16maart

Handboek Flash CS4

Vandaag (maandag 16 maart 2009) is mijn Handboek Flash CS4 verschenen. Het boek is juist van de persen gerold en op dit moment vindt de bevoorrading van de winkels plaats. Binnenkort zal het handboek dus bij alle boekwinkels (online en offline) leverbaar zijn. Details voor online bestellen staan onderaan dit bericht.

Het Handboek Flash CS4 bespreekt het maken van interactieve animaties en Flash-projecten voor gebruik in de stand-alone Flash Player en op het web. Het boek is gericht op de beginnende Flash-gebruiker en veronderstelt geen voorkennis van eerdere versies van Flash.

Specificaties

 • Boek, paperback, 448 pagina's, Nederlands
 • Geschikt voor de Nederlandstalige en Engelstalige versie van Flash CS4
 • Geschikt voor Windows en Mac OS X
 • ISBN-13: 9789059403871
 • Prijs: EUR 24,90
 • Lees een voorbeeldhoofdstuk bij Yindo 

Van de flaptekst

"Flash CS4 is het ultieme gereedschap om professionele en gelikte (web)applicaties te ontwikkelen. Dankzij de brede ondersteuning door alle populaire browsers en uit-gebreide mogelijkheden voor mobiele apparaten is Flash hét ontwikkelgereedschap bij uitstek geworden. In het Handboek Flash CS4 laat Peter Kassenaar u uitgebreid kennismaken met de mogelijkheden van dit krachtige pakket. U leert hoe u tekent, kleurt, animeert en publiceert. Tevens maakt u kennis met de achterliggende programmeertaal ActionScript en leert u werken met Adobe Device Central. Aan de hand van helder beschreven theorie en praktische workshops hebt u het programma in no-time onder de knie."

Beknopte inhoudsopgave

Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • Kennismaken met Flash CS4
 • Objecten tekenen en bewerken
 • Werken met kleur
 • Teksten toevoegen
 • Flash-symbolen gebruiken: afbeelding, knop en filmclip
 • Werken met filters
 • Animaties maken met Inverse Kinematics
 • Animeren met de bewegingseditor
 • Tweening en de tijdlijn
 • Knoppen en ActionScript 3.0
 • Gluid en video gebruiken
 • Flash-applicaties publiceren voor het web en mobiele apparaten

Oefenbestanden

In het boek staan tal van workshops om ook daadwerkelijk met Flash aan de slag te gaan. Het is typisch een boek om naast het toetsenbord te leggen en zelf mee te oefenen. De oefenbestanden zijn te downloaden als één groot zip-bestand. Hierin staan de afzonderlijke zipbestanden met de oefenbestanden gerangschikt per hoofdstuk.

FlashCS4Oefenbestanden.zip (16,7 MB)

Heb je het boek gelezen en heb je er opmerkingen over ter verbetering van een eventuele volgende druk? Of wil je andere lezers laten delen in je ervaringen? Laat dan een berichtje achter.

Bestellen

-- Peter Kassenaar
16 maart 2009

Reacties

05-04-2009 10:19 #

Beste Peter, Mijn complimenten voor wederom een helder boek van jouw hand.
Groeten David

David

13-04-2009 10:55 #

man, je boek is fucking geweldig! reken maar dat ik het actionscript koop zodra ik het uit heb!

marnix Netherlands

14-04-2009 08:46 #

@Marnix - LOL, bedankt. Ik doe mijn best.

Ter info, over ActionScript: op dit moment is het Handboek ActionScript 2.0 & 3.0 nog verkrijgbaar. Dit gaat voornamelijk over AS 2.0 (AS 3.0 was nog maar net verschenen toen dit boek klaar was). Medio winter 2009/2010 verschijnt een nieuw boek over ActionScript, dit zal geheel over AS 3.0 gaan.

Peter Netherlands

29-04-2009 11:27 #

In de oefenbestanden zitten niet de "xxstapxx.fla" bestanden. Of zit ik verkeerd te zoeken

alms

11-05-2009 05:57 #

Beste peter,
Pas geleden heb ik jouw boek gekocht in Zeeland. Je kan je registreren op vanduurenmedia.nl zodat ik om de 2 maanden tips en trucs van je krijg.(dat weet je zelf vast ook wel =D) maar in mijn boek zat geen registratienummer!
weet jij meer? ik heb  al een mailtje naar vanduurenmedia gestuurd...

Je boek is trouwens helemaal geweldig en het is weer heel duidelijk. Ik heb ook al je boek "basiscurus Flash actionscript"  maar ga zeker weten je nieuwe boek kopen die in de winter uitkomt!

Alvast Bedankt!

niels Netherlands

11-05-2009 09:59 #

Beste

Ik ben een student aso wetenschappen 16 jaar. Ik ben bezeten van de pc, website's, etc... Ik wil ook kunnen werken in flash !
Mijn vraag is nu hoelang doe je er zo ongeveer over het boek uit te hebben en kan je dan eigenlijk goed applicaties bouwen? Kun je je zelf dan al beschouwen als prof?

En zit er bij deze (flash, dreamwaver,...) verschil in??

Alvast bedankt

Mvg

Thomas Clauwaert

Thomas Belgium

12-05-2009 07:35 #

@Niels - Het is zo te zien inderdaad een fout dat de registratiecode niet in het voorwerk van het boek zit. Ik, of de uitgever zal via e-mail nader contact met je opnemen zodra ik meer weet. Indien nodig zal ik er ook even een apart blogbericht aan wijden.

@Thomas - hoe lang je over het boek doet, hangt natuurlijk helemaal van je eigen tempo, je instapniveau en leersnelheid af. Als je een week lang alleen maar Flash doet, ben je wel door het boek heen. Maar als je elke dag een of twee uurtjes leest en daarbij nog oefent, dan moet je op enkele weken rekenen. Het zelf oefenen vind ik altijd het leukste, maar duurt ook het langst. Je probeert van alles, en dan ontdek je weer een zijstap, of iets lukt net niet, en dan ben je weer tijden op Google aan het zoeken... kortom: het is lastig om een exact antwoord te geven.

Als je het Flash-boek uit hebt, ben je zeker nog geen professional. Daarvoor schiet de ruimte in het boek te kort. Maar wat je *wel* weet (en dat is erg belangrijk), is hoe de opbouw, structuur en mogelijkheden van een Flash-project in elkaar zitten. Dan kun je van daaruit zelf verder studeren met de forums en tutorial-sites op internet. De getoonde trucs en technieken kun je dan zelf snel op waarde schatten en in het juiste kader plaatsen.

Het leren van een 'context' is misschien nog wel een belangrijker leerdoel van het boek (en van het pakket Flash) dan een 'knoppencursus', waarbij je aan het einde precies weet met welke knop je een penseelstreek kunt maken, zonder te weten wat daar nu de toepassingen en voor- en nadelen van zijn.

Mijn boeken over Dreamweaver en Flash zijn in dat geval ongeveer hetzelfde opgebouwd. Altijd staan ze ook in het teken van het leren van de achtergrond bij het pakket.

Peter

13-05-2009 01:57 #

Beste Peter,

Bedankt ik vermoed dat ik het ga kopen of op zen minst eens zal lenen. Hopelijk kan ik na enkel weken toch al mijn mannetje staan.

Nogmaals Bedankt

Thomas Belgium

14-05-2009 04:02 #

Mooi boek. Maar de oefenbestanden zitten niet in de gedownloade zip. Kun je vertellen waar ik ze wel kan vinden?

Groet,
A.

A Netherlands

15-05-2009 08:00 #

@A - Ik heb de zip ter controle zojuist nog even gedownload. Alle bestanden lijken er in aanwezig te zijn?

Kun je het nogmaals proberen (zie bovenaan deze pagina, juist onder de artikeltekst)?

Laat anders even specifiek weten welke bestanden volgens jou afwezig zijn, dan kan ik het zip-bestand bijwerken.

Peter Netherlands

15-05-2009 11:39 #

Hoi Peter,
Ik mis tot nu toe (ik heb gelezen tot blz. 53):
blz.43: h02_stap05.fla
blz 48: h02_stap07.fla

m.vr.gr.
Anna

Anna Netherlands

29-05-2009 03:08 #

Ik heb jouw goed geschreven boek Flash 8 gelezen. Heeft het zin om nog het boek voor CS4 te kopen? Maw is het voldoende uitgebreid ook naar Actionscript toe omdat dit wat te beperkt was vond ik bij het boek Flash 8?

rombaut

30-05-2009 06:48 #

is it available in english ?? please

Sulumits Retsambew Indonesia

30-05-2009 10:21 #

Betreft oefenbestanden nogmaals (die ik nu voor de 2e keer gedownload heb):
De eindopdrachten zitten wel in de zip, maar de tussenstappen niet.
Als je een opdracht niet voor elkaar krijgt, is het handig om even te kunnen spieken in de uitwerkingen.

alms

02-06-2009 09:19 #

@Rombaut - De opzet van het boek over CS4 is gelijk gebleven ten opzicht van het boek over Flash 8. Veel oefeningen en schermafbeeldingen zullen je dan ook bekend voorkomen. Inhoudelijk zijn er echter wel grote verschillen. De meest in het oog springende zijn denk ik het nieuwe animatiemodel, het gereedschap Bones en het nieuwe ActionScript. Of dit boek interessant voor je is, kun je het beste beoordelen op basis van je huidige Flash-kennis (is die weggezakt? Dan kun je het beste opnieuw beginnen met het nieuwe boek) en door het bijvoorbeeld even door te bladeren in de boekwinkel. Als je aandacht vooral naar ActionScript uitgaat, dan is dit boek misschien interessanter voor je: www.computerboek.nl/.../...en_3_0_peter_kassenaar.

@Sulumits - No, the book is only available in Dutch.

@Alms - ik heb gezien dat inderdaad de tussenstappen ontbreken in de download-bestanden. Ik zal deze tzt opnieuw maken en toevoegen aan het zip-bestand. Hiervan zal ik dan een melding maken op deze pagina.

Peter

11-07-2009 01:39 #

er staat geen registratie nummer in dit handboek
hoe registreren?

de spiegeleer michel Belgium

13-07-2009 07:49 #

@Michel - in een deel van de oplage is inderdaad ten onrechte de registratiecode weggevallen. We hebben dit van meer lezers gehoord.

De juiste code is HBK-3456-2.

Ik hoop dat je hiermee een goede registratie kunt uitvoeren. (Tip: Doen! We hebben in de toekomst -medio najaar 2009- een interessant project voor alle boekregistreerders).

Onze excuses voor het ongemak.

Peter

20-07-2009 08:20 #

I am enjoying reading your blog, you know what ? i am using google translator to read you blog.. thank you

Sulumits retsambew United States

05-08-2009 11:33 #

Peter,
Prachtig, verstaanbaar voor een leek, maar kan mijn boek niet registreren.
Groetjes uit Belgie
Michel

de spiegeleer michel Belgium

24-08-2009 12:02 #

Hoi Peter,

Ik heb het boek Flash cs3 gekocht, maar het eerste hoofdstuk kan ik niet downloaden op je site.

Je schrijft fantastisch en ik heb ook interesse in actionscript 3.

Groetjes jenny

Jenny Netherlands

25-08-2009 09:06 #

@Jenny - bij het eerste hoofdstuk horen ook geen oefenbestanden! Daarom zijn ze niet te downloaden Smile.

Bedankt verder voor je complimenten; het ActionScript 3.0-boek zal hopelijk volgend voorjaar verschijnen.

Peter

12-09-2009 10:55 #

Ik heb met plezier je twee boeken van Flash CS4 en dan vooral Actionscript 2&3 doorworsteld maar wat ik niet terugvond is wat meer info over de compatibiliteit met bepaalde browsers.Bijvoorbeeld de compatibiliteit van loadMovie() en MovieClipLoader is uitstekend met vb. IE en Opera voor zowel de PC als via de internetprovider. Voor Mozilla ligt dit anders. Voor Mozilla werkt het uitstekend op je PC maar niet of helemaal niet via de webserver.Waar kan men hierover dan wel oplossingen vinden aub ?

rombaut Belgium

15-09-2009 09:11 #

@Rombaut - de compatibiliteit is niet afhankelijk van de browser! Immers: alle Flash-inhoud draait binnen de Flash Player (die op zijn beurt als plug-in binnen de browser draait).

Het is dus de versie van Flash Player die bepaalt hoe de ActionScript-opdrachten worden verwerkt.

Als AS-code in browser A wel goed werkt, maar in browser B niet, controleer dan of dezelfde versies van Flash Player zijn geinstalleerd, en controleer ook of je code correct is en de (externe) bestanden goed op de webserver zijn geplaatst.

Peter

18-09-2009 08:54 #

ik heb het boek net binnen en mijn eerste indruk is goed dus ik laat weten als ik verder ben.

groeten dennis slag

Dennis Slag Netherlands

14-10-2009 03:02 #

Kan ik een seintje krijgen zodra je AS3 boek te koop is?

Murk Netherlands

15-10-2009 07:55 #

@Murk - ik heb je e-mailadres genoteerd. Zodra het boek verkrijgbaar is, krijg je een berichtje.

@alle anderen: stuur me even een (prive) e-mailtje als je ook op deze lijst geplaatst wilt worden.

Als het goed is, verschijnt het Handboek ActionScript 3.0 in het voorjaar van 2010.

Peter Netherlands

15-10-2009 03:51 #

Peter,

Ik heb thuis de CS3 Premium Design versie van Adobe. Nooit iets met Flash gedaan. Wil met flash beginnen, liefst met huidige versie. Zijn er veel verschillen tussen CS3 en CS4 mbt flash (actionscript)?

Peter Witjes

16-10-2009 08:47 #

@Peter Witjes - de technische verschillen zijn niet zo groot. Hoewel in CS4 de nadruk veel meer ligt op ActionScript 3.0. In CS3 was ActionScript 2.0 nog de actuele versie.

De verschillen in de interface zijn aanzienlijk. Ook het animatiemodel van Flash is in CS4 heel anders. Ik zou je zeker afraden het Handboek Flash CS4 te gebruiken voor een eerdere versie. Dat gaat veel frustraties opleveren.

Probeer echt de titel te gebruiken die is geschreven voor de versie waar je mee werkt.

Peter Netherlands

02-12-2009 11:08 #

Ik twijfelde of ik het boek ga vragen voor kerst. maar nu ik al die overweldigende positieve reacties zie, weet ik het helemaal zeker! ik heb eerder boeken gelezen van u en dat was ook perfect uitgelegd

Luis Ernesto van Baren Netherlands

07-03-2010 12:56 #

Hallo mr kassenaar


Ik heb het boek "handboek Flash CS4" ook besteld, ( bij ECI )
en ben het nu aan het lezen.
Ik vindt het wederom een duidelijk boek,
(net als HTML voor beginners van academic services, ook een boek door jouw geschreven.)
Echter op bladzijde 16 bij "De flash werkomgeving" lijkt het alsof ik
nu standaard ook over een CD Flash zou moeten beschikken ??
Bedoel je hiermee, dat deze bij het boek geleverd had moeten zijn ?
Want ik heb alleen maar het boek gekregen (26,95 bij ECI ) zonder iets van een cd of code.  
Hoort er een cd bij het boek te zitten ? of kan ik die ergens bestellen ?
Mvg
A.Schouten
Zwolle.

A. Schouten Netherlands

08-03-2010 08:41 #

@A. Schouten - nee, in het boek wordt de officiele Adobe Flash-installatie cd/bedoeld. Bij het boek wordt geen cd-rom of dvd geleverd.

Alle oefenbestanden die bij het boek horen kun je downloaden op deze pagina.

peter Netherlands

08-03-2010 02:30 #

Bedankt voor uw reactie,

ik had verwacht dat er iets van een probeer versie/cd bij zou zitten.
Ik zag al dat het Flash CS4 pakket 714,- moet kosten.

en dat kan ik helaas niet opbrengen, ik zit in de ww en wilde in mn "thuiszit-tijd" nuttig gaan besteden..
Maar die oefenbestanden,.. ik neem aan dat je die alleen met Flash CS4 kan openen?? dus in dat geval kan ik niks beginnen :-(
Dan ga ik maar ff een kopie regelen,.. zit niks anders op Wink

A.Schouten Netherlands

08-03-2010 03:06 #

@A. Schouten - Er is bij Adobe een trial-versie van Flash te downloaden. Je hoeft dan niet direct het pakket aan te schaffen. Deze uitprobeerversie werkt 30 dagen onbeperkt. Alle voorbeelden en oefeningen uit het boek zijn hiermee goed te maken. Op

http://www.adobe.com/go/tryflash_nl

kun je de probeerversie downloaden.
In een volgende versie van het boek zal ik dit duidelijker onder de aandacht brengen, want ik zie dat die paragraaf in hoofdstuk 1 gesneuveld is in het redactieproces.

peter Netherlands

09-03-2010 12:37 #

Mooi, ik ga 'm gelijk downloaden,
Een maat van mij had ook het volledige pakket liggen, dat mocht
ik ook lenen.
Nou maar kijken of ik eindelijk eens een mooiere website kan maken,
dan alleen maar werken met basic html. :o)
Wederom bedankt voor de info mr Kassenaar.

A. Schouten Netherlands

31-03-2010 02:10 #

Hallo allen,

Vanaf vandaag kun je dit boek ook online lezen op Yindo: www.yindo.nl/YindoReader.aspx?book=9789059403871.

Je kunt (gratis) een voorbeeldhoofdstuk lezen en -na registratie- eventueel toevoegen aan je persoonlijke boekenplankje.

Zo hoef je je boeken niet meer telkens mee te zeulen, maar zijn ze altijd online beschikbaar Wink.

peter Netherlands

04-08-2010 12:47 #

Het boek flash cs4 leest lekker weg. De basis heb ik nu onder de knie. Bedankt.

vraagje.. is het handig om het boek AS2.0-3.0 alsnog door te lezen nu het boek as3.0 in het najaar uitkomt? Raak je door de twee versies niet door de war? Of kan ik beter even wachten op 3.0? alvast bedankt

Gr Gerry

Gerry Netherlands

Reacties zijn gesloten