29september

Twee nieuwe boeken over Windows 7

Tags: | Categories: Boeken
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

De afgelopen maanden ben ik druk geweest met het schrijven van twee boeken over het binnenkort te verschijnen Windows 7. Op 22 oktober 2009 wordt Windows 7 officieel gelanceerd en vanaf die datum zal het ook in de winkels verkrijgbaar zijn.

Nieuwe computers die vanaf die datum worden gekocht zijn waarschijnlijk uitgerust met Windows 7. Ook degenen die de afgelopen zomer een nieuwe computer hebben gekocht hebben daarbij waarschijnlijk een upgrade-bon gekregen voor Windows 7. Deze kan vanaf 22 oktober worden ingewisseld.

 

Wat is Windows 7?

Windows 7 is een nieuwe versie van Windows, en is de opvolger van Windows Vista uit 2006. Maar voor velen zal Windows 7 eerder de ‘echte’ opvolger zijn van Windows XP uit 2001. Windows XP is na vele jaren nu toch eindelijk aan zijn pensioen toe. De algemene indrukken zijn dat Windows 7 ‘is wat Windows Vista eigenlijk had moeten zijn’.

Binnenkort verschijnen daarom twee boeken van mijn hand over Windows 7. Deze boeken zijn bedoeld voor de Windows-beginner en de Windows-overstapper. Disclaimer op voorhand: het zijn geen zeer technische boeken - de doelgroep is de ‘gemiddelde computergebruiker en –hobbyist’. (Met andere woorden: de behandelde onderwerpen zijn niet van Microsoft Technet- of SysInternals-niveau).

Dit blogbericht geeft alvast een indruk van de inhoud van de boeken en laat zien welk boek je het beste kunt kiezen als je interesse hebt in een Windows 7-boek.

 

Handboek Windows 7

Het Handboek Windows 7 is het dikste boek van de twee (352 pagina’s) en bespreekt vooral het werken met Windows 7. Het boek is bedoeld voor zelfstudie en cursussen. In de lopende tekst staan genummerde stappen voor oefeningen die je zelf kunt nadoen. Aan het einde van elk hoofdstuk staan extra vragen en oefeningen, zodat je nog een praktisch kunt bekijken of je de onderwerpen uit het hoofdstuk goed hebt begrepen.

Gezien de doelgroep is er gekozen voor een praktische benadering. De onderwerpen die worden besproken zijn van toepassing op vrijwel alle computergebruikers. Hieronder vallen onder meer:

 • Het werken met- en aanpassen van het bureaublad
 • Het werken met het Configuratiescherm
 • Sneller werken met Vensters, de Windows 7-taakbalk en Windows 7-sneltoetsen
 • Netwerk: Netwerkcentrum, Draadloze netwerkverbinding instellen, Windows 7-thuisgroep.
 • Toepassingen: Internet Explorer, Windows Media Player, Live Essentials-toepassingen.

In het Handboek Windows 7 wordt geen/weinig aandacht besteed aan installatie, onderhoud en beheer van toepassingen. Het is daarmee minder geschikt voor systeembeheer, applicatiebeheer en netwerkbeheer of A+-certificering.

 

Specificaties

 • Boek, Paperback, 352 pagina’s
 • EAN/ISBN-13: 9789059404212
 • Geschikt voor opleidingen en zelfstudie
 • Prijs: EUR 21,90

 

Windows 7 Scenario’s – Van XP naar Windows 7

handboek_windows_7Het boek ‘Van XP naar Windows 7’ is een dunnere uitgave en bespreekt vooral de verschillen tussen Windows XP en Windows 7. Het is bedoeld als overstapgids voor computeraars die al redelijke ervaring hebben met Windows XP, maar snel de nieuwe kneepjes van Windows 7 onder de knie willen krijgen.

Als je al enige computerervaring hebt –en geen behoefte hebt aan oefeningen en herhalingsvragen- dan is dit het perfecte boekje voor je (voor een vriendelijke prijs!).

Alle onderwerpen die hierboven werden genoemd komen ook aan de orde in deze overstapgids, zij het in een beknoptere vorm.  Aanvullend worden daarnaast de volgende onderwerpen besproken:

 • Windows 7 zelf installeren
 • Bestanden en instellingen overzetten van Windows XP naar Windows 7

Daarnaast worden in de andere hoofdstukken (Configuratiescherm, Bureaublad, toepassingen) vooral de verschillen met Windows XP genoemd. In het Handboek Windows 7 (zie hiervoor) wordt dit verschil minder benadrukt en wordt meer uitgegaan van de absolute Windows-beginner.

 

Specificaties

 • Boek, Paperback, 192 pagina’s (??)
 • EAN/ISBN-13: 9789059404205
 • Geschikt voor overstappers van Windows XP naar Windows 7
 • Prijs: EUR 17,50

Ik hoop dat je op deze manier straks een goede keuze kunt maken als de boeken in de winkel liggen. Zodra de boeken beschikbaar zijn zal ik dat ook op dit blog en via Twitter melden. Op- en aanmerkingen zijn zoals altijd welkom.

Peter Kassenaar
-- 28 september 2009

 

(PS: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten en handige links. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam).

Reacties zijn gesloten