28september

Foto's van iPhone naar pc

Newbie-alert! Dit is een blogbericht voor beginners.

Ik heb nu een paar maanden mijn Apple iPhone; het is een fantastisch ding. Ik heb er in die twee, drie maanden al meer foto’s en videootjes mee gemaakt dan de laatste 5 jaar Nokia bij elkaar (achtergrond: mijn eerste telefoon-met-fotocamera was een Nokia 6600 uit 2004, daarna een Nokia N71 uit 2006).

Maar nu het probleem: hoe krijg ik die foto’s vanaf mijn iPhone in mijn pc?

 

via iPhoto?

Ja, Apple geeft een makkelijke oplossing: synchroniseren met iPhoto. Daar wordt je iPhone automatisch herkend en kun je foto’s downloaden. Maar iPhoto draait alleen op mijn MacBook-laptop, terwijl ik het meeste fotowerk toch echt op mijn Windows-desktopcomputer doe.

 

via iTunes?

Via iTunes dan? Via iTunes kun je in het tabje Foto’s wel foto’s synchroniseren met je iPhone, maar dat is eenrichtingsverkeer. Je kunt aangeven welke mappen je vanaf de pc naar de iPhone wilt kopiëren om ze onderweg te kunnen bekijken.

iPhone04

Zelfgemaakte foto’s kun je op deze manier niet terug-synchroniseren naar je pc.

(Tip #1 aan Apple: maak dit onmiddellijk mogelijk in een volgende versie van iTunes. Tip #2 aan Apple: deze optie heet geen synchroniseren, maar mirroring. Het is immers eenrichtingsverkeer. Het werkt alleen van pc –> iPhone, niet andersom).

 

Via Windows Verkenner!

Als je het weet, is de oplossing eenvoudig. Zodra je iPhone is aangesloten, is deze in Windows Verkenner onder Windows XP en Windows Vista te benaderen alsof het een digitale camera is. Dat houdt in dat je de iPhone in het venster Deze Computer en Windows Verkenner kunt openen.

iPhone01

[Noot: dit werkt bij mij merkwaardigerwijs alleen indien iTunes op dat moment ook geopend is, en de iPhone hierin als apparaat wordt herkend. Als ik iTunes afsluit is de phone vanaf dat moment ook onzichtbaar in Deze Computer/Windows Verkenner ??! Heeft iemand dit gedrag ook, of is dat een hickup in mijn computer?]

Daarna kun je dubbelklikken op het iPhone-pictogram en wordt de inhoud van de iPhone als schijfstation geopend.

iPhone02

 

Blijf dubbelklikken totdat je de map hebt gevonden waarin de foto’s staan. Dit is de map Internal Storage\DCIM\100APPLE. Hierin staan je foto’s en video’s die je met de iPhone hebt gemaakt.

iPhone03

Sleep de gewenste foto’s (of de complete map) naar het bureaublad of naar een ander schijfstation om ze te kopiëren.  Daarna kun je de iPhone loskoppelen en de foto’s gewoon op je pc bewerken, afdrukken, enzovoort.

En de bewerkte foto’s of video’s kun je natuurlijk weer ‘synchroniseren’ met je iPhone om ze terug te plaatsen op je telefoon. Ik heb hiervoor een mapje ‘iPhone bewerkt’ gemaakt en deze sync ik met de iPhone. De originele foto’s kun je dan eventueel van de telefoon verwijderen als je wat ruimte wilt besparen of de filmrol wilt opschonen.

Ach ja. Soms is de oplossing simpel. En onthoud: zijn we niet allemaal ooit beginners geweest?
Succes er mee!

 

Peter Kassenaar
-- 28 september 2009

(PS: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten en handige links. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam).

Reacties

01-12-2009 01:27 #

Dank voor je Tip. Werkt Top!

Ronald Netherlands

08-01-2010 09:24 #

Pingback from iphoneclub.nl

laptop gecrasht en alles kwijt, wat nu?! - iPhone Forum - alles over de Apple iPhone, iPhone 3G en iPhone 3GS

iphoneclub.nl

Reacties zijn gesloten