12oktober

Windows 7 - nieuwe ronde, nieuwe sneltoetsen

Tags: | Categories: Boeken | Software
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

Net als bij eerdere boeken over Dreamweaver en Flash heb ik ook nu -voorafgaand aan het verschijnen van de boeken- een aantal columns geschreven voor de nieuwsbrief van Computerboek.nl

Zodra het boek verschenen is, lees je dat ook op deze site. Hierbij alvast een voorproefje van wat Windows 7 te bieden heeft. Nieuwe sneltoetsen!

 

Windows 7 - nieuwe ronde, nieuwe sneltoetsen

Toen Windows 1.0 in 1985 op de markt kwam, werden personal computers uitsluitend met het toetsenbord bediend. Een muis was maar een vreemd ding, dat amper verkrijgbaar was. En als je er al een had weten te bemachtigen, waren er vervolgens geen programma's die ervan gebruik maakten. Alle toepassingen werden geheel bediend met het toetsenbord. Wie al wat langer meedraait in de computerwereld kent vast nog wel toetscombinaties als Ctrl-Z en Ctrl+Q om een vastgelopen programma te onderbreken. De beroemdste toetscombinatie aller tijden is waarschijnlijk Ctrl+Alt+Delete om de computer geheel opnieuw op te starten.

WordPerfect

Ook binnen toepassingen waren toetscombinaties dé aangewezen manier om snel met een programma om te gaan. Firma's die geplastificeerde kaartjes maakten met WordPerfect-toetscombinaties om boven de functietoetsen op het toetsenbord te plakken beleefden gouden tijden. Ik kan me zelfs herinneren dat er een boek is verschenen met een toetscombinatie als titel: Shift+F8. Dat boek ging geheel over het opmaken van documenten met WordPerfect. En u raadt het al: Shift+F8 was de sneltoets om in het opmaakmenu van WordPerfect te geraken.

Met de opkomst van Windows en andere grafische gebruikersinterfaces zijn de sneltoetsen wat op de achtergrond geraakt. Het klikken met een muis om een menu te openen en daarna een keuze te maken is voor de meeste computergebruikers op dit moment de aangewezen manier om een programma te bedienen. Momenteel maak je geen indruk meer met de kennis dat je met Ctrl+Shift+K een nieuwe taak toevoegt in Outlook, of dat de vingerbrekende combinatie Ctrl+Alt+Shift+S zorgt voor de opdracht Opslaan voor het Web in Photoshop.

Knippen en plakken

De bekendste en meest gebruikte sneltoetsen op dit moment zijn waarschijnlijk Ctrl+C voor kopiëren en Ctrl+V voor plakken. Met Ctrl+P voor afdrukken ('printen') op de derde plaats.

Toch is er de laatste tijd een kentering te bespeuren. Er is weer meer waardering voor de kunst der sneltoetscombinaties. Enerzijds door de verhoogde aandacht voor het RSI-risico dat het langdurig werken met een muis nu eenmaal met zich meebrengt. Maar anderzijds ook omdat het werken met sneltoetsen - de naam zegt het al - nu eenmaal vaak sneller is dan voor elk wissewasje de handen van het toetsenbord te moeten halen om naar de muis te grijpen.

Windows-toets

Daar komt nog bij dat de nieuwste generaties toetsenborden vrijwel zonder uitzondering zijn voorzien van een extra knop. De Windows-toets. Deze staat in de onderste rij van het toetsenbord, links naast de spatiebalk tussen de Alt- en de Ctrl-toets.

Door op deze knop te drukken, wordt het menu Start in Windows geopend. Veel computeraars weten dat en gebruiken deze knop ook. Daarmee zijn de mogelijkheden van de Windows-toets echter nog niet uitgeput. Er zijn tal van nieuwe opties mogelijk, door de Windows-toets te combineren met een andere knop op het toetsenbord. In eerdere versies van Windows waren de combinaties als Windows+E (voor 'Explorer') al bekend om Windows Verkenner te openen en Windows+L (voor 'Lock') om de computer snel te vergrendelen.

Windows 7

In Windows 7 heeft Microsoft de mogelijkheden van de Windows-knop verder uitgebreid, dit keer met superhandige combinaties om snel vensters te besturen. Zo kunt u nu met Windows+Pijl omhoog in een keer een venster maximaliseren. Met Windows+Pijl omlaag wordt het venster weer teruggebracht naar zijn oorspronkelijke formaat.

Superhandig zijn ook de opties om vensters snel naast elkaar op het scherm te zetten. Gebruik maar eens Windows+Pijl naar links om een venster tegen de linkerrand van het venster te plaatsen (en Windows+Pijl rechts voor het vastpinnen van een venster aan de rechterrand). Het venster wordt dan automatisch op de halve schermbreedte gezet en de beschikbare schermruimte wordt optimaal gebruikt zonder dat u zelf moeilijk hoeft te meten en te slepen. Ook nu weer wordt met Windows+Pijl omlaag deze situatie ongedaan gemaakt.

Bent u de chaos op uw bureaublad zat? Druk dan op Windows+Home om alle overige vensters - behalve het venster waar u op dat moment in werkt - te verbergen. Zo kent Windows 7 nog meer praktische mogelijkheden met de Windows-toets. In de helpfunctie staan ze allemaal op een rij.

Tot slot; een andere nieuwe combinatie in Windows 7 heeft niets met de Windows-toets te maken, maar is wel superhandig. Met Ctrl+Shift+N is het eindelijk mogelijk geworden om rechtstreeks met het toetsenbord een nieuwe map te maken. Dit werkt zowel in Windows Verkenner als op het bureaublad.

Peter Kassenaar
-- 12 oktober 2009

 

(PS1: Het weblog My Digital Life heeft een compleet overzicht gemaakt van nieuwe sneltoetsen in Windows 7: http://www.mydigitallife.info/2008/12/30/new-keyboard-shortcut-keys-hotkeys-in-windows-7/

(PS2: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten en handige links. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam)

Tags van Technorati: ,
Reacties zijn gesloten