12januari

Presentatie - Usability in Context

fronteers_banner

 

Maandag 11 januari 2010 gaf ik bij Fronteers een presentatie over de samenhang en context van onderdelen die gezamenlijk de usability (‘gebruikersvriendelijkheid’) van een website bepalen.

Presentatie downloaden (Powerpoint in zip, 5,7MB)

Inhoud in een oogopslag

  • Wat is usability – een korte theoretische achtergrond bij he begrip Usability en de formele definitie volgens de DIN-ISO norm. Introductie van de kernbegrippen Effectief, Efficient en Naar tevredenheid.
  • Usability versus User Experience – deze begrippen hebben veel raakvlakken en maken beide deel uit van het ontwerpproces van webapplicaties. Usability richt zich echter meer op de interactie van de mens met het systeem. User Experience richt zich meer op de beleving van de applicatie.
  • “10 gouden regels” – Om usability meetbaar te maken en concrete uitspraken te kunnen doen over een site (in een Expert Review) of concrete items te kunnen onderzoeken (in een usability test/gebruikerstest) hebben we voor tien kenmerkende onderdelen richtlijnen opgesteld.

fronteers_richtlijnen

De presentatie bevat bij elk van de richtlijnen voorbeelden en als het mogelijk was ‘goede’ en  ‘foute’ voorbeelden die live van het internet zijn geplukt.

Alle aanwezigen bedankt voor jullie aandacht en (kritisch) meedenken tijdens de presentatie! De tijd vliegt als het over user interface design gaat. Discussies over wat wel en niet werkt in een design zijn buitengewoon waardevol en helpen je denk ik (hoop ik!) om als front-ender verder te komen in je werk.

Een paar foto’s:

fronteers01

Voor presentatie te gast bij EasyToBook.com. Is die arm nou afgesneden bij de elleboog? (foto: @arjaneising).

 

fronteers02

Iedereen liet zich het bier na afloop goed smaken (foto: ikzelf).

<ad>
Wil je meer weten over usability of een project laten uitvoeren, neem dan contact op. Ook het verzorgen van een presentatie over een van de (deel)onderwerpen die werden besproken is natuurlijk mogelijk.
</ad>

Oh ja, bijna vergeten! Nog een

<ad>
Handboek Usability (klein) Het nieuwe Handboek Usability verschijnt medio maart 2010. Wil je van het verschijnen hiervan op de hoogte worden gehouden, laat het dan ook even weten via het contactformulier. Bedankt!
</ad>

Peter Kassenaar
-- 12 januari 2010

Reacties

23-03-2010 08:27 #

Wanneer komt dit Usability boek nou? Het is al maart. ik wacht er met smart op!

GUido Netherlands

23-03-2010 08:36 #

@Guido - nog even geduld. Geloof me, het wordt deze week of volgende week. We zijn zelf ook in afwachting wanneer ze terugkomen van de drukker. De bestanden zijn al enige tijd geleden opgemaakt en verzonden.

Any minute now!

peter Netherlands

23-03-2010 08:50 #

Bedankt voor de snelle reactie!

Komen ze volgende week dan al in de winkel of van de drukker Tong
Ik ga namelijk eind volgende week namelijk weg en dan wil ik wel wat leesvoer hebben ;)

Wordt het net zo'n boek  als die je samen met iemand anders had geschreven (in 2000 ofzo)?Guido Netherlands

24-03-2010 09:10 #

@Guido - Ja, het boek is gebaseerd op het eerdere Handboek Usability dat ik schreef met Oskar van Rijswijk (2003). De inhoud van deze versie is echter geactualiseerd, bijgewerkt volgens de laatste webdesigntrends (web 2.0, ajax, browsers) en zeker voor 50% nieuw, schat ik.


Peter Netherlands

24-03-2010 03:07 #

@iedereen - het doet me deugd te kunnen melden dat het Handboek Usability vandaag verschenen is. Het kan zijn dat uitlevering aan de boekwinkels nog enige dagen in beslag neemt, maar binnenkort is het boek overal verkrijgbaar.

Zie ook dit blogartikel: www.kassenaar.com/.../Handboek-Usability.aspx

peter Netherlands

Reacties zijn gesloten