28november

Beursbezoek: HME 2009

Net als vorig jaar bracht ik ook nu een bezoekje aan de HCC-dagen. Deze staan sinds 2008 bekend onder de naam Het Multimedia Event, kortweg HME.

Op de dag zelf heb ik al een live verslagje gedaan via korte Twitter-updates (volg mij op @PeterKassenaar of http://twitter.com/PeterKassenaar), dit is een uitbreiding daarop.

Vorig jaar schreef ik een uitgebreid blogbericht in twee delen. Lees hier het verslag over HME 2008. Dat zal ik dit jaar niet doen. De opzet van de beurs is grotendeels gelijk gebleven. Ik houd het daarom bij een paar korte opvallende zaken en een fotoverslagje.

Opvallende zaken

  • Grote drukte, direct op de eerste dag. Meer dan vorig jaar. De organisatie zal hier vast tevreden over zijn.

  • Nog steeds de afwezigheid van paviljoens van de grote softwarefabrikanten. Microsoft, Adobe, Apple enzovoort, lieten zich vertegenwoordigen door sprekers in de stands van de HCC en het Haarlems Uitgeef Bedrijf (HUB), maar waren verder afwezig. Het is de organisatie dus kennelijk niet gelukt ze naar aanleiding van vorig jaar te overtuigen van de meerwaarde van hun aanwezigheid. Opvallend.

  • Vorig jaar was de inhoud van de beurs gegroepeerd rondom vijf thema’s (games, career, mobile, en meer). Dit jaar was voor een thema per dag gekozen. Vrijdag=studenten, zaterdag=senioren, zondag=familie. Op dit gebied is men dus nog zoekende. Wat zou het volgend jaar zijn?

  • HCC-leden kregen weer gratis toegang. Weliswaar maar op 1 van de 3 dagen naar keuze, maar toch is dit een veel betere keuze dan vorig jaar (toen iedereen een toegangsprijs moest betalen). Het verlaagt de drempel en is goed voor het ‘verenigingsgevoel’ dat de HCC wil uitstralen.

  • Games was opnieuw het zwaarst vertegenwoordigd als thema. Zowel qua aantal standhouders als qua vierkante meters beursoppervlak. Opvallende afwezige – opnieuw – de exposure van de Wii. Hier en daar een enkele Wii-console, maar verder voornamelijk Microsoft XBox 360 en Sony Playstation 3.

  • Ook twee complete straten voor de handhelds: Playstation Portable en Nintendo DS. dat wat vorig jaar niet zo.

  • Op de stand van Namco Bandai (voorheen Atari) kon je alvast previews spelen van games die nog moeten uitkomen. Zo heb ik al een level Split/Second gespeeld, een racegame die pas voor 2010 op het programma staat. Erg gaaf.

  • Evenals grote softwarefabrikanten, lieten ook de grote(re) hardware winkelketens het afweten. Geen Dynabyte, geen Alternate, een klein beetje Computerland. Wel lekker veel grabbelspul en tweedehands rommel. Leuk om in te snuffelen!

  • Er was niet één boekverkoper op de beurs. Wel zo hier en daar wat restpartijen en ramsj, maar geen gerenommeerde uitgever of boekhandel. Jammer.

Foto’s

Verder een kort beeldverslagje van een dagje beursvloer.

Foto 1: Lange rijen voor de ingang, een half uur na openingstijd.

 HME Drukte

Foto 2: Een Lamborghini Gallardo. Hier heb ik in games al vaak in gereden, nu kon ik er even echt in zitten. Ach, we blijven allemaal jongetjes.

Lamborghini

Foto 3: Defensie had voor de Koninklijke Landmacht een groot paviljoen gebouwd voor werving, toelichting en combat simulatie.

Werving Defensie HME

Werving Defensie HME

Foto 4: Geen First Persen Shooter, maar een trainingsimuliatie van een missie in Afghanistan.

HME_06

Foto 5: Onvermijdelijk: de booth babes bij de diverse gamestands. Jongens mochten met rode koontjes op de foto met een echt (kauwgom kauwend) Engeltje. Huhuhuhuhuuu.

HME Booth babes

Foto 6: Game nostalgia: onder meer Commodore 64, ZX Spectrum 81, Amiga 32 bit cd console.

HME_08

Foto 7: Kijk, in zo’n opstelling wil ik ook wel Race Driver: GRID spelen…

 HME Racedriver GRID

Foto 8: Terug van weggeweest: de HCC-modelbaan gebruikersgroep. (Nog?) niet zo uitgebreid als in voorgaande jaren, maar in elk geval was er weer een leuke demobaan opgesteld.

HME modelbaan

HME modelbaan 2

Foto 9: De hoek met alternatieve besturingssystemen: Linux (Ubuntu) en eCom Station (eCS, de opvolger van OS/2 Warp 4.0 uit 1996, wie kent het nog?).

HME Linux ubuntu

Foto 10: De absolute (absolute!) topper op gamegebied dit jaar: Call Of Duty: Modern Warfare 2. Persoonlijk heb ik er niets mee, maar waarschijnlijk was wel 1 op elke 2 demomachines –dus meer dan 50%- met deze game uitgerust.

HME Modern Warfare 2 

Foto 11: Oeps, altijd even slikken als je je eigen boeken in de uitverkoop ziet liggen…

HME Boeken 

Foto 12: Iemand een 19”-rackservertje kopen? 30 euro! Met een (nieuwe!) 250 GB SATA-schijf er bij voor 50 euro.

Helaas kon je er niet pinnen en had ik niet genoeg cash bij me, want anders. Of nee. Gelukkig kon je er niet pinnen en had ik niet genoeg cash bij me. Want anders…

HME_15

Foto 13: Finale van het kampioenschap Trackmania Nation op het grote gamespodium. Een heuse eSports-League met internationale deelname en scheidsrechters.

HME eSports League 

Foto 14: Heeee, een meisje. Ver, maar dan ook veruit in de minderheid.

 HME Gamers

Peter Kassenaar
-- 28 november 2009.

Reacties zijn gesloten