16oktober

Wanneer krijg ik antwoord?

Tags: | Categories: Algemeen
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

Ik ontvang veel berichten van lezers van mijn boeken en van dit blog. Vaak als losse e-mail, vaak ook als commentaar onder aan een blogposting. Die zie ik dan vervolgens ook weer als e-mail verschijnen, omdat ze door dit blogging-systeem worden doorgestuurd :-).

Soms zijn het complimenten (dank daarvoor!) maar vaak zijn het -technische- vragen, of verzoeken. Dat is ook belangrijk, want zo zie ik wat er leeft onder de gebruikers en waar de knelpunten in het boek staan. Blijf deze dus zeker insturen!

Na het filteren van alle spam en nieuwsbrieven blijven er regelmatig 10-15 van dergelijke berichtjes per dag over.

Soms krijg ik daarna nog een mailtje:

“Ik heb vorige week maandag| afgelopen woensdag | op 13 juni | gisteren (doorhalen wat niet van toepassing is) een mailtje gestuurd met een vraag, maar misschien hebt u die niet gezien. Hier is hij nogmaals.

Wanneer kan ik een antwoord verwachten?”

Nog afgezien van het feit dat ik geen Google ben en niet in 0.29 seconden meer dan 100.000 resultaten kan ophoesten, ben ik er meestal gewoon nog niet aan toegekomen.

 

Mijn werkwijze

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik per dag maximaal 1 uur besteed aan het beantwoorden van lezerspost, maar daarna gaat de knop om. Meestal is dat ‘s morgens, tussen 08.00 en 09.00 uur, maar daarna begint voor mij ook het gewone werk. Nieuwe dingen schrijven, artikelen, boeken, blogberichten, programmeren, usability-rapportages.

Maar nogmaals: 1 uur. Maximaal. Daarna gaat de stekker er uit.

Ik probeer elke dag van onderaf mijn mailbox op te schonen - dus de mailtjes die eerder niet aan behandeling zijn toegekomen als eerste te beantwoorden. Maar ook dat kan ik niet garanderen.

Soms is een vraag in twee regels te beantwoorden, soms duurt het langer. Soms is een bericht urgent (‘er staat een fout in je boek’), soms niet. Dat zijn allemaal persoonlijke inschattingen die ik maak.

 

Schoon schip

Soms maak ik ook in één keer schoon schip. Als de mailboxrij alleen maar langer wordt in plaats van korter, sleep ik aan het eind van de week of eens in de twee weken alles naar de prullenbak. Jammer, maar helaas.

Wat dat betreft gaf oud-president Ronald Reagan van de Verenigde Staten het goede voorbeeld. Hij droeg zijn adviseurs op alle rapporten zodanig te schrijven dat het op 1 A4-tje past. Alles wat langer was, gooide hij ongelezen weg.

 

Conclusie

Mocht je nog wachten op een antwoord van een eerder bericht, dan weet je nu waardoor het komt. Alle berichten en alle blog-commentaren worden gelezen. Ik streef er naar alle berichten te beantwoorden, maar ik kan dat niet garanderen.

Als het héél belangrijk is, kun je me altijd inhuren. Mijn tarieven zijn professioneel, doch schappelijk :-).
Dan maak ik alle tijd, exclusief voor je vrij.

 

Peter Kassenaar
-- 16 oktober 2009

 

(PS: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten en handige links. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar(@PeterKassenaar is mijn Twitternaam).

Reacties zijn gesloten