 10:19 #

Ik heb ben ook wel eens "geflamed", maar nog nooit op deze manier. Tsja, wat moet je zeggen van mensen die bij het schelden zelfs de lelijke woorden niet goed kunnen typen? Maar een speciaal hate-account maken vind ik walgelijk. Hoe kwetsend kan je worden! Op het moment dat je al je tijd en energie er in steekt om iemand te beledigen om een liedje (hebben ze de zin "they have great potential" eigenlijk wel gelezen?) , weet je dat je leven nutteloos is. Wel enig dat iemand in tenenkrommend engels beweert dat je zelf "niets in het leven bereikt hebt". Ik ben blij dat jij er om kan lachen, ik kan het namelijk niet.

Marko Netherlands

11-01-2009 10:01 #

pff oh dit zie ik zoveel op youtube, je word er soms niet goed van, ik doe al geen moeite meer om commentaar te geven op muziekvideo's want er zijn snel zat kinderen die er bovenopzitten .. ook als je het een keer wel goed vind is er wel een groep die het daar niet mee eens is. ik weet dat het internet een vrij medium is maar soms zou je toch een IQ test willen voorstellen, met daaraan gelinkt een spellingstest alvorens mensen het recht krijgen om een commentaar te plaatsen bij een video. of als reactie op andermans reactie.
je kunt in ieder geval het profiel blokkeren van diegenen die het nodig vinden om je profiel te bevuilen met slecht met hoofdletters besmeerde zinloze commentaren ;)

Pim ter Doest

15-02-2009 10:15 #

Ha die Peter. Inderdaad een bijzonder staaltje pesterij. Je bent net zo oud als ik en kunt daarom best vergeten hoe wreed en agressief tieners kunnen zijn. Ik zou het maar zien als interessant sociaal experiment: kennelijk gaan weldenkende volwassenen niet zo goed samen met een hoop Coldplay-fans Smile

Michiel Ybema United Kingdom

Reacties zijn gesloten