28oktober

Usability-tip: noem altijd de prijs. Direct

In onze usability-onderzoeken zien we vaak dat gebruikers op zich wel bereid zijn om online producten aan te schaffen. Een van de grootste vragen is echter altijd ‘wat kost het’?

Het afhaakmoment voor online aankopen valt in de meeste gevallen op het moment dat

  1. blijkt dat voor een product betaald moet worden (terwijl dit niet van te voren was aangegeven), of
  2. blijkt dat bij de aanschaf van een product nog extra kosten worden berekend, zoals BTW-toevoeging of verzendkosten –waardoor de complete bestelling duurder uitvalt dan de bezoeker tot op dat moment dacht.

Een mooi voorbeeld (nou ja, eigenlijk dus niet zo’n mooi voorbeeld) van categorie 1 zag ik onlangs in mijn mailbox. RealNetworks stuurt een reclamemailtje voor hun programma Photo Morpher. Er staat wat tekst bij, en een grote, rode knop Download nu. Deze knop wordt verderop in het mailtje nogmaals groot onder de aandacht gebracht.

Let op: nergens wordt gesproken over een prijs.

mailing Photo Morpher

Pas als je op Download nu hebt geklikt, komt de aap uit de mouw. Op de site van RealNetworks blijkt dat dit programma $24,99 kost.

real02

Dit zal absoluut het afhaakmoment voor dit product zijn. Ik vrees dat deze mailing niet veel (nieuwe) klanten heeft opgeleverd.

Usability tips

RealNetworks zou de gebruikersvriendelijkheid van dit bericht en hun product kunnen verbeteren door:

  1. Direct in de aanbiedingsmail eerlijk te zijn over het feit dat het hier geen aanbieding voor een gratis product betreft (het is helemaal niet vreemd om dat te veronderstellen, veel software wordt tegenwoordig gratis via internet verspreid), maar dat er direct voor betaald moet worden.
  2. In plaats van alleen een betaalde versie van het product te bieden waarvoor direct $24,99 betaald moet worden, ook een gratis 30-dagen versie te bieden. Eventueel met beperkte functionaliteit. Dan kunnen klanten veel beter beoordelen of de software aan hun wensen voldoet. Het werken met trial- en volledige versies is inmiddels volledig ingeburgerd. Het lijkt nu alsof Real zo weinig vertrouwen in het product heeft dat ze geen probeerversie durven aan te bieden, maar alleen aan direct sales doen. Geen goede indruk.

Denk hier ook aan als je zelf een product aanbied via internet. Wees altijd zo eerlijk en transparant mogelijk over de prijs. Laat het direct zien als er verzendkosten bij komen kijken, laat duidelijk weten wat het totale eindbedrag voor de koper wordt. Je wint er klanten mee in je online winkeltje!

Peter Kassenaar
-- 28 oktober 2009

Reacties zijn gesloten