23november

Snelle tip: Internet Explorer tabbladgroepen

Hoewel je soms geneigd bent te denken dat het werken met internet en Internet Explorer (IE) inmiddels zodanig gemeengoed is dat IE geen geheimen meer kent, blijkt het tegendeel waar te zijn.

Tot mijn verrassing hoor ik vaak dat het hoofdstuk over Internet Explorer in mijn Handboek Windows 7 tot de meest gelezen hoofdstukken behoort. Veel lezers komen dingen tegen over RSS, tabbladen en een andere startpagina instellen die ze nog niet wisten.

In het boek schrijf ik bijvoorbeeld over het feit dat je meerdere geopende tabbladen in IE kunt opslaan als een tabbladgroep in je favorieten. Geopende tabbladen die bij elkaar horen, kun je herkennen aan de kleur van het tabblad.

Zoeken

Wat ik zelf bijvoorbeeld vaak doe, is op tabblad 1 een zoekopdracht uitvoeren in Google, en vervolgens de resultaten die mij het beste bevallen (of het meest veelbelovend lijken) met de rechtermuisknop openen in een nieuw tabblad.

Op deze manier heb ik snel de resultaten onder handbereik, terwijl ik toch makkelijk terug kan naar het eerste tabblad met de zoekresultaten. De browser ziet er dan bijvoorbeeld uit zoals in de afbeelding.

ie_tabblad groepen geopend

Aan de groene kleur is te zien dat deze tabbladen bij elkaar horen

Tabbladgroep sluiten

Waar ik zelf echter pas onlangs achter kwam, is dat je geopende tabbladgroepen ook weer snel kunt sluiten.

Klik hiervoor met de rechtermuisknop op een van de tabbladen die bij de groep hoort, en kies Deze tabbladgroep sluiten. Alle bij elkaar horende tabbladen worden in een keer gesloten.

ie_tabgroepen02

In hetzelfde menu staan nog andere handige opdrachten:

  • Groepering van dit tabblad opheffen – maakt een tabblad los van de overige tabbladen van de groep. Deze optie gebruik ik bijvoorbeeld als ik één tabblad heb gevonden dat ik verder wil lezen. Dan maak ik voor dat tabblad de groepering ongedaan en kan ik de andere tabbladen sluiten.
  • Andere tabbladen sluiten – dit is helemaal een snelle optie en sluit alle overige tabbladen behalve de pagina die op dit moment op het scherm staat.

Rechtermuisknop. Je bent nooit te oud om te leren.

Peter Kassenaar
-- 23 november 2009

(PS: in aanvulling op het bloggen ben ik sinds kort ook actief op Twitter, voor korte berichten, tips en handige links. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam).

Reacties zijn gesloten