09november

Mijn YouTube-verslaving: Penn and Teller

image YouTube is nog steeds immens populair. Hoewel ook andere videodiensten in opmars zijn (Vimeo, Dailymotion.com), blijft YouTube met afstand de meestgebruikte videowebsite. Ook bij mij.

Iedereen heeft zo zijn eigen YouTube-zwaktes.

Zo heb ik bijvoorbeeld een nicht die alle poezen-video’s op YouTube bijhoud. Poezen die in een mand kruipen, Poezen die van een schommel vallen, een vogel vangen, enzovoort. Noem het maar op, of ze heeft het gezien.

Mijn broer daarentegen is weer helemaal gek van buikspreek-video’s (ja, er is wat met hem. Altijd al gedacht). Hij vind het leuk om naar mannen te kijken die hun arm in het achterste van een pop hebben gestoken en daarmee dialogen met zichzelf voeren. Zoek maar eens op ventriloquism, dan trekken tal van voorbeelden voorbij.

Ikzelf heb een zwak voor goochelaars en illusionisten.

In het Engels zo fraai magicians geheten. En dan met name degenen die een meer fysieke act uitvoeren. Een beetje zoals Waardenberg en De Jong vroeger op het podium stonden, maar dan met goocheltrucs (ja, er is wat met mij. Altijd al gedacht). Ik kan het ook niet helpen.

En mijn absolute helden in dit genre zijn de Amerikanen Penn & Teller. Hun voornamen hebben ze al lang geleden afgezworen. Vroeger werd hun show "The unpleasant world of Penn and Teller" wel eens uitgezonden door de VPRO.

Hierin werd dan het horloge van iemand uit het publiek gevraagd, met een hamer verpulverd en vervolgens kon de beste man zijn eigen horloge opvissen uit de maag van een serie dode vissen op ijs die het podium werden opgereden. Wel eerst zelf opensnijden, die vis. Verbazingwekkend.

Penn and Teller

Erg bekend is ook hun Catch the bullet-act, waarbij ze kogels (die door het publiek zijn gesigneerd) op elkaar afvuren en opvangen met hun mond. Het adagium Don’t try this at home is zeker op Penn & Teller van toepassing. En oh ja, dit was ruim 10 jaar voordat JackAss van MTV bedacht werd.

Je moet er van houden.

Maar tegenwoordig zijn we op YouTube aangewezen. Gelukkig zijn er ook minder ongemakkelijke video’s te vinden. Die zelfs zeer grappig zijn. Penn & Teller lappen bijvoorbeeld regelmatig de ‘goochelaarswet’ dat je een truc nooit twee keer doet, en al helemaal nooit een truc uitlegt, aan hun laars. Dit levert hilarische beelden op.

Zoals dit filmpje, van de Balls and cups-truc. Eerst laten ze de truc met verdwijnende balletjes onder bekers ‘gewoon’ zien. Daarna doen ze hem nog een keer, maar nu met doorzichtige, plastic bekers.

 

 

Dan zou je verwachten dat je de tweede keer precies weet hoe het gaat. Maar dan blijkt juist het vakmanschap. Want zelfs met doorzichtige bekers, zie je nog niet hoe het gaat en hoe snel en hoe vingervlug de mannen eigenlijk zijn. Inderdaad, verbazingwekkend.

Hilarisch is ook de uitwerking van hun `in drieën gesneden assistente´, waarbij Teller de rol van charmante assistent op zich neemt. Eerst weer de gewone truc, daarna de onverbloemde uitvoering.

 

 

Ik kan er uren naar kijken.

Wat is jouw YouTube-verslaving? Laat het weten via een reactie op dit blogbericht.

Peter Kassenaar
-- 9 november 2009

 

PS: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten, tips en handige links - bijvoorbeeld meer YouTube-hits. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam)

Reacties zijn gesloten