17november

Gamen is niet duur

Tags: | Categories: games
E-mail | Permalink | Reacties (1) | Post RSSRSS comment feed

Nu het einde van het jaar weer nadert, worden de verlanglijstjes voor Kerst en Sinterklaas weer opgesteld. En regelmatig prijken hierop ook de nieuwste games voor de Wii, XBox of Playstation.

Toppers dit najaar (2009) zijn onder meer Assassins Creed II, DJ Hero en Forza Motorsport 3.

Een veelgehoorde klacht is dat het spelen van computergames zo duur is. Een beetje game voor een console ligt inderdaad voor veertig tot vijftig euro (Wii, Playstation) in de schappen. Games voor de Microsoft XBox zijn vaak nog wat duurder (tot 65 euro), games voor de pc zijn wat goedkoper (twintig tot dertig euro).

Vergelijking

Maar is dat ook echt zo? Is gamen duurder dan vergelijkbare vrijetijdsbestedingen zoals een dagje uit of een avondje naar de film? Om dat te onderzoeken heb ik de prijzen van een aantal andere hobby's en vrijetijdsbestedingen op een rijtje gezet. En om een vergelijking mogelijk te maken heb ik de kosten omgerekend naar 'euro per uur plezier'. Dat leek mij het meest voor de hand liggend.

Om een beetje binnen de perken te blijven heb ik gamen vergeleken met een aantal andere veelvoorkomende activiteiten die redelijkerwijs gesproken binnen ieders bereik liggen of voor gezinnen haalbaar zijn.

Een middagje parachutespringen (vanaf 300 euro), of een avondje prostitueebezoek bij een gerenommeerde club (vanaf 100 euro/uur?) vallen daarom af.

De genoemde prijzen zijn uiteraard gemiddelden en kunnen variëren.

 

Activiteit

Prijs

Uren plezier

Prijs/uur

Dagje naar het zwembad

5,- per persoon

6

€ 0,83

Meerdaags popfestival (Pinkpop, Lowlands)

90,- per persoon

60

€ 1,50

Games spelen op Wii, XBox, Playstation

55,- per game

25

€ 2,20

Museumbezoek

8,- per persoon

3

€ 2,66

Roman lezen

20,- per boek

5

€ 4,00

Dagje pretpark (Efteling, Dierentuin, Duinrell etc)

25,- per persoon

6

€ 4,16

Bioscoopbezoek, hoofdfilm

13,- per persoon

3

€ 4,33

Avondje musical (Scheveningen, Utrecht)

40,- per persoon

4

€ 10,00

Popconcert (Ahoy, HMH) van A-artiest als Bruce Springsteen, U2, Madonna.

45, per persoon

3

€ 15,00

Bezoek Concertgebouw, Opera

65,- per persoon

3

€ 21,66

Bij de vergelijkingen heb ik puur gekeken naar de kosten van de activiteit zelf. Eventuele reis- en parkeerkosten, drankjes en andere versnaperingen en overige bijkomende kosten heb ik niet meegerekend.

Ook zijn activiteiten als festivalbezoek natuurlijk sterk seizoens- en datumgebonden. En nu ik het geschreven heb, vraag ik me af of ik dit mee had moeten rekenen. Maar goed, trek zelf je conclusies.

Aan de andere kant: voordat je een game kunt spelen moet je uiteraard ook eerst een computer of spelcomputer kopen. Ook deze kosten heb ik niet meegerekend. Maar als je er van uitgaat dat een gameconsole ongeveer 300 euro kost en drie jaar meegaat, zijn de kosten hiervan gemiddeld 8 euro per maand, exclusief elektriciteit.

Hoe lang duurt een game?

De duur dat je een game kunt spelen is uiteraard ook erg variabel. In sommige games ben je na tien uur uitgespeeld. Ook lenen sommige genres zich meer voor blijven spelen dan andere . Maar in het algemeen kan toch wel worden gesteld dat de huidige A-titels in gameland garant staan voor minimaal 20 uur speelplezier.

(Terzijde: voordat ik mijn eerste grote game had uitgespeeld, de racegame Midnight Club Los Angeles, was ik ruim 70 uur verder. Maar dat kwam natuurlijk door het totale gebrek aan rijvaardigheid van mijn kant...). En als je dan nog een paar extra levels speelt, of online tegen anderen speelt, kan het aantal uren dat je plezier hebt van een game nog flink oplopen en gaan de kosten per uur verder naar beneden.

Als anderen in het huishouden de game ook spelen, of je ruilt met vrienden kun je de kosten bovendien door twee of door drie delen. Want een game hoef je maar eenmalig te kopen en kan daarna ook door anderen worden gespeeld. Tot slot kun je –als je echt helemaal bent uitgekeken op een titel – deze op sites als marktplaats.nl of tweedehands.nl doorverkopen. Zo verdien je ook nog iets van je investeringen terug.

Conclusie

Afgezien van een middagje naar het zwembad of drie dagen naar Lowlands, kan worden gesteld dat gamen een van de goedkoopste vrijetijdsbestedingen is, gerekend naar de kosten per uur spelplezier. Bezoek van Opera en popconcerten daarentegen behoren tot de duurste varianten.

Ben jij een andere mening toegedaan, of ben ik belangrijke andere factoren vergeten? Laat het dan weten in een commentaar bij dit artikel.

Peter Kassenaar
-- 17 november 2009

Reacties

24-11-2009 12:28 #

Hallo Peter,
Vrijdagavond gegeten bij een vriend en voor het eerst kennisgemaakt met het Wii-spel. Ik was gelijk verkocht, maar realiseerde me later op de avond dat een dergelijk spel waarschijnlijk hetzelfde lot zou ondergaan als de autoracebaan die ik als achtjarige jongen als sinterklaascadeau kreeg. Een uurtje ermee spelen en dan is de lol eraf. Echt tennissen is toch een stuk leuker. Dat mensen een dergelijke game kunnen maken vind ik een bewonderenswaardig kunststukje, maar ik kijk toch wel weer met lede ogen naar de op dit gebied nauwelijks bevredigbare kooplust van de consument.

Joost

Reacties zijn gesloten