27januari

Komt er een forum op kassenaar.com?

Met enige regelmaat ontvang ik mailtjes van lezers waarin ze een vraag stellen over een van mijn boeken. En vaak wordt er dan ook – soms terloops – een andere vraag gesteld:

"Kunt hierover misschien een forum maken op uw website?"

Mijn antwoord is dan meestal kort. En de volgende keren kan het nog korter, want dan verwijs ik gewoon naar dit blogbericht :-).

Ja, ik *kan* wel een forum maken op mijn website.

Maar ik doe het niet.

Begrijp me niet verkeerd, ik zie zeker de meerwaarde van een forum wel in. Immers, er worden regelmatig dezelfde vragen, of in elk geval soortgelijke vragen gesteld. Het zou makkelijk zijn als deze in een forum-vorm beschikbaar zijn als naslag voor nieuwe bezoekers. Toch plaats ik geen forum op deze site, onder meer om de volgende redenen.

  • Er zijn al tal van forums die veel beter en uitgebreider en dieper op onderwerpen in gaan dan op deze site ooit zal kunnen. Denk aan de forums van Adobe, Microsoft, Apple en allerlei tijdschriften zoals Computer Totaal, PCM en Computer Idee om maar een willekeurige greep te doen.
  • Het plaatsen van een forum is niet moeilijk. Er zijn genoeg open source forum-oplossingen beschikbaar. Maar dan begint het pas. Je moet de fora bijhouden, reacties monitoren, zelf bijdragen schrijven, gebruikersbeheer plegen, enzovoort, enzovoort. Daar heb ik geen tijd voor. Er moet ook nog gewoon gewerkt worden…
  • Niets staat zo sneu als een forum waarop bijvoorbeeld 10 onderwerpen worden aangeboden en waarvan er vervolgens maar drie of vier zijn gevuld. Met vier of vijf bijdragen. Die elk al weer een paar maanden oud zijn... Beter geen forum dan een slecht forum als visitekaartje.
  • Forums worden naar mijn ervaring slecht gebruikt door lezers. Als ze na één of twee keer klikken het antwoord op hun brandende vraag niet vinden (laat staan dat ze proberen de zoekfunctie te gebruiken op een forum), krijg ik alsnog een mailtje met dezelfde vraag. Dubbel werk dus.

Wat dan wel?

Als iemand vragen of opmerkingen heeft over een boek, of op deze site besproken techniek, dan kun je deze direct onder het bericht plaatsen via een commentaar. Ik probeer hier altijd op te reageren, en de antwoorden zijn leesbaar voor iedereen die de site bezoekt. Commentaren van lezers worden ook geïndexeerd door de zoekfunctie (rechtsboven op deze site), zodat je altijd gewoon op trefwoord kunt zoeken.

Blogberichten die hiervan een goed voorbeeld geven, zijn bijvoorbeeld het bericht over het Handboek Dynamische websites en VMWare Fusion installeren op Mac OS X. Maar ook bij tal van andere blogberichten op deze site zijn een of meerdere commentaren geschreven door lezers. Met een vinkje bij je commentaar kun je aangeven of je een mailtje wilt ontvangen als iemand een nieuw commentaar schrijft bij hetzelfde bericht.

Voel je ook vrij om zelf opnieuw te reageren, als iemand anders een vraag stelt waarop jij toevallig het antwoord weet. De twee hiervoor genoemde berichten geven hiervan een goed voorbeeld.

Conclusie

Ik hoop dat ik zo duidelijk heb gemaakt dat er – in elk geval voorlopig – geen forum op deze site zal verschijnen ter ondersteuning van mijn boeken, artikelen of andere werkzaamheden. Wel kun je altijd een berichtje achterlaten bij een blogpost. En: maak gebruik van de zoekfunctie! Hij is ervoor.

Bedankt voor het lezen,

Peter Kassenaar
27 januari 2009

Reacties

24-02-2009 10:03 #

Beste Peter, Complimenten voor het schitterende boek DreamWeaver CS4! Loop alleen tegen het probleem op dat als ik in het begin een template open deze in het midden van mijn scherm gepositioneerd is en vrij klein is t.o.v. de plaatjes in het boek. Heb van alles geprobeerd om dit te veranderen, maar zonder succes. Moet ik de template verplaatsen, vergroten of verkleinen alvorens ik daar een homepage van maak. Of moet ik dat bij de van de template gemaakte homepage doen?!
Beide dit lukt mij trouwens niet. Graag wat uitleg als het kan.
Vriendelijke groet, David  

David Dirksen Belgium

11-05-2009 10:19 #

Hallo Peter, ik heb alle pagina's gemaakt en heb alle probleempjes door zoeken en proberen opgelost.. Op eentje na.. Ik krijg geen foutmelding als ik registreer op de site, ik krijg zelfs de melding dat er een email wordt verstuurd naar opgegeven adres. Echter dat mailtje komt nooit aan. Waar ga ik de fout in?

Peter de Reus Netherlands

05-11-2009 09:41 #

kan men de stage van flash cs4 transparant maken?

de spiegeleer Belgium

Reacties zijn gesloten