01oktober

De Plastic-zak

Tags: | Categories: Algemeen
E-mail | Permalink | Reacties (1) | Post RSSRSS comment feed

In het kader van het milieubewustzijn heeft de gemeente Rheden deze maand iets nieuws geïntroduceerd: de plastic-zak.

Nee, dit is niet alleen een zak van plastic, maar een zak om plastic in te verzamelen en als gescheiden afval aan te bieden.

Een week of twee geleden kregen alle huishoudens een dikke envelop in de bus met daarin een twaalftal plastic-zak zakken. De bedoeling is dat je hierin je plastic afval gescheiden aanbiedt: shampooflacons, verpakkingen, oude plasticzakken. Dat soort dingen.

Vandaag werden ze voor het eerst ingezameld (1x per maand).

En wat doet braaf Nederland? Dat blijkt inderdaad en masse apart plastic te hebben verzameld! Sommige huishoudens hadden na twee weken alvast twee zakken vol bij de gewone groene huisvuilcontainer gezet. Zo ben je snel door je voorraadje van 12 zakken heen.

Gelukkig zijn ‘nieuwe zakken verkrijgbaar bij de servicebalie van het publieksbureau’. Die zullen snel op zijn.

plastic-zak

voorloper: de Milieubox

Daarmee lijkt de plastic-zak vooralsnog een beter lot beschoren dan een eerdere poging die ik mij kan herinneren.

Een kleine twintig jaar geleden was ik student in Groningen, en daar werd in 1990 ofzo de Milieu Box uitgereikt. Een stevige, paarse koffer voor het inzamelen van verfresten, batterijen, frituurvet en dergelijke.

Nu werd die milieubox destijds overal gesignaleerd. Als viskoffer, in de supermarkt, als verzameldoos voor kinderspeelgoed, en ik zag ze zelfs op televisie bij de uitzending van een Davis Cup-wedstrijd in Mexico. Kennelijk hadden Groningse studenten hun milieubox meegesleept in het vliegtuig. Kon wel tegen een stootje, dat ding.

milieubox

Helaas werden er weinig verfresten mee ingezameld geloof ik, want de bestuurder van de chemokar die maandelijks langs kwam om de boxen in te zamelen, kon voor 9.00 uur al weer aanschuiven bij zijn collega’s in de kantine. Geen box gezien op zijn route.

Nou ja, met een Plastic-zak kun je verder ook niet veel, anders dan er ander plastic in stoppen. Dus dat doet de Dierense bevolking voorlopig dan ook maar. Vol overgave, zo te zien.

Peter Kassenaar
-- 1 oktober 2009.

Reacties

20-10-2009 09:57 #

Heeft de gemeente Rheden ook al een brief gestuurd dat ze het tarief van het ledigen van de grijze container flink verhogen? De gemeente Raalte wel. Vreemde constructie. In eens zijn het wel dure zakjes plastic geworden. Maarja het stimuleert wel om nog beter te scheiden, daar zal het wel om gaan ...

Martin Netherlands

Reacties zijn gesloten