20oktober

Windows 7 Launch event for developers

Gisteravond bezocht ik in het nationaal sportcentrum Papendal het Windows 7 Launch Event for developers. Dit was een door Microsoft georganiseerde avond binnen de tweedaagse SDN conference.

papendal1_resize

Eerder dit jaar heb ik al de Microsoft DevDays bezocht (mijn DevDays-blogposting), dus de tweedaagse SDN-conferentie zat er helaas niet meer in. Maar een avondje Windows 7 diepteinformatie liet ik niet aan me voorbij gaan. De avond was uiteraard vooral gericht op hetgeen de introductie van Windows 7 voor ontwikkelaars/programmeurs betekent. Hierbij een korte impressie.

Keynote

De keynote speech werd gegeven door Microsoft-bekenden Daniel van Soest en Paul van Wingerden. De sessie begon rommelig. Slides werkten niet helemaal zoals verwacht en er werd participatie vanuit het publiek gevraagd met de ‘uitdaging’ om binnen de tijd van de sessie (ca. drie kwartier) Windows  7 te installeren op een serie opgestelde laptops. Dit moesten mensen zijn die Windows 7 nog niet eerder hadden gezien.

Op zich een leuk idee, maar in een zaal van 400+ mensen is de uitvoering rommelig.

papendal2_resize

Ook de rest van de presentatie leken ze een beetje achter de feiten aan te rennen. De informatie op zich was gestructureerd en gebaseerd op drie Windows 7-peilers: overal en altijd werken, beter en veiliger werken en deployment en beheer.

Maar het tempo was hoog. Te hoog om alles wat ze hadden voorbereid goed te laten zien. Veel demo’s, maar ze gingen vaak over de hoofden van het publiek heen. Er was geen tijd om de informatie te laten bezinken. Het volgende onderwerp en de volgende nieuwe dialoogvensters stonden immers al weer voor de deur.

De sessie leek te lijden aan het syndroom waar ik zelf soms ook tegenaan loop bij presentaties. In de voorbereiding heb je de helft van de dingen die je wilt vertellen al geschrapt. En daarna de overgebleven items nog eens doormidden gedeeld. En toch kom je tijd te kort, omdat er zo veel nieuws is. Dat je allemaal wilt vertellen. Jammer.

Problem Steps Recorder

Een van de leukste items uit de sessie was wat mij betreft de demo van de nieuwe Windows 7 Problem Steps Recorder (ik weet de Nederlandse naam zo snel niet). Hiermee kun je een opname maken van alle handelingen die je uitvoert op de pc die leiden tot een probleem, of crash. De gebruikershandelingen worden volledig geautomatiseerd opgeslagen, inclusief screenshots en commentaren (!) in een zip-bestand.

Helpdesks gaan hier heel blij mee zijn. Het voorkomt dialogen als ‘waar klikte je toen op?’ . ‘Nou eh, op die knop links. Die met dat dingetje er op. Geloof ik’.

Bovendien kun je de PSR heel makkelijk gebruiken om documentatie en gebruikershandleidingen geautomatiseerd te maken. Want je kunt natuurlijk ook gewoon dingen opnemen waarvan je graag wilt dat gebruikers ze uitvoeren. Ik zal hier in de toekomst een apart blogbericht over schrijven.

Adding Win7 features to your .NET applications

Na de keynote kon je kiezen uit twee sessies. De sessie van Martin Tirion ging over de Windows 7 Desktop Experience. Hier heb ik Martin al vaker over horen spreken, dus ik koos voor Adding Win7 Features to your .NET Applications van de zwaarlijvige Amerikaan Shawn Wildermuth.

Hij ging met name in op het programmeermodel en nieuwe API’s en classes voor de nieuwe Windows 7-taakbalk. Pictogrammen op de taakbalk en het gedrag hiervan bij mouseovers kun je in Windows 7 als programmeur zelf in hoge mate sturen. Ook kun je zelf bepalen hoe de (eveneens nieuwe) Jump Lists voor je applicatie er uitzien. Dit was buitengewoon interessant, wat mij betreft het beste deel van de avond.

Als .NET-webprogrammeur zal ik er niet vaak gebruik van maken, maar het is wel interessant om te zien welke mogelijkheden er nog meer zijn op het gebied van WPF en WinForms-programmeren.

Windows 7 Arrives

De laatste sessie van de avond was van Richard Campbell, een SDN-veteraan. Hij was voor het dertiende of veertiende jaar achtereen spreker op de SDN-conference. Zijn verhaal ging met name over de interne werking van User Account Control (UAC, oftewel ‘Gebruikersaccountbeheer’) en hoe je hier als programmeur rekening mee kunt houden. Bij de verschillende niveaus van UAC die de gebruiker in Windows 7 kan instellen horen ook verschillende rechten voor je applicatie. De ene keer mag je wel in het register schrijven, maar alleen op bepaalde plaatsen, de andere keer niet. Ook zijn delen in het (bestands)systeem niet bereiken als je bent ingelogd als Standard User. Campbell liet zien wat de gevolgen hiervan zijn voor je programma. Nuttige tools als Sysinternals Process Explorer passeerden de revue.

Goodies

Geen conferentie zonder goodie bag (zie ook DevDays Goodies), de SDN Conference is hierop geen uitzondering. Een foto-impressie van de oogst van vanavond:

Foto 1: De goodie bag - lekker, ehhh, groen:

papendal3_resize

Foto 2: conference badge:

papendal4_resize

Foto 3: Notitieblokje, pen. Schrijft er nog iemand uit de IT-wereld op papier?:

papendal5_resize

Foto 4: Golfbal van een van de standhouders/sponsors:

papendal7_resize

 

Windows 7 Ultimate

Bovendien bleek ik tot de gelukkige winnaars te behoren van een volledige versie van Windows 7 Ultimate. Aan het begin van de avond kon iedereen een gekleurde sticker kiezen om op zijn/haar badge te plakken. Ik koos oranje. En laat dit nu net de kleur zijn die -volledig at random- via een kansgenerator (met Richard Campbell in de rol van notaris) werd uitgekozen.

Foto 5: de hoofdprijs!

papendal6_resize

Ik mocht dus achteraan sluiten in de rij om een eigen, officiële Windows 7-dvd op te halen. Helaas niet in zo’n mooie officiële verpakking, maar hey, wie klaagt daar over als je een besturingssysteem van ruim 250 euro gratis mee naar huis krijgt.

Peter Kassenaar
-- 20 oktober 2009

 

PS: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten en handige links - bijvoorbeeld vanaf dit soort conferenties. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam)

Reacties zijn gesloten