15september

Upgraden naar Snow Leopard

snowleopard Nog voordat Microsoft Windows 7 uitbrengt, is Apple met een nieuwe versie van het besturingssysteem gekomen: Snow Leopard. Natuurlijk mag je het niet hardop zeggen, maar ook Snow Leopard is –evenals Windows 7 – meer een onderhoudsbeurt voor het huidige besturingssysteem dan een revolutionaire nieuwe versie.

Dat mag de pret bij analisten, programmeurs, bladen- en boekenmakers en bloggers (ja, ook ik) echter niet drukken en er worden weer talloze commentaren gewijd aan Snow Leopard en Windows 7.

Afgelopen weekend ontving ik de upgrade-dvd van Apple en vandaag heb ik de computer bijgewerkt. Een beeldverslagje van mijn bevindingen.

 

Upgrade uitvoeren

De situatie vooraf: Mac OS X 10.5.8 (Leopard) is actief

Afbeelding 1

 

Apple belooft dat na een upgrade van Leopard naar Snow Leopard er meer schijfruimte beschikbaar is. Het is hierbij bij mijn weten het eerste besturingssysteem dat minder ruimte nodig heeft dan zijn voorganger (overigens: Windows 7 is eveneens slanker dan Windows Vista, maar is zoals gezegd pas over een week of zes beschikbaar).

Dus: de ruimte op voorhand even noteren.

Afbeelding 2 

De installatie zelf starten is eenvoudig. Na het plaatsen van de dvd verschijnt automatisch het installatievenster. Dubbelklik op het dvd-pictogram om de installatie te starten.

 

Afbeelding 3

 

Daarna hoeft er niets, helemaal niets meer te gebeuren. De installatie wordt gestart en de computer wordt twee, drie keer vanzelf opnieuw opgestart. Zo moet het!

Afbeelding 5

Volgens de voortgangsindicator in het venster duurt de installatie iets meer dan een uur. Dat blijkt in de praktijk een goede inschatting. Inderdaad was een uurtje later de computer weer klaar voor gebruik. Het besturingssysteem was bijgewerkt, de toepassingen zijn allemaal nog gewoon beschikbaar.

Meer spannende screenshots zijn er dan eigenlijk ook niet.

Even controleren hoe het zit met het ruimtegebruik:

Schermafbeelding 2009-09-15 om 11.33.51

Heee, het lijkt alsof Snow Leopard maar liefst 19 GB heeft vrijgemaakt (110 GB beschikbaar voor installatie, 129 GB beschikbaar na installatie)! Maar dat is iets te optimistisch berekend. Het blijkt dat Snow Leopard ook kilo- en megabytes nu iets anders berekend. Het gebruikt kennelijk de rekensom 1000 bytes = 1 kilobyte in plaats van 1024 bytes = 1 kilobyte. Daardoor lijken er meer totaalbytes beschikbaar. Dit is te vergelijken door de schijfcapaciteit in het venster te bekijken. Ook deze is ‘toegenomen’ van 185GB naar 199GB.

Desondanks heeft Snow Leopard een kleine 7-9 GB vrij gemaakt en dat is zelfs in deze tijden van ongebreideld grote vaste schijven geen kleinigheid. Zeker niet op een laptop, waarbij je de vaste schijf niet makkelijk vervangt. Chapeau derhalve.

Tot slot nog even een controle van het versienummer. Dit is bijgewerkt naar 10.6.1 (de eerste update voor Snow Leopard was al online verschenen voordat ik de dvd had ontvangen).

Schermafbeelding 2009-09-15 om 20.23.44

Meer informatie

Meer informatie over de mogelijkheden en nieuwe features van Snow Leopard vind je op de site van Apple. Het heeft niet zoveel zin deze hier te herhalen. Lees deze sites voor meer informatie:

macosx

Peter Kassenaar
-- 15 september 2009

Reacties

18-11-2009 07:58 #

Ik zit voor dezelfde situatie en ben blij met deze gebruikers ervaring. Ik zit alleen met een aantal vragen waar ik maar geen antwoord op kan vinden. Hoe zit het met je adressenlijst in de mail en je opgeslagen mailtjes na de upgrade. Ben je die na de upgrade kwijt? En hoe zit het met al je gebruikersnamen en paswoorden die je had ingesteld. Moet je die opnieuw instellen?

marcel Netherlands

18-11-2009 08:02 #

@Marcel - ik heb geen enkel verlies van data ervaren. Alle mails en contactpersonen waren nog aanwezig (ofschoon al die zaken bij mij centraal op een externe Exchange Server staan en in Snow Leopard worden binnengehaald).

Maar ook de iPhoto- en iTunes Libraries waren ongeschonden, wachtwoorden voor websites waren ook nog opgeslagen.

Wat dat betreft kun je dus denk ik met een gerust hart de upgrade uitvoeren.

Peter Netherlands

Reacties zijn gesloten