02oktober

Microsoft Security Essentials - eerste indrukken

Tags: | Categories: Software
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

Microsoft heeft de knuppel in het antivirus-hoenderhok gegooid door nu zelf een eigen bundel met beveiligingssoftware te introduceren: Microsoft Security Essentials (MSE). Binnenkort verschijnt hierover een uitgebreidere column van mijn hand in de nieuwsbrief van Computerboek.nl.

Hier alvast een korte eerste indruk van het download- en installatieproces.

Voor wie?

MSE is bedoeld voor consumenten die hun computer thuis willen beschermen tegen virussen, spyware, malware en andere schadelijke software. De bundel is voor iedereen met een legale versie van Windows (dit wordt tijdens de installatie gecontroleerd) die een van de volgende Windows-versies draait:

  • Windows XP met Service Pack 2 of hoger
  • Windows Vista 32/64-bits
  • Windows 7 32/64-bits

MSE is in het Nederlands, Engels en tal van andere talen verkrijgbaar.

Downloaden en installeren

1. Ga naar http://www.microsoft.com/security_essentials/ en klik op de knop Nu downloaden. Plaats het downloadbestand bijvoorbeeld op het bureaublad.

Afhankelijk van je Windows-versie is het bestand tussen de ca. 4 en 8 MB groot. Het downloaden is dus in enkele seconden gebeurd.

mse07

2. De bestandsnaam is achterlijk lang (mssefullinstall-x86fre-nl-nl-vista-win7.exe), maar dubbelklikken op het pictogram is voldoende om de installatieprocedure te doorlopen. Dit is een eenvoudige wizard die steeds met Volgende vervolgd kan worden.

De wizard starten:

installatie - 01

Licentievoorwaarden accepteren:

Installatie  - 02

Geldig exemplaar van Windows valideren:

Installatie - 03

Microsoft Security Essentials installeren:

Installatie - 04

Installatie voltooid:

Installatie - 05  

Na de installatie

Na afloop van de installatie wordt het programma automatisch gestart. Als tijdens de installatie het vakje De nieuwste updates downloaden… is geselecteerd (dit is standaard het geval, zie voorgaande afbeelding), worden de laatste virusdefinities opgehaald en wordt een eerste snelle scan van de computer uitgevoerd.

Als alles in orde wordt bevonden, wordt het venster groen weergegeven.

mse06

Terzijde: de interface van MSE is een verademing. Hij lijkt in niets op de drukke en onoverzichtelijke vensters met tal van knoppen en opties die concurrerende producten als Symantec en McAfee aan de gebruiker voorschotelen. Thumbs up, Microsoft.

MSE heeft vier eenvoudige knoppen en een duidelijk kleurenschema; groen=goed, rood=fout. Simpeler kan bijna niet.

Oeps, er is iets fout...

1.  Startpagina

Op de startpagina kun je zien of alle onderdelen naar behoren draaien en de scanopties instellen. Met de knop Nu scannen kun je eventueel een handmatige scan starten.

Startpagina MSE

 

2. Bijwerken

Het tabblad bijwerken kun je gebruiken om handmatig nieuwe definitiebestanden op te halen. Als je MSE volgens de aanbevolen standaardinstellingen hebt draaien, zul je dit waarschijnlijk niet nodig hebben omdat dan automatisch de nieuwste updates gedownload worden. Ook hier geldt weer: groen betekent Alles OK, rood betekent Bijwerken, s.v.p.

 

Tabblad Bijwerken - MSE

 

3. Geschiedenis

In dit tabblad komt te staan welke verdachte onderdelen MSE heeft aangetroffen en wat er mee is gedaan. ‘Helaas’ kan ik dit niet testen, omdat mijn computer brandschoon bleek en ik zo snel niet ergens een cd-rom met virussen heb rondzwerven…

Tabblad Geschiedenis - MSE

 

4. Instellingen

Dit tabblad laat zien dat MSE wel degelijk een uitgebreid en krachtig programma is en dat je niet op het verkeerde been moet worden gezet door de eenvoudige interface. Hier kun je nauwkeurig aangeven hoe vaak gescand moet worden, op welke manier, of ook in ZIP-bestanden gescand moet worden en welke bestanden en locaties, bestandstypen en processen niet gescand hoeven te worden.

Tabblad Instellingen - MSE

Conclusie

Microsoft Security Essentials lijkt op het eerste gezicht niets meer dan Windows Defender in een nieuw jasje. Maar op de achtergrond is het programma wel degelijk krachtig en uitgebreid en kan het de computer realtime beschermen tegen virusaanvallen en kwaadaardige software. MSE is gratis, dus absoluut de moeite van het proberen waard.

 

Peter Kassenaar
-- 1 oktober 2009

Reacties zijn gesloten